Snowden spune că vrea să se întoarcă în SUA. Kerry îl aşteaptă cu braţele deschise

Secretarul de stat american John Kerry
Secretarul de stat american John Kerry (Andrew Burton / Getty Images)

Fostul agent CIA, NSA şi probabil FSB, Edward Snowden, a declarat, în cadrul unui interviu publicat miercuri, că ar vrea să se întoarcă în Statele Unite, ceea ce a stârnit un răspuns pe măsură din partea şefului diplomaţiei americane, John Kerry.

„Dacă aş putea să mă duc oriunde în lumea asta, acel loc ar fi acasă”, a anunţat Snowden.

Agentul cu peste 20 de ani experienţă spune că, după ce a fugit din Statele Unite, intenţiona să ajungă în America de Sud însă a fost blocat în aeroportul din Moscova de departamentul american de Stat.

„Realitatea este că nu am intenţionat să ajung în Rusia. Aveam un zbor programat către Cuba şi apoi mai departe către America Latină şi am fost oprit deoarece guvernul Statelor Unite a decis să-mi revoce paşaportul şi să mă blocheze în aeroportul din Moscova”, a explicat acesta.

Totuşi, fostul agent KGB (denumit în prezent Serviciul Federal de Securitate, FSB - n.r.), generalul Oleg Kalunin, susţine că Snowden „lucrează în prezent pentru Serviciul Federal de Securitate al Rusiei”.

Snowden a oferit Rusiei cea mai mare victorie în materie de spionaj de la sfârşitul Războiului Rece, a declarat fostul general KGB.

Astfel că dorinţa lui Snowden de a se întoarce în Statele Unite a fost întâmpinată cu mari controverse de oficialii de la Washington.

„Am fi încântaţi dacă el s-ar întoarce. Ar trebui să se întoarcă”, a declarat secretarul departamentului de Stat, John Kerry.

Acţiunile lui Snowden, care a furat un număr impresionat de informaţii privitoare la operaţiunile Agenţiei americane Naţionale de Securitate (NSA), sunt considerate cel mai mare act de trădare din Statele Unite de la sfârşitul Războiului Rece.

„Poate veni acasă, dar el fuge de justiţie şi de aceea nu i se permite să zboare prin lume”, a adăugat Kerry.

„Dar să se ascundă în Rusia, o ţară autoritaristă, şi tocmai să fi recunoscut că de fapt încearca doar să ajungă în Cuba – ce se înţelege din asta? Eu cred că este confuz”, a încheiat John Kerry.