Soluţii de întinerire a feţei prin medicină estetică şi tehnici chirurgicale - Interviu cu Dr. Diana Lopez
alte articole
Redăm partea a III-a a interviului acordat de Dr. Diana Lopez Gordillo, de la Elite Medical Group redacţiei noastre. Pot fi accesate aici partea I şi partea a II-a.
Cervicoplastie sau lifting al gâtului
Întinerirea gâtului este esenţială pentru menţinerea unui aspect tânăr şi sănătos, deoarece această zonă prezintă adesea primele semne ale îmbătrânirii. Am discutat cu Dr. Diana Lopez Gordillo, de la Elite Medical Group, despre tehnica de lifting al gâtului. Din ce în ce mai mulţi pacienţi decid să se informeze şi să urmeze acest tratament extrem de eficient pentru a îmbunătăţi aspectul exterior şi a ascunde acele semne vizibile ale îmbătrânirii.
"Expunerea la soare, pierderea de colagen şi elastină, mişcările repetitive ale gâtului şi poziţiile prelungite cu gâtul aplecat în faţa ecranelor contribuie la apariţia ridurilor şi la pierderea fermităţii în această zonă foarte vizibilă a corpului.
Pentru a combate semnele îmbătrânirii, există soluţii atât non-chirurgicale, cât şi chirurgicale, care pot reda fermitatea şi elasticitatea pielii. Printre cele mai eficiente metode non-chirurgicale se numără laserul (stimulatori de colagen), firele tensoare şi hidroxilapatitul de calciu. Acestea nu doar că tensionează pielea imediat, ci şi stimulează producţia de colagen într-un mod natural şi treptat, cu rezultate vizibile în săptămânile următoare tratamentului.
Această metodă reprezintă o opţiune ideală pentru cei care caută o soluţie rapidă, cu rezultate progresive şi o durată de până la 12 luni, fiind potrivită pentru un grad uşor de pierdere a fermităţii. Aş spune că este mai degrabă o formă preventivă."
De ce optează atât de multe persoane pentru un lifting al gâtului?
"Pielea gâtului şi muşchiul platysma formează două straturi foarte subţiri şi delicate, ceea ce le face mai predispuse la îmbătrânire prematură şi la pierderea fermităţii pe măsură ce trece timpul."
În plus, modificările structurale care apar la nivelul feţei se reflectă şi în linia gâtului sau a maxilarului, inclusiv în faimoasele fălcuţe, contribuind astfel la un aspect mai îmbătrânit. Acumularea de grăsime sub piele sau sub muşchi poate duce adesea la apariţia bărbiei duble, un detaliu destul de inestetic pentru mulţi pacienţi.
Ridicarea cervicofacială şi a gâtului reprezintă una dintre cele mai sigure şi eficiente soluţii pentru tratarea acestor probleme, prin intermediul intervenţiei chirurgicale. Aceasta ajută la restaurarea structurilor compromise, oferind un aspect natural şi estetic. Clinica Elite Medical Group răspunde celor mai frecvente întrebări legate de această procedură, clarificând îndoielile pacienţilor interesaţi de tratamentul estetic."
De ce apare pierderea fermităţii în zona gâtului?
„Scăderea fermităţii gâtului devine mai evidentă după vârsta de 30 de ani şi se accentuează considerabil după 40. Acest proces este cauzat de mai mulţi factori, precum scăderea colagenului şi elastinei, slăbirea muşchiului platysma şi structura pielii din această zonă. Aceşti factori, împreună cu genetica şi expunerea la soare, contribuie la îmbătrânirea gâtului.”
Ce este întinerirea neinvazivă a gâtului?
„Tratamentele neinvazive, cum ar fi firele tensoare şi radiofrecvenţa, oferă rezultate temporare şi nu garantează întotdeauna efectele dorite, fiind adesea costisitoare şi uneori dureroase. În schimb, un lifting chirurgical al gâtului rămâne cea mai sigură şi eficientă metodă de a obţine rezultate pe termen lung.”
Unde se fac inciziile în cazul unui lifting al gâtului?
„Liftingul gâtului implică trei incizii mici: una sub bărbie, ascunsă în pliul natural, una în faţa lobului urechii şi una în spatele acestuia. Prin aceste incizii, chirurgul îndepărtează excesul de grăsime, întinde muşchiul platysma şi ridică muşchii laterali ai gâtului, îndepărtând, totodată, excesul de piele.”
Sunt vizibile cicatricile după un lifting al gâtului?
„Cicatricile rezultate în urma liftingului gâtului sunt, de obicei, imperceptibile, deoarece sunt plasate în zone ascunse, cum ar fi rădăcina părului şi pliurile naturale ale urechilor. În timp, cicatricile devin tot mai puţin vizibile, de aceea este important să se planifice inciziile în aceste pliuri naturale şi, mai ales, să nu se exagereze cu tensionarea pielii, pentru a preveni mişcarea acestora la final. De asemenea, este esenţial să se lucreze la nivel profund, muscular, pentru a obţine rezultate naturale şi cicatrici estetice.”
Ce anestezie se foloseşte la liftingul gâtului?
„Liftingul gâtului poate fi efectuat sub sedare sau anestezie generală, în funcţie de complexitatea procedurii şi de preferinţele pacientului. Dacă este combinat cu alte intervenţii chirurgicale, cum ar fi blefaroplastia, se utilizează, de obicei, anestezie generală.”
Care sunt riscurile procedurii?
„Practic, riscurile sunt aproape inexistente. Totuşi, ca în cazul oricărei intervenţii chirurgicale, pot exista riscuri minime, precum infecţii, sângerări, umflături, vânătăi, modificări ale senzaţiilor sau reacţii adverse la anestezie. Acestea sunt însă rare şi pot fi gestionate cu uşurinţă printr-o îngrijire adecvată.”
Când pot fi folosite uscătoarele de păr sau aparatele de îndreptat părul?
“Utilizarea uscătoarelor de păr sau a aparatelor de îndreptat părul poate fi reluată începând cu a treia săptămână după operaţie, evitând întotdeauna aplicarea căldurii sau a forţei în zonele din apropierea inciziilor”.
Care sunt avantajele unui lifting facial faţă de liftingul cu fire tensoare?
„Firele tensoare reprezintă o soluţie eficientă pentru tratarea flacidităţii uşoare, în special la persoanele mai tinere. Totuşi, în cazul unei scăderi mai pronunţate a fermităţii, liftingul de gât oferă rezultate mai naturale şi de lungă durată. Spre deosebire de firele tensoare, care au un efect temporar, liftingul gâtului corectează atât lăsarea pielii, cât şi a muşchilor.”
Care este diferenţa dintre un lifting al gâtului şi un lifting facial lichid?
„Termenul de lifting facial lichid este folosit în medicina estetică şi se referă la injecţii cu acid hialuronic şi inductori de colagen, care îmbunătăţesc temporar aspectul gâtului şi al feţei. În schimb, liftingul chirurgical al gâtului este o procedură invazivă care tratează cauza flacidităţii, a bărbiei duble etc., prin repoziţionarea şi întinderea corectă a structurilor.
Tratamentul nostru de lifting al gâtului reprezintă o opţiune excelentă pentru întinerirea acestei zone şi îmbunătăţirea aspectului general. Acesta nu doar că ajută la recăpătarea unui aspect tineresc, dar contribuie şi la creşterea stimei de sine. La clinica Elite Medical Group, profesioniştii noştri sunt disponibili pentru a oferi consiliere personalizată şi pentru a garanta rezultate optime pentru fiecare pacient în parte.”
Lifting facial
Liftingul facial este o procedură chirurgicală destinată să contracareze efectele îmbătrânirii asupra feţei şi gâtului. Pe măsură ce îmbătrânim, pielea îşi pierde elasticitatea şi fermitatea, iar acest proces, combinat cu expunerea prelungită la soare şi stres, favorizează apariţia ridurilor şi a pliurilor care alterează expresia feţei. Deşi un lifting facial nu opreşte îmbătrânirea şi nu „întinereşte” complet, acesta îmbunătăţeşte semnificativ aspectul prin restabilirea tonusului pielii şi contururului facial, obţinând un efect de întinerire. Această schimbare este vizibilă în special în zona gâtului, unde eliminarea benzilor platysmal (acele „cordoane” verticale ale gâtului) şi redefinirea unghiului mandibular contribuie semnificativ la un aspect mai tineresc.
În ce constă un lifting facial?
Îmbătrânirea afectează progresiv diferite zone ale feţei, începând din jurul ochilor şi extinzându-se treptat spre gât. Liftingul facial este adaptat în funcţie de zonele afectate, de gradul de lăsare a ţesuturilor şi de caracteristicile pielii fiecărui pacient.
În timpul procedurii, chirurgul repoziţionează straturile profunde ale pielii şi ţesuturile subiacente (SMAS), îndepărtând excesul de piele prin incizii realizate strategic, de-a lungul liniilor naturale ale pielii. Aceste incizii, care pornesc din zona perciunilor şi continuă în jurul urechilor, sunt concepute astfel încât cicatricile să fie cât mai puţin vizibile.
În cazurile în care gâtul necesită o atenţie specială, se poate realiza o incizie suplimentară sub bărbie.
Beneficiile liftingului facial sunt numeroase, ceea ce face ca această tehnică să atragă un număr mare de persoane interesate de întinerirea aspectului facial. Principalele avantaje includ restabilirea fermităţii pielii, redobândirea volumului pierdut şi definirea conturului feţei şi gâtului.
Rezultatul este un aspect întinerit şi natural, fără semne evidente ale intervenţiei chirurgicale. Atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, conturului gâtului şi a liniei maxilarului joacă un rol esenţial în obţinerea acestui efect de întinerire.
Dr. Diana Lopez Gordillo, medic specialist în chirurgia plastică facială, subliniază importanţa de a ne lăsa ghidaţi de un adevărat specialist în această ramură a medicinei. Este esenţial ca tratamentul să fie realizat de un profesionist calificat şi experimentat, care să poată răspunde la toate întrebările noastre, să evalueze corect cazul şi să aplice cele mai adecvate soluţii.
“Înainte de efectuarea unui lifting facial, este esenţială o examinare medicală amănunţită realizată de un specialist, pentru a exclude eventualele contraindicaţii. În cadrul consultaţiei iniţiale, chirurgul va evalua structura facială, calitatea pielii şi starea generală de sănătate a pacientului.
El / ea va discuta, de asemenea, despre rezultatele aşteptate, explicând tehnicile care vor fi utilizate şi riscurile posibile. În plus, dacă pacientul este fumător, acesta trebuie să se abţină de la fumat înainte şi după procedură, pentru a evita complicaţiile legate de vindecare.
Perioada postoperatorie după un lifting facial nu este de obicei dureroasă, iar disconfortul poate fi controlat cu analgezice comune. Drenajele şi pansamentele sunt îndepărtate la 24 până la 48 de ore după operaţie, iar suturile sunt îndepărtate de pe faţă şi cap în aproximativ o săptămână.
Este normal să apară umflături, vânătăi şi o senzaţie de piele întinsă, care dispar treptat în aproximativ două săptămâni. În timpul procesului de recuperare, este esenţial să se evite soarele şi efortul fizic pentru a promova o vindecare corespunzătoare. În ciuda umflăturii iniţiale, majoritatea pacienţilor revin la viaţa normală într-un timp scurt, cu cicatrici abia vizibile care devin aproape imperceptibile după câteva săptămâni”.
Dr. Diana Lopez Gordillo răspunde la cele mai frecvente cinci întrebări despre liftingul facial
1. Poate o singură operaţie să rezolve toate semnele de îmbătrânire ale feţei?
„Depinde de starea fiecărui pacient. Un lifting facial îmbunătăţeşte aspectul general al feţei, acţionând asupra pielii, grăsimii şi muşchilor faciali. Totuşi, în unele cazuri, poate fi recomandat să fie completat cu alte tratamente, precum blefaroplastia, pentru a obţine rezultate mai complete.”
2. Există riscuri asociate cu vârsta?
“Nu, atât timp cât pacientul este sănătos şi nu prezintă afecţiuni care să contraindice intervenţia chirurgicală. Nu există o vârstă fixă pentru liftingul facial, deşi această procedură este mai frecventă după vârsta de 40 de ani, când semnele de îmbătrânire devin mai evidente.”
3. Îmi va schimba faţa? Voi arăta diferit?
„Nu, scopul unui lifting facial nu este să vă schimbe faţa, ci să vă redea un aspect mai tineresc şi natural. Tehnica implică repoziţionarea ţesuturilor faciale şi îmbunătăţirea fermităţii pielii, evitând astfel un aspect artificial şi păstrând trăsăturile esenţiale ale pacientului.”
4. Ce tip de anestezie se utilizează pentru un lifting facial?
“În general, se utilizează anestezie generală, care permite pacientului să fie relaxat în timpul procedurii, care poate dura până la 4 ore. Ca în cazul oricărei intervenţii chirurgicale, se vor efectua teste în prealabil pentru a asigura siguranţa pacientului”.
5. Necesită spitalizare?
“În majoritatea cazurilor, este necesară o şedere de 24 de ore. Procedura obişnuită nu este doar un lifting facial, ci şi o blefaroplastie, un lifting al sprâncenelor etc. Primele 24 de ore pentru tratament medical sunt esenţiale pentru recuperare şi tratamentul posibilelor inflamaţii”.
Această procedură reprezintă opţiunea ideală pentru persoanele care îşi doresc un aspect facial mai ferm şi întinerit. Echipa Centrului de Chirurgie Cosmetică Elite Medical Group vă stă la dispoziţie cu sfaturi personalizate şi servicii de înaltă profesionalitate.
Mulţumim doamnei Dr. Diana Lopez Gordillo pentru interviul acordat Epoch Times România.