"Gliding Brow Lift". Descoperă secretele uneia dintre cele mai avansate tehnici de chirurgie estetică din lume. Interviu cu Dr. Diana Lopez
alte articole
Într-o eră în care căutăm mereu să ne îmbunătăţim aspectul, tehnologiile avansate din domeniul esteticii ne oferă opţiuni tot mai sofisticate. Însă, când vine vorba de schimbări cu adevărat remarcabile, doar câţiva specialişti din lume sunt în măsură să aplice tehnici de vârf.
Epoch Times România a discutat cu unul dintre aceşti specialişti - dr. Diana Lopez Gordillo, chirurg maxilo-facial şi estetician facial cu peste 19 ani de experienţă în domeniu, expertă în tehnica inovatoare "Gliding Brow Lift".
Dr. Diana Lopez a beneficiat de formare internaţională cu experţi renumiţi în chirurgia estetică facială din Belgia, Mexic şi Columbia. Este membru al Societăţii Spaniole de Chirurgie Maxilofacială, al Societăţii de Estetică Facială şi a publicat în reviste medicale precum Maxillofacial Journal şi Craniofacial Journal.
În interviul acordat publicaţiei noastre, dr. Lopez ne oferă o privire detaliată asupra celor mai căutate tratamente de chirurgie estetică, inclusiv blefaroplastie şi cervicoplastie, şi ne ajută să înţelegem diferenţele esenţiale dintre chirurgia estetică şi medicina estetică.
Vă invităm să descoperiţi, alături de noi, secretele celor mai avansate tehnici de estetică şi să aflaţi cum pot aceste tratamente să aducă schimbări notabile în aspectul dumneavoastră. Nu înainte însă de a discuta câteva aspecte generale care să ne facă o introducere mai uşoară în acest subiect complex.
Originea chirurgiei estetice
Cuvântul "medicină" împreună cu apelativul "estetică" a fost folosit pentru prima dată la Paris în 1973, odată cu înfiinţarea Societăţii Franceze de Medicină Estetică de către endocrinologul Jean Jacques Legrand. A fost o mişcare culturală care şi-a propus să introducă o ramură a medicinei care să se ocupe nu numai de corectarea diferitelor imperfecţiuni ale corpului, ci şi de promovarea unei stări de bine la nivel psihofizic.
Răspândirea sa din 1973 până în anii 1980 a fost rapidă şi exponenţială, cuprinzând ţările vecine Franţei, întregul bazin mediteraneean şi America Latină. Datorită progreselor ştiinţifice şi tehnologice constante şi continue, au fost întotdeauna adoptate metodologii medicale pentru îmbunătăţirea esteticii corpului.
Medicina estetică şi chirurgia estetică. Care sunt diferenţele
Există multe persoane nemulţumite de aspectul lor fizic după evenimente traumatizante, cum ar fi rezecţiile tumorale, arsuri, paralizia facială sau asimetria facială. Acestea sunt "defecte fizice" evidente pentru care medicina estetică s-a dovedit a fi un instrument valoros de remediere.
Pentru acei pacienţi care nu doresc să suporte din nou o intervenţie chirurgicală şi sunt conştienţi de rezultatele posibile ale procedurilor estetice, medicina estetică oferă soluţii ideale. Majoritatea pacienţilor caută o "îmbunătăţire" a aspectului, deoarece ceea ce au trăit anterior este adesea extrem de traumatizant.
O astfel de îmbunătăţire poate fi adesea suficientă pentru a aduce o schimbare semnificativă şi pozitivă în vieţile lor.
Chirurgia estetică se concentrează pe îmbunătăţirea aspectului fizic al pacientului prin proceduri chirurgicale. Scopul său principal este de a îmbunătăţi aspectul estetic, simetria şi proporţiile corpului. Astfel de proceduri pot acoperi toate zonele capului, gâtului şi corpului, folosind tehnici chirurgicale avansate pentru a obţine rezultate semnificative şi de lungă durată.
Medicina estetică, pe de altă parte, oferă o serie de tratamente care pot fi mai puţin invazive şi se concentrează pe îmbunătăţirea aspectului estetic fără a recurge neapărat la intervenţii chirurgicale. Aceste tratamente pot varia de la proceduri care implică injecţii cu materiale de umplutură şi toxină botulinică la tratamente cu laser specifice pentru întinerirea pielii şi reducerea grăsimii localizate.
Alegerea între chirurgia estetică şi medicina estetică depinde de obiectivele dumneavoastră estetice specifice, de gravitatea problemelor pe care doriţi să le rezolvaţi şi de toleranţa dumneavoastră personală faţă de procedurile invazive.
Dar, în primul rând, este recomandabil să consultaţi profesionişti din domeniul medical specializaţi în aceste tratamente medicale estetice, pentru a obţine îndrumare personalizată şi pentru a lua o decizie în cunoştinţă de cauză, care să corespundă cel mai bine nevoilor dumneavoastră, fără a vă lăsa influenţaţi de lucruri pe care le-aţi citit pe internet sau de sfaturi de la persoane care nu sunt profesionişti din domeniul sănătăţii sau care nu sunt specializate în acest domeniu.
Redăm mai jos inteviul acordat de dr. Diana Lopez publicaţiei noastre.
Cum a luat naştere vocaţia dvs. pentru medicina estetică din postura de chirurg maxilo-facial şi estetician facial?
"Suntem obişnuiţi să operăm tumori, traumatisme faciale, chisturi în maxilare etc., dar odată ce am trecut de faza terapeutică la aceşti pacienţi, au fost mulţi cei care ne-au solicitat să restabilim volumul unui pomete, al buzei, simetria feţei sau a sprâncenelor. Acestea sunt efectele lăsate de intervenţiile chirurgicale agresive şi necesare pe faţă. Utilizarea neuromodulatorilor şi a acidului hialuronic a făcut posibilă tratarea acestor pacienţi pentru sechelele lor, contribuind astfel la o mai bună sănătate emoţională şi, prin urmare, la bunăstarea generală.
De asemenea, este adevărat că, în zilele noastre, oamenii au mai multă grijă de ei înşişi şi sunt mai preocupaţi de fizicul şi pielea lor, astfel încât medicina estetică joacă un rol fundamental preventiv, aşa o văd eu în marea majoritate a cazurilor, pentru a nu abuza de ea, şi prin aceasta mă refer la a nu deforma prin volumizare şi a lăsa 'feţe de păpuşă', atunci când vârsta cronologică necesită într-adevăr un alt tip de tratament pentru a obţine rezultate mai naturale."
Cum se alege chirurgul potrivit
"Aş vrea să notez în această întrebare răspunsurile pacienţilor mei, dar nu pot, pentru că nu am făcut acest sondaj până acum. Aşa că mă întreb de ce m-au ales pe mine dintre atâţia dintre noi, în principal datorită profesionalismului, onestităţii şi empatiei mele. Îmi place să dedic timp în general tuturor evaluărilor mele, dar poate câteva minute în plus pacienţilor asupra cărora urmează să intervin.
Le explic ce am de gând să fac, de ce şi pentru ce, fără a intra în detalii tehnice, recuperarea lor şi până unde putem merge în ceea ce priveşte rezultatele procedurii, toate acestea într-o atmosferă de calm şi linişte absolute, le permit literalmente să 'digere' ceea ce le-am explicat, astfel încât ei înşişi, şi în unele cazuri cu ajutorul meu, să poată lua decizia."
Stabilirea unor aşteptări rezonabile
"Acest lucru este fundamental, cred că aproape toţi chirurgii am fost solicitaţi de pacienţi pentru o faţă, ochi sau nas dintr-o fotografie cu ei făcută pe telefonul mobil.
Trebuie să fim obiectivi cu rezultatele unei proceduri estetice, deşi tehnica în multe cazuri este aceeaşi, fiecare faţă, structura osoasă, ţesuturile moi, relaţiile anatomice şi dimensiunile sunt unice pentru fiecare pacient, deci rezultatele sunt diferite pentru fiecare pacient."
Ce protocol se aplică atunci când o operaţie nu dă rezultatele aşteptate
"Cei care ne dedicăm chirurgiei vedem că sunt mulţi factori care influenţează rezultatul, o greşeală este reprezentată de aşteptările nerealiste pe care mulţi pacienţi le au în minte, cea mai frecventă este aşteptarea unui timp rezonabil pentru refacerea ţesuturilor şi aşa este, rezultatele neplanificate sunt generate de obicei de un proces inflamator exagerat, un hematom la nivelul locului intervenţiei, un proces de fibroză exagerat, comorbiditatea la unii pacienţi. Dacă eşecul constă în tehnica în sine, trebuie căutat împreună cu pacientul momentul ideal pentru reoperare."
Cum funcţionează tehnica "Gliding Brow Lift"
"Această tehnică introdusă de Dr. Fausto Viterbo este indicată în principal pentru ridicarea cozii sprâncenei.
Cu incizii minime, vorbim de mai puţin de 2 cm la nivelul scalpului şi infiltraţie tumescentă, se realizează o disecţie a planului subcutanat al frunţii, se eliberează pielea sprâncenelor de muşchiul frontalis subiacent (musculus frontalis), muşchiul orbicular al ochiului, muşchiul corrugator şi fascia temporală.
Ulterior, sprânceana repoziţionată şi remodelată este fixată datorită reţelei hemostatice care se realizează pe toată pielea din frunte eliberată şi, în acelaşi timp, este acomodat excesul de piele din partea superioară."
Ce rezultate se obţin cu tehnica "Gliding Brow Lift"
"Lucrul în plan subcutanat este asociat cu o scădere a complicaţiilor, mai frecvent întâlnite în cazul altor tehnici, cum ar fi leziunile ramurilor frontale, ridicarea liniei părului şi edemul. Alte avantaje descrise în disecţia subcutanată sunt un control şi o tensiune mai bune ale suspensiei sprâncenelor, o recuperare mai rapidă cu rezultate previzibile."
Cum va fi perioada postoperatorie şi timpul de recuperare
"Întotdeauna le spun pacienţilor să nu se uite în oglindă în primele trei zile, deoarece reţeaua de suturi de pe frunte poate provoca adesea o impresie negativă atât pentru pacient, cât şi pentru însoţitor. De aceea, le arăt întotdeauna fotografii ale altor pacienţi înainte de operaţie pentru a le oferi o idee despre aspectul final.
Cea mai frecventă senzaţie este aceea de tensiune şi amorţeală la nivelul frunţii, de obicei nu există edeme sau hematoame mari.
Între a 3-a şi a 5-a zi se îndepărtează toate suturile de pe frunte şi sprânceană. Ţesuturile suspendate creează o fibroză, aşa că recomand întotdeauna să nu faceţi mişcări forţate cu sprâncenele şi nici să nu masaţi zona fixată."
Cât timp va dura rezultatul "Gliding Brow Lift"
"Putem spune că glinding brow lift este un 'concept nou' de intervenţie chirurgicală pentru repoziţionarea cozii sprâncenelor, primele cazuri publicate în literatura de specialitate cu un rezultat menţinut în timp datează de aproximativ 8 ani, deci putem spune că este foarte asemănător cu orice tehnică cu efect de lifting al feţei. Din păcate, procesul de îmbătrânire şi gravitaţia condiţionează o durabilitate mai mare a acestor proceduri."
(Va continua)