Înţelepciune sau frumuseţe?

Aşa cum era obiceiul, tânărul cuplu s-a văzut pentru prima dată în ziua nunţii.
Aşa cum era obiceiul, tânărul cuplu s-a văzut pentru prima dată în ziua nunţii. (screenshot via "I Love Shen Yun")

Xuyun a fost un oficial al Statului Wei în timpul perioadei celor Trei Regate. S-a născut într-o familie nobilă. De asemenea, era cunoscut atât pentru talentul său, cât şi pentru aspectul său frumos.

Şeful securităţii regale, Ruan Gong, a organizat ca Xuyun să se căsătorească cu fiica sa. Aşa cum era obiceiul, tânărul cuplu s-a văzut pentru prima dată în ziua nunţii. Astfel, în ziua nunţii, mirele şi mireasa au îngenuncheat în faţa părinţilor lor, apoi în faţa Cerului şi a Pământului, după care au mers în dormitorul lor.

În cele din urmă, mirele a putut îndepărta vălul care acoperea capul miresei. De îndată ce l-a îndepărtat, Xuyun a văzut că mireasa lui era foarte urâtă. A părăsit în grabă dormitorul.

În acel moment, tocmai sosea cel mai bun prieten al lui Xuyun, Hengfan. Mireasa a crezut că soţul ei s-a întors, aducând-l cu el pe Hengfan.

Hengfan era ministru al Statului Wei. Era o persoană extrem de inteligentă şi capabilă în gestionarea afacerilor civile şi militare. A fost strategul generalului Cao Shuang şi porecla sa era "Expertul experţilor".

Când Xuyun şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la înfăţişarea miresei sale, Hengfan i-a spus lui Xuyun: "Trebuie să existe un motiv pentru care familia lui Yuan a vrut să te căsătoreşti cu această fată urâtă. Gândeşte-te cu atenţie şi poate vei înţelege semnificaţia".

După ce prietenul său a spus acest lucru, Xuyun s-a întors la soţia sa. Dar, de îndată ce a văzut acea faţă neatrăgătoare şi-a întors capul imediat şi s-a îndreptat rapid spre ieşire. Soţia lui s-a gândit: "Dacă pleacă din nou, s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată". Aşa că l-a apucat de haine şi l-a împiedicat să plece.

Xuyun i-a spus soţiei sale: "Femeile ar trebui să aibă patru virtuţi: o moralitate înaltă, blândeţe în maniere şi în vorbire, o înfăţişare graţioasă şi abilităţi de a avea grijă de o casă. Pe care dintre aceste virtuţi le ai tu?" Soţia sa a răspuns: "Îmi lipseşte doar aspectul graţios. Dar tu, în calitate de învăţat, ar trebui să ai o sută de comportamente bune, pe care dintre ele le ai?" Xuyun a spus: "Le am pe toate."

Soţia sa i-a răspuns: "Moralitatea înaltă ar trebui să fie pe primul loc. Dar tu ai acordat mai multă importanţă aspectului decât moralităţii. Cum poţi spune că le ai pe toate?".

Când Xuyun a auzit acest lucru, s-a simţit ruşinat şi nu a ştiut ce să răspundă. Ulterior, a învăţat să aprecieze calităţile bune ale soţiei sale şi au ajuns să se iubească unul pe celălalt.

Xuyun a fost numit şef al Departamentului de Resurse Umane din ţară şi a ajutat adesea la promovarea oamenilor din oraşul său natal. Mai târziu, cineva i-a raportat acest lucru împăratului Ming de Wei, iar împăratul a trimis gărzile securităţii regale să îl aresteze şi să îl judece.

Când soţul ei a fost luat, ea i-a spus lui Xuyun o singură frază: "Poţi folosi raţiunea pentru a-l convinge pe împărat, dar nu-l poţi implora".

Când Împăratul Ming l-a interogat, Xunyun şi-a amintit ce îi spusese soţia sa, aşa că a răspuns simplu: "Am recomandat doar persoanele cele mai calificate".

Xuyun i-a cerut împăratului să investigheze toţi funcţionarii pe care îi recomandase, iar dacă cineva nu era calificat, atunci merita să fie pedepsit.

După ce Împăratul Ming şi-a încheiat investigaţia, a constatat că oficialii pe care Xuyun îi recomandase erau într-adevăr foarte talentaţi şi bine informaţi. Pe baza calificărilor lor, aceştia ar fi trebuit să fie numiţi în acele posturi. Astfel, Împăratul Ming l-a eliberat pe Xuyun şi l-a recompensat cu un set de haine noi.

Când Xuyun a fost luat, familia s-a speriat şi a început să plângă. Doar soţia acestuia a rămas foarte calmă şi a spus: "Nu vă faceţi griji, se va întoarce în curând". Şi într-adevar, Xuyun s-a întors acasă înainte ca soţia sa să termine de pregătit cina în acea seară.

Articolul a fost publicat iniţial pe pagina "I love Shen Yun", colaborator Zheng Jian, traducător colaborator Dora Li.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură