Soldaţi filipinezi au înfruntat "cu mâinile goale" atacul brutal venit din partea Gărzii de coastă chineze [Video]

Bărcile filipineze, atacate şi blocate de cele ale chinezilor, în marea Chinei de Sud, 19 iunie 2021 (Youtube - screenshot)
Redacţia
21.06.2024

O nouă înregistrare video dramatică arată cel mai recent incident de ciocnire între navele chineze şi filipineze într-o zonă disputată din Marea Chinei de Sud şi dezvăluie o escaladare clară, în care partea chineză a arătat în mod clar că a folosit arme, relatează Zero Hedge.

Incidentul a avut loc luni în apropiere de Second Thomas Shoal, unde armata filipineză are staţionate trupe ca parte a revendicării sale asupra Insulelor Spratly (revendicate şi de Beijing). Oficialii de la Manilla au declarat că navele lor militare se îndreptau spre acel loc într-o misiune normală de "reaprovizionare umanitară", atunci când ambarcaţiunile au fost în mod deliberat izbite şi blocate de navele gărzii de coastă chineze.

Înregistrarea video arată echipajul chinez care încearcă să taie cu topoare şi cuţite bărcile gonflabile ale filipinezilor. Confruntarea de pe mare s-a soldat cu rănirea gravă a unui soldat filipinez (şi-a pierdut degetul mare, potrivit declaraţiilor oficiale), ceea ce este o raritate pentru astfel de întâlniri.

Evenimentul a fost denunţat drept "piraterie", după ce soldaţii filipinezi s-au luptat cu "mâinile goale" cu marinarii chinezi înarmaţi.

Financial Times descrie că "mai multe clipuri difuzate de Forţele Armate ale Filipinelor miercuri seara târziu au arătat bărci rapide ale pazei de coastă chineze, ajutate de cel puţin o navă mai mare a pazei de coastă, care au intrat în bărcile filipineze şi le-au prins între cele chineze cu frânghii".

Raportul mai subliniază că acest lucru "a marcat cea mai bruscă escaladare a confruntării privind Second Thomas Shoal, un atol disputat în interiorul zonei economice exclusive a Filipinelor, unde Manila a eşuat în mod intenţionat o fostă navă a marinei americane în 1999 şi pe care o foloseşte ca avanpost militar".

Aşa cum era de aşteptat, Beijingul a reproşat şi a respins dur denunţarea de către Manilla a agresiunii chineze, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, declarând joi că scopul navei filipineze nu era "absolut deloc unul de realimentare umanitară".

"Navele filipineze transportau în secret materiale de construcţie şi chiar arme şi echipamente şi au izbit în mod deliberat navele chineze", a afirmat Lin.

Astfel, ambele părţi spun că cealaltă parte a început şi a fost agresorul, la fel ca în trecut, când au avut loc incidente similare de coliziune şi acuzaţiile obişnuite care au urmat. În unele înregistrări video, membrii gărzii de coastă chineze sunt auziţi strigând: "Aceasta este China!"

Dar situaţia din aceste ape este mai periculoasă decât în trecut, având în vedere că guvernul chinez a autorizat recent noi reguli de acţiune, permiţând gărzii de coastă să folosească forţa letală sau să abordeze navele dacă acestea sunt găsite în apele teritoriale chineze.

SUA şi aliaţii săi regionali au respins în mod constant pretenţiile maritime extinse ale Chinei în Marea Chinei de Sud, astfel că părţile rivale se află acum pe un curs de coliziune accentuat, în timp ce tensiunile cresc vertiginos. Între timp, navele de război americane sunt în continuare angajate în patrulările lor pentru "libertatea de navigaţie", în timp ce survolează în acelaşi timp şi avioane de supraveghere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor