Şocul produs de preţul petrolului se simte din Moscova până în Teheran şi Caracas

(photos.com)

Scăderea preţurilor la petrol se dovedeşte a fi la cel mai dezastruos nivel de la prăbuşirea sistemului financiar în 2008 şi ameninţă să aibă acelaşi impact global pe care l-a avut scăderea preţurilor în urmă cu 3 decenii, când a avut loc criza datoriilor mexicane şi destrămarea Uniunii Sovietice, conform unui raport publicat de Bloomberg.

Rusia, cel mai mare producător de petrol din lume, nu se mai poate baza pe aceleaşi venituri din petrol pentru a-şi salva economia afectată de sancţiunile aplicate de SUA şi Uniunea Europeană împotriva Moscovei pentru rolul său în conflictul ucrainean.

Iranul, de asemenea afectat de sancţiuni similare, va fi nevoit să îşi reducă subvenţiile care au izolat parţial populaţia sa în continuă creştere. Nigeria, care se luptă cu o rebeliune islamistă, şi Venezuela, afectată pe plan politic şi economic, se numără de asemenea printre cei mai mari perdanţi ai deciziei OPEC de săptămâna trecută de a nu reduce producţia petrolieră – decizie care a forţat piaţa să determine ceea ce unii experţi spun că ar fi prima cădere liberă în decenii.

Dar nu toţi producătorii de petrol au de suferit la fel. Fondul Monetar Internaţional a evaluat în luna octombrie că guvernele lumii au nevoie de preţuri diferite la petrol pentru a-şi echilibra bugetele.

La un capăt se află Kuweitul, Qatarul şi Emiratele Arabe Unite, care pot să facă faţă şi în cazul unui preţ de 70 de dolari pe baril. La cealaltă extremă: Iranul are nevoie de 136 de dolari pe baril iar Venezuela şi Nigeria 120. Rusia se poate descurca şi cu 101 dolari pe baril, a declarat FMI.

“Rusia în special pare vulnerabilă”, a declarat Allan von Mehren, analist şef al Banke A/S în Copenhaga. “O scădere masivă a preţului la petrol în 1997-1998 a fost factorul principal care a dus Rusia în situaţia de a fi incapabilă să îşi onoreze obligaţiile financiare în august 1998.”

Băncile ruseşti VRB Group, OAO Gazprombank şi Banca Agricolă Rusească caută deja ajutor guvernamental pentru a-şi întregi capitalul după ce sancţiunile SUA şi UE le-au blocat accesul pe pieţele financiare internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie