Dacă OPEC nu reduce producţia, preţurile la petrol vor ajunge la 60 de dolari pe baril
alte articole
Preţul petrolului ar putea scădea la 60 de dolari pe baril dacă membrii OPEC nu vor reduce semnificativ producţia de petrol în decursul întâlnirii din această săptămână de la Viena, potrivit reprezentanţilor unor fonduri de investiţii.
Preţurile contractelor pentru bunurile de perspectivă, în cazul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, au scăzut cu 34% din luna iunie şi au atins un minim al ultimilor patru ani, de 76,76 de dolari pe baril, pe 14 noiembrie. Cotaţiile ar putea coborî în continuare în cazul în care OPEC nu va reduce livrările cu cel puţin 1 milion de barili pe zi.
“Piaţa va pune sub semnul întrebării credibilitatea OPEC, precum şi influenţa sa pe pieţele globale de petrol, dacă nu vor exista reduceri în producţie”, a declarat Daniel Bathe de la Lupus Alpha Commodity Invest Fund.
Acest lucru ar putea determina ţiţeiul Brent să coboare până la 60 de dolari pe baril, a afirmat Bathe. “Comportamentul de turmă şi trecerea la speculaţii negative ar trebui să accelereze scăderea preţului.”
Totuşi, reprezentanţii fondurilor de investiţii şi analiştii în brokeraj sunt împărţiţi în două tabere în ceea ce priveşte decizia OPEC de a ajunge sau nu la un acord asupra reducerii producţiei.
Preţurile la petrol sunt în scădere din timpul verii din cauza unei oferte abundente, generate parţial de exploatarea zăcămintelor de şist din SUA şi de creşterea slabă a cererii, în special în Europa şi Asia.
Ca urmare, unii investitori consideră că o reducere mică a producţiei, de aproximativ 500.000 de barili pe zi nu ar fi suficientă pentru a calma pieţele.
Doug King, director de investiţii la RCMA Capital, vede ţiţeiul Brent ca scăzând la 70 dolari pe baril chiar şi la o reducere de un milion de barili pe zi.
Dacă OPEC nu cade de acord asupra unei reduceri a producţiei, preţurile vor scădea şi mai mult, iar aceasta destul de rapid, atingând chiar şi pragul de 60 de dolari.
La închiderea tranzacţiilor de vineri, cotaţia petrolului WTI, de referinţă la bursa din New York, a atins 76,51 dolari pe baril, iar ţiţeiul Brent, uşor peste 80 de dolari pe baril.
Războiul petrolului
Ţinând cont de faptul că statele membre se luptă pentru a-şi echilibra bugetele, multe ţări OPEC vor face presiuni pentru o reducere a producţiei, atunci când OPEC se va întruni la Viena, pe 27 noiembrie.
“Preţurile de sub 80 de dolari aplică o presiune suficient de mare asupra celor mai slabi membri ai cartelului, precum Venezuela”, a declarat Nicolas Robin, manager de investiţii pentru compania Threadneedle.
Acesta a declarat că o reducere mai mare, de un milion de barili pe zi sau mai mult, este un scenariu întrucâtva exagerat, dar ar putea ajuta la o împingere a preţurilor peste pragul de 85 de dolari.
“O reducere mai mare ar putea fi, cel mai probabil, accelerată de o lipsă a lichidităţilor cauzată de Ziua Recunoştinţei, ce va avea loc săptămâna viitoare în Statele Unite”, a adăugat Robin.
Însă unii jucători pe piaţa fondurilor de investiţii susţin că e nevoie de o reducere încă şi mai mare pentru a ridica preţurile la un nivel mai acceptabil – o reducere de 2 milioane de barili pe zi ar putea ridica preţurile la 80 de dolari.
Piaţa globală a petrolului a fost inundată de diverse teorii care abordează motivul pentru care Arabia Saudită nu a intervenit până acum, unii jurnalişti chiar susţinând că în prezent se derulează un război global al petrolului în care Arabia Saudită şi SUA se află pe o parte a frontului, iar Rusia şi Iranul de cealaltă parte.
Unele reportaje mediatice susţin că Arabia Saudită pare destul de mulţumită de nivelul actual al preţurilor şi sugerează că saudiţii aşteaptă să vadă care este punctul de reducere a producţiei pentru Statele Unite.
Tom Nelson de la Investec Global Energy Fund a declarat că din perspectiva sa, Arabia Saudită a permis ca preţul să scadă într-atât de mult încât să forţeze producătorii mai mici din OPEC - care, de obicei, se bazează pe cel mai mare producător pentru a interveni - să se alăture Riyadului în reducerea producţiei.
“Saudiţii doresc să reducă producţia, dar nu vor să o facă singuri”, a spus Nelson, adăugând că o reducere cuprinsă între 1 şi 1,5 milioane de barili pe zi ar fi suficientă pentru a echilibra piaţa.
“Piaţa doreşte să vadă că OPEC încă funcţionează... Dacă ar exista o mică reducere, însoţită de o declaraţie fermă din partea OPEC, care prezintă un front unit, precum şi de discuţii privind o revenire a cererii şi o creştere moderată a ofertei, atunci preţul ţiţeiului Brent ar putea ajunge la 80-90 de dolari.”