Rusia îşi menţine producţia de petrol în 2015 în ciuda preţurilor în scădere

Companiile petroliere ruse îşi vor menţine producţia la acelaşi nivel în 2015, a declarat miercuri ministrul rus al energiei Alexander Novak, după o întâlnire între Rusia şi câţiva producători majori de petrol la finalul căreia nu s-a căzut asupra niciunui acord în privinţa problemei generate de preţurile în scădere.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
27.11.2014

Companiile petroliere ruseşti îşi vor menţine producţia la acelaşi nivel în 2015, a declarat miercuri ministrul rus al energiei Alexander Novak, după o întâlnire dintre Rusia şi câţiva producători majori de petrol, la finalul căreia nu s-a căzut asupra niciunui acord în privinţa problemei generate de preţurile în scădere.

Rusia, care nu este membră a OPEC, este nemulţumită că preţurile la petrol au scăzut cu 30% începând cu luna iunie.

Analiştii consideră că Moscova speră să convingă alţi membri OPEC şi diverse ţări din afara organizaţiei să susţină o reducere a producţiei în cadrul întâlnirii de mâine a organizaţiei, care va avea loc la Viena.

După ce discuţiile de marţi cu Arabia Saudită, Venezuela şi Mexic nu au dus la niciun acord, mesajul Rusiei a fost clar: se va menţine producţia zilnică de petrol de aproximativ 10,5 milioane de barili.

Rusia speră să menţină stabilă această producţie prin exploatarea unor zone noi – depozitele de petrol ale formaţiunii Bazhenov şi din zona Arctică.

Novak, care s-a aflat în Viena marţi, a declarat că este sceptic că OPEC va decide în favoarea reducerii producţiei de petrol pentru a forţa o creştere a preţurilor, care au scăzut la 78 de dolari pe baril.

În ultimele zile, Rusia, care are nevoie de cel puţin 100 de dolari pe baril pentru a-şi echilibra bugetul, a trimis semnale mixte către OPEC.

Deşi este unul dintre primii 3 producători de ţiţei din lume, Rusia este limitată în capacitatea sa de a reduce sau creşte rapid ofertele pentru pieţele globale, unii analişti sugerând că Moscova va înfrunta un declin natural al producţiei în 2015.

Pe lângă preţurile în scădere, Rusia este puternic afectată de sancţiunile economice impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană ca urmare a susţinerii rebelilor separatişti proruşi din estul Ucrainei care se luptă cu forţele guvernamentale în cadrul unui conflict soldat cu peste 4.300 de morţi până în prezent.

De asemenea, după exprimarea poziţiei Rusiei, saudiţii au declarat la rândul lor că este cam improbabil să facă presiuni pentru o reducere majoră a producţie la întâlnirea de mâine din Viena.

Ministrul saudit al petrolului Ali al-Naimi a declarat că el se aşteaptă ca piaţa petrolului să se stabilizeze în cele din urmă, fără a comenta discuţiile avute marţi cu Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor