Preţurile la petrol au scăzut şi mai mult după întâlnirea OPEC

Sonde petroliere
Sonde petroliere (youtube.com)

Preţul petrolului a căzut şi mai mult după ce cartelul producătorilor de petrol – OPEC – a decis să nu reducă producţia de petrol în cadrul unei întâlniri desfăşurate joi la Viena.

Secretarul general al OPEC, Abdallah Salem el-Badri, a declarat că ei nu vor încerca să susţină creşterea preţurilor prin reducerea producţiei.

“Are loc un declin al preţurilor. Acest lucru nu înseamnă că noi ar trebui să ne grăbim şi să facem ceva”, a declarat el-Badri.

După anunţul OPEC, ţiţeiul Brent a scăzut sub 72 de dolari pe baril, atingând niveluri similare cu cele înregistrate în august 2010.

Cei 12 membri ai OPEC au decis să menţină producţia de petrol la 30 de milioane de barili pe zi, aşa cum s-au înţeles prima dată în decembrie 2011.

“Nu dorim să creăm panică. Dorim să vedem piaţa, să vedem cum se comportă piaţa, deoarece declinul preţurilor nu reflectă o schimbare fundamentală”, a mai spus el-Badri.

Preţurile la ţiţei au scăzut cu 30% începând cu luna iunie datorită unei cereri globale în declin şi a unei producţii de petrol în creştere în SUA.

Scăderea preţurilor la petrol a fost o cauză de îngrijorare pentru câţiva dintre membrii cartelului petrolier, deoarece majoritatea lor au nevoie de un preţ de peste 80 de dolari pe baril pentru a echilibra bugetele guvernelor lor, în timp ce unii au nevoie de preţuri care depăşesc chiar 100 de dolari pe baril.

“Arabia Saudită şi statele din Golf pot rezista pentru o vreme”, a declarat Simon Wardell, expert în energie la Global Insight.

“Ei deţin suficiente fonduri pentru a menţine un preţ scăzut al petrolului. Işi pot securiza bugetele fără un preţ mai mare la petrol.”

De asemenea, pieţele globale nu s-au aşteptat ca OPEC să facă prea multe la această întâlnire.

Analiştii au considerat că membrii OPEC ar putea măcar să îşi asume un angajament pentru a reduce excesul de producţie înregistrat peste plafonul existent. Dar grupul nu a făcut nici măcar acest lucru.

Privind înainte, conducerea OPEC prevede că anul viitor oferta de petrol provenit din afara cartelului va creşte mai mult decât o va face cererea.

Acest lucru ar constrânge grupul şi mai mult şi ar intensifica presiunea existentă asupra preţurilor.

Dar chiar şi pentru producători precum Arabia Saudită, care se pot descurca la nivelul actual al preţurilor, va apare un punct sub care chiar şi ei vor începe să se simtă neconfortabil.

De asemenea, unii analişti sugerează că menţinerea producţiei de petrol la acelaşi nivel face parte din strategia unor jucători care doresc să îşi menţină dominaţia pe piaţa globală a petrolului, în contextul în care producţia de petrol de şist înfloreşte tot mai mult în Statele Unite.

Dezvoltarea exploatării şisturilor a devenit unul dintre factorii principali din spatele declinului preţurilor la petrol.

Analiştii susţin că Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol în cadrul OPEC, doreşte ca acest cartel să rămână relevant şi singura cale găsită a fost aceea de a submina exploatarea şisturilor din Statele Unite.

OPEC este responsabil pentru o treime din vânzările globale de petrol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie