Rubla, în picaj după declinul preţului la ţiţei
alte articole
Rubla a scăzut la o valoare negativă istorică, vineri, ajungând la cota de 50 de ruble pentru un dolar, după ce Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a determinat o scădere drastică a preţului global la ţiţei.
Moneda Rusiei a ajuns la o cotă de 50,01 pentru un dolar la primele ore ale dimineţii, extinzând o scădere dramatică care ar putea determina Banca Centrală să intervină pentru stabilizarea pieţei.
Începând de luni, rubla a pierdut peste 11% din valoarea sa, în comparaţie cu dolarul, marcând una dintre cele mai slabe săptămâni înregistrate.
Cota rublei se află în legătură strânsă cu preţul global al ţiţeiului, de vreme ce o parte semnificativă din bugetul Rusiei se bazează pe veniturile din exportul de ţiţei.
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a anunţat joi că nu va reduce producţia pentru a stabiliza preţul, determinând preţul ţiţeiului să scadă cu 5 dolari în numai o zi, ceea ce reprezintă cea mai mare cădere din ultimii patru ani.
Preţul ţiţeiului Brent a scăzut sub 70 de dolari pentru un baril de ţiţei pe parcursul zilei de vineri, dar s-a stabilizat ulterior la un preţ de 73 de dolari pentru un baril.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, vineri, că nu vede nimic surprinzător în legătură cu decizia OPEC-ului, şi cu scăderea ulterioară a preţului la ţiţei.
Pe fondul scăderii preţului la ţiţei şi a sancţiunilor aplicate Moscovei în urma crizei din Ucraina, rubla a pierdut în acest an aproximativ 35% din valoarea sa.