Site-ul Băncii Centrale a Rusiei şi cel al Kremlinului atacate de hackeri
alte articole
În mijlocul tensiunilor din Crimeea, hackerii au blocat vineri site-ul Băncii Centrale din Rusia, înaintea unei întâlniri la care urma să se discute pe tema ratelor dobânzilor. Totodată, site-ul Kremlinului se confruntă, de asemenea, cu probleme, scrie Reuters.
"Site-ul Băncii centrale se confrunta cu probleme din cauza atacului unor hackeri", a afirmat Banca în cadrul unui comunicat.
Site-ul Băncii Centrale a Federaţiei Ruse nu a funcţionat vineri începând cu ora 10:00, timp de o oră. Experţii din domeniul securităţii cibernetice iau măsurii pentru a remedia problema.
Ratele cheie au fost majorate ca urmare a deprecierii puternice a rublei, ca urmare a declaraţiei preşedintelui Vladimir Putin care a susţinut că Rusia are dreptul să invadeze Ucraina.
Valoarea monedei ruse a scăzut în raport cu dolarul atingând un punct minim record, iar banca centrală din Rusia s-a văzut nevoită să cheltuiască 10 miliarde dolari pe pieţele de schimb valutar, încercând să o sprijine.
În acelaşi timp, site-ul oficial al preşedinţiei ruse funcţionează cu întreruperi ca urmare a unor atacurilor cibernetice de tip DDoS, în timp ce experţii se luptă pentru a rezolva situaţia.
„Un atac puternic este în curs de desfăşurare. Din cauza faptului că acesta continuă, sunt posibile întreruperi în funcţionarea site-ului. Se iau toate măsurile pentru organizarea unei activităţi normale a resursei internet, pentru ca site-ul să fie disponibil”, a anunţat Serviciul de presă al Kremlinului, adăugând că şi alte instituţii din Rusia au fost victime ale unor atacuri cibernetice.
Cu o zi în urmă, guvernul rus a blocat mai multe site-uri web din Rusia care s-au remarcat prin critici la adresa preşedintelui Vladimir Putin. Furnizorii de servicii de Internet din Rusia au primit ordin să blocheze accesul la mai multe site-uri ale opoziţiei, inclusiv cele ale liderului opoziţiei Alexei Navalny şi ale campionului de şah Garry Kasparov.
Opoziţia de la Kremlin consideră noua lege o reprimare a mass mediei independente şi, în mod special, a internetului - una dintre puţinele platforme libere de comunicare în Rusia, unde presa este în mare parte dominată de Kremlin.