Putin blochează site-urile care îl critică

Paginile de internet ale criticilor Kremlinului au fost blocate, joi, printr-o lege ce are ca scop oprimarea tuturor persoanelor ce nu urmează linia indicată de preşedintele rus
P. P.
14.03.2014

alte articole

Vladimir Putin. (MAXIM SHEMETOV / AFP / Getty Images)
P. P.
14.03.2014

Guvernul rus a blocat joi mai multe site-uri web din Rusia care s-au remarcat prin critici la adresa preşedintelui Vladimir Putin. Furnizorii de servicii de Internet din Rusia au primit ordin să blocheze accesul la mai multe site-uri ale opoziţiei, inclusiv cele ale liderului opoziţiei Alexei Navalny şi campionului de şah Garry Kasparov. Ordinul a venit de la biroul Procurorului General

"Aceste site-uri conţin incitare la activităţi ilegale şi participarea la evenimente publice organizate care încălcă ordinea stabilită", a transmis agenţiei de stat Roskomnadzor.

Opoziţia de la Kremlin consideră noua lege o reprimare a mass mediei independente şi, în mod special, a internetului - una dintre puţinele platforme libere de comunicare în Rusia, unde presa este în mare parte dominată de Kremlin.

Noua lege implică o cenzură „monstruoasă” şi o ”încălcare directă a principalelor libertăţi de exprimare”, a precizat editorul site-ului Ej.ru, Alexander Ryklin, una dintre platformele blocate joi.

Blocada de pe internet confirmă faptul că Putin încearcă să îşi întărească controlul asupra societăţii ruse în timpul confruntării pe care o poartă cu Statele Unite şi Uniunea Europeană pentru viitorul Ucrainei.

Joi, editorul independent al site-ului Lenta.ru a fost concediat în urma presupuselor ordine de la Kremlin. Tot joi a fost închisă ediţia din Ucraina a ziarului Kommersant.

Kremlin-ul a negat că ar fi făcut presiuni sau blocade asupra mass mediei din Rusia. Navalny, condamnat la cinci ani cu suspendare pentru o infracţiune de furt ce i-ar fi fost orchestrată de Kremlin, este acuzat că ar fi încălcat condiţiile arestului la domiciliu, conform agenţiei de stat.

Celelalte 3 website-uri ar fi fost blocate deoarece „conţin apeluri care îndeamnă la activităţi ilegale şi la participarea în evenimente publice ce contravin legii”, conform Roskomnadzor.

Putin a câştigat al treilea mandat din Rusia în 2012 după ce a reprimat o serie de proteste ale opoziţiei conduse, printre alţii, de Navalny şi organizate în mare parte pe internet. Anul trecut, Putin a aprobat o lege prin care furnizorii de internet sunt obligaţi să blocheze site-urile de internet de unde s-ar fi făcut apeluri pentru manifestaţiile din 2012.

Garry Kasparov, fondatorul Kasparov.ru, a scris pe pagina sa de Facebook:

"Putin a făcut urmatorul pas mare, atât în ceea ce priveşte ​​represiunea libertăţilor ruşilor cât şi, posibil, spre următoarea fază a pregătirilor pentru războiul cu Ucraina. Mai multe dintre cele mai mari site-uri de ştiri de opoziţie au fost blocate în interiorul Rusiei, inclusiv serviciul de ştiri kasparov.ru şi blog-ul lui Alexei Navalny. Echo din Moscova, Grani şi EJ sunt, de asemenea, acum de neatins din interiorul Rusiei. Ultimele surse de adevăr disponibile în statul poliţienesc al lui Putin dispar în întuneric".

Kasparov este un critic vehement al lui Putin şi îl atacă în mod regulat pe preşedintele rus. Dupa ce şi-a încheiat cariera de şahist, Kasparov a devenit un lider politic de opoziţie în Rusia. În prezent este preşedinte al Fundaţiei pentru Drepturile Omului cu sediu la New York.

Fundatia Freedom Electronic a criticat joi noua mişcare a lui Putin acuzând că recenta cenzură încălcă dreptul la libertatea de exprimare garantat de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului .

"Suntem deosebit de preocupaţi de cenzura ştirilor independente şi opuse opinii politice care sunt esenţiale pentru o societate civilă înfloritoare", a transmis organizaţia, menţionând că ruşii pot vizita în continuare site-urile Web interzise prin intermediul browser-ul Tor.

Proiectul Tor, cu baza în SUA, este dedicat pentru a oferi un sistem care permite oamenilor să folosesească internetul în mod anonim.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor