Serviciile secrete ruseşti încearcă să deterioreze relaţiile dinte Uniunea Europeană şi Statele Unite

John Kerry şi Catherine Ashton, 22 ianuarie, Montreaux, Elveţia.
John Kerry şi Catherine Ashton, 22 ianuarie, Montreaux, Elveţia. (ARND WIEGMANN / AFP / Getty Images)

Publicarea celor două înregistrări ce conţin discuţiile vitale dintre diplomaţii Uniunii Europene şi cei ai Statelor Unite, cu privire la situaţia din Ucraina, este o întreprindere a serviciilor secrete ruseşti sau ucrainene ce are ca scop deteriorarea alianţei dintre cele două, conform unei surse din cadrul diplomaţiei europene, notează Euobserver.

Înregistrările audio au fost încărcate pe youtube de un utilizator denumit ”Re Post” pe data de 4 februarie şi au ajuns în scurt timp la câteva mii de vizionări.

Prima conversaţie publicată este cea de la 25 ianuarie, dintre diplomata americană, Victoria Nuland, şi ambasadorul Statelor Unite la Kiev, Geoffrey Pyatt, atunci când preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a făcut o ofertă politică parlamentarilor din opoziţie.

Subiectul discuţiei este numirea unui nou prim ministru în cadrul unui posibil guvern interimar, întreprindere ce ar putea fi finalizată mai eficient cu ajutorul unui diplomat al Naţiunilor Unite.

”Cred că asta ar fi grozav, dacă aş putea implementa asta şi dacă aş avea ajutorul Naţiunilor Unite pentru o finaliza şi, ştii tu, f... the UE,” spunea Nuland.

”Exact, şi cred că trebuie să facem ceva pentru a o finaliza, astfel poţi să fi sigură că dacă va începe să prindă altitudine (să se închege – n.r.) ruşii vor intervenii în secret să o torpileze (dărâme – n.r.)” a răspuns Pyatt.

În cea de-a doua înregistrare, diplomatul de vârf al Uniunii Europene, Helga Schimd, vorbeşte în germană cu Jan Tombisnki, ambasadorul UE în Ucraina.

Clipul pare să fie din data de 31 ianuarie, atunci când şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton, a dat un comunicat cu privire la activistul ucrainean torturat, Dmytro Bulatov.

”Americanii se duc şi le spun oamenilor că suntem prea slabi iar ei sunt duri atunci când vine vorba de sancţiuni. Am vorbit cu Ashton despre ceea ce am discutat deja şi este de aceeaşi părere: trebuie să o facem dar trebuie să o pregătim într-o manieră foarte isteaţă. Însă ce trebuie să ştii este că ne deranjează faptul că americanii ne spun în tot felul şi ne fac de râs – asta este ceea mi-au spus mai mulţi jurnalişti. Poate poţi vorbi cu ambasadorul american?”, a spus Schmid.

”Tocmai am emis un comunicat foarte puternic cu privire la Bulatov şi ne îndreptăm în acea direcţie. Totuşi, noi nu vrem să-i facem o publicitate prea zgomotoasă deoarece suntem de părere că va fi mai eficient aşa. Mă deranjează atunci când presa raportează că UE nu este de partea libertăţii”, a adăugat Schimd.

”Nu sunt într-o competiţiei pentru a afla cine e cel mai dur. Avem alte instrumente”, a fost răspunsul lui Tombinski.

”Nu vreau ca Ashton să fie pusă la colţ – asta poate fi dureros, dintr-un punct de vedere politic. Asta nu funcţionează iar Cathy (Ashton) va discuta cu (Secretarul de Stat american, John) Kerry despre asta.

Departamentul de Stat al Statelor Unite şi serviciile de relaţii Externe ale Uniunii Europene au refuzat să comenteze incidentele.

Totuşi, una din sursele diplomaţiei UE a afirmat că înregistrarea este autentică şi a precizat că comentariile făcute de Schimd – trebuie să o facem şi ne îndreptăm în acea direcţie­- fac referire la posibilele sancţiuni ce vor fi aplicate de UE.

Sursa din cadrul diplomaţiei europene a susţinut că ”aceste înregistrări au fost făcute publice tocmai pentru ca ruşii şi ucrainenii se tem că Uniunea Europeană şi Statele Unite vor coopera în privinţa Ucrainei. Sunt calculaţi şi vor să dezbine această unitate”.

Vocabularul folosit de Nuland reflectă ”o stare generală printre americani, şi nu numai în privinţa Ucrainei. Ei s-au săturat de abordarea diplomatică Uniunii Europene şi cred că nu suntem efectivi nici măcar în vecinătatea noastră”, a completat diplomatul UE.

Atunci când Statele Unite vorbeşte situaţia din Ucraina ca despre implicarea într-un ”joc de şah” reflectă naivitatea pe care o au asupra situaţiei de acolo, a mai explicat diplomatul UE.

Aceste dezvăluiri au fost făcute de Rusia pentru a-şi alimenta acuzaţiile conform cărora Statele Unite şi Uniunea Europeană manipulează evenimentele din Ucraina.

Pe de altă parte Moscova a montat propaganda tradiţională. ”Există informaţii conform cărora în curtea ambasadei americane ( din Kiev) există un loc de antrenament pentru luptători pe care îi înarmează”, a acuzat, consilierul preşedintelui rus, Vladimir Putin, Serghei Glaziev, fără să aducă cea mai mică dovadă pentru o asemenea acuzaţie gravă. Ambasada Statelor Unite a refuzat să o comenteze.

Asta ar încălca Memorandumul de la Budapesta din 1994, ceea o face pe Rusia ”obligată să intervină” în Ucraina, a adăugat acesta.

Glaziev mai susţine că Vestul îl ”şantajează” pe Ianukovici prin ameninţările cu sancţiuni economice şi că autorităţile ucrainene ar trebui să disperseze protestatarii abuziv.

”Cât despre folosirea forţei, într-o situaţie în care autorităţile se confrunta cu o tentativă de lovitură de stat, ei pur si simplu nu au altă modalitate de a acţiona”, a completat consilierul lui Putin în privinţa Ucrainei, Serghei Glaziev.