Băsescu amendat de Consiliul Anti-Discriminare pentru declaraţii referitoare la „romii nomazi”

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a amendat pe preşedintele Traian Băsescu pentru declaraţiile sale referitoare la romii nomazi, despre care a precizat că "mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură". Acesta va trebui să plătească o amendă de 600 de lei.

CNCD a decis în şedinţa de luni că afirmaţia făcută de preşedinte la 3 noiembrie 2010, potrivit căreia dintre romii nomazi "foarte puţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură" reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă, scrie publicaţia hotnews.

În consecinţă, şeful statului va trebui să plătească o amendă contravenţională de 600 lei. Decizia a fost luată cu 6 voturi "pentru", 2 voturi "împotrivă".

"Colegiul director a aplicat această amendă, ţinând cont de faptul că preşedintele Traian Băsescu nu se află la prima faptă de discriminare", potrivit CNCD.

CNCD a analizat cazul ca urmare a unei petiţii a Asociaţiei Romani Criss şi a decis iniţial că soluţionarea acestei petiţii nu intră în competenţa sa, ţinând cont de faptul că afirmaţiile au fost făcute în Slovenia. Ulterior, pe 21 ianuarie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat hotărârea Consiliului şi a obligat instituţia să se pronunţe pe fond.

Şeful statului declarat la 3 noiembrie 2010, la Ljubljana, că obiectivul cultural al romilor nomazi este să circule din loc în loc şi că interzicerea acestui drept ar însemna distrugerea unui pilon cultural, adăugând că mulţi dintre ei, "în mod tradiţional, trăiesc din ce fură", potrivit Mediafax.

"Chiar dacă au fost guverne care au dat un semnal legat de o eventuală blocare a accesului României în spaţiul Schengen datorat problemei romilor sau altor probleme, de exemplu Mecanismul de Cooperare şi Verificare, tratăm aceste afirmaţii doar ca pe afirmaţii care nu respectă chiar Tratatul de aderare între UE şi România", a declarat preşedintele Băsescu, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor sloveni.

"Trebuie să spun un lucru esenţial - foarte mulţi politicieni importanţi fac o confuzie legată de romi. Nu putem vorbi despre toţi romii. Cei pe care îi vedem umblând prin Europa sunt romi nomazi care provin din România şi din alte ţări ale UE. Obiectivul lor cultural e să circule din loc în loc. România are peste un milion de romi integraţi, sunt parte a societăţii româneşti. Ceea ce nu am reuşit e legat de integrarea romilor nomazi. Aici trebuie să ne punem noi, nu numai filosofic, ci şi în mod practic întrebarea: vorbim despre integrare sau despre asimilare? A le interzice mişcarea înseamnă a le distruge unul dintre pilonii culturali ai romilor nomazi", a adăugat şeful statului.

Traian Băsescu susţinea atunci că una dintre probleme integrării romilor nomazi este asigurarea educaţiei pentru copii, dar şi faptul că mulţi dintre aceştia "trăiesc din ce fură".

"Cum s-o faci pentru copiii romilor nomazi? Va trebui s-o facem! Mai avem o problemă care trebuie spusă şi care face dificilă integrarea romilor nomazi - foarte puţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură. Dacă nu vom recunoaşte cinstit şi problemele pe care le are etnia însăşi, şi problemele pe care le avem noi în a cunoaşte etnia, nu vom găsi soluţia problemei", a declarat preşedintele.

Acesta a precizat că atunci când a fost primar le-a oferit locuri de muncă romilor care se aşezaseră la marginea Bucureştiului.

"Nu le-a plăcut şi au plecat în altă parte. Sigur, era muncă în conformitate cu pregătirea lor - la salubrizare. Deci, problema trebuie privită în ansamblul ei şi dacă ne limităm numai la a spune ce trebuie să facem noi dar nu şi la ce trebuie să facă ei, nu vom rezolva problema", a afirmat preşedintele.