Ucraina: zeci de mii de oameni îşi cer libertatea pe EuroMaidan

Zeci de mii de ucraineni au ieşit din nou în Piaţa Independenţei din Kiev, cerându-şi dreptul de a trăi într-un stat european. Cei în jur de 72.000 de ucraineni protestează, pentru a douăsprezecea duminică consecutiv, împotriva deciziei lui Ianukovici de a stopa procesul de integrare a Ucrainei în structurile UE alegând, în schimb, protectoratul liderului de la Kremlin.
Protest în Piaţa Independenţei din Kiev, 9 februarie 2014. Un protestatar ţine o pancartă cu un mesaj de sprijin pentru junalişti. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
09.02.2014

Zeci de mii de ucraineni au ieşit din nou în Piaţa Independenţei din Kiev, cerându-şi dreptul de a trăi într-un stat european. Cei în jur de 72.000 de ucraineni protestează, pentru a douăsprezecea duminică consecutiv, împotriva deciziei lui Ianukovici de a stopa procesul de integrare a Ucrainei în structurile UE alegând, în schimb, protectoratul liderului de la Kremlin.

Au luat cuvântul, în faţa ucrainenilor determinaţi să nu permită vânzarea Ucrainei către ruşi, jurnalişti şi lideri ai opoziţiei, victime ale represiunii regimului Ianukovici, informează Kyev Post.

"Ştim cu toţii că Ianucovici a mers la Soci pentru a obţine permisiunea de a dispersa manifestaţiile noastre folosind violenţa" a declarat politologul Oleksi Haran, "dar nu va merge. Noi, cetăţenii din toate oraşele Ucrainei vom rezista până la sfârşit!" a declarat Haran

Apărută pentru prima dată în public fără bandaje, după bătaia cruntă pe care a suferit-o pe 25 decembrie 2013, jurnalista Tatiana Cernovol a evocat forţa poporului ucrainean:

"Ştiu că şi lui Putin şi lui Ianukovici le este frică de noi pentru că pur şi simplu nu sunt în stare să ne înţeleagă." a declarat Cernovol. "Au crezut că totul s-a sfârşit pe 30 noiembrie (data reprimării violente a manifestaţiilor post-Vilnius de pe Euromaidan n.r.), dar nu a fost aşa. Au dat ordin să fim împuşcaţi, torturaţi şi arestaţi şi, din nou, nici asta nu ne-a oprit. Ei nu înţeleg că vom fi aici până la sfârşit pentru copiii noştri, pentru părinţii noştri şi pentru că suntem inteligenţi."

La rândul său, Igor Lutsenko, activist care în urmă cu o lună a fost răpit şi bătut, a declarat şi el că nici atacul împotriva sa, nici agresiunea împotriva Tatianei Cernovol, nici răpirea şi torturarea liderului mişcării AutoMaidan, Dmitri Bulatov nu îi sperie pe cei ce luptă pentru Ucraina:

"Am realizat că ei nu înţeleg nimic despre noi. Ei cred că noi, cei de aici, suntem plătiţi de cineva sau că măcar ne alegem cu ceva beneficii materiale. Tortura la care au recurs a rămas fără niciun rezultat: nici eu, nici Tatiana nici Dmitri Bulatov nu s-au oprit. Doar că mergem un pic mai încet " a glumit Lutsenko.

Reamintim că preşedintele Ianukovici al Ucrainei a luat parte la deschiderea jocurilor olimpice de la Soci şi a avut o întrevedere în spatele uşilor închise cu Putin. Conţinutul discuţiilor nu a fost făcut public, însă după toate probabilităţile, în centrul discuţiilor ar fi stat decizia Kremlinului de a îngheţa ajutorul de 15 miliarde de dolari promis de Putin Ucrainei, până ce se va decide cine va conduce noul Guvern, după demisia fostului premier Mikola Azarov.

Parlamentul Ucrainei urmează a se întruni luni pentru a discuta propunerile opoziţiei, care cere reducerea atribuţiilor prezidenţiale ale lui Ianukovici şi revenirea la Constituţia din 2004, abrogată ilegal în 2010 de Curtea Constituţională fără asentimentul Parlamentului Ucrainei şi, pe măsură ce balanţa puterii tinde să se încline înspre opozanţii lui Ianukovici, presiunile Rusiei cresc.

Ianukovici a ajuns într-un moment de răscruce, obligat fiind să decidă dacă va asculta cererilor protestatarilor şi va adopta o atitudine mai conciliantă cu privire la semnarea unui nou acord cu Uniunea Europeană, sau va ceda din nou presiunilor Rusiei, care cere plata urgentă a facturilor restante la gaze naturale şi a sistat sprijinul financiar promis.

SUA şi UE întind încă o dată o mână Ucrainei, anunţând că au demarat un proiect de finanţare pentru depăşirea situaţiei de criză, ajutorul financiar urmând să fie acordat odată cu formarea unui nou guvern apropiat de principiile democratice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor