Senatori democraţi şi republicani din SUA îl acuză pe Putin că a interferat în alegerile din România. Pe baza deciziei CSAT

Vladimir Putin (Alexander Nemenov/AFP via Getty Images)
Andrei Popescu
17.12.2024

Senatorii Pete Ricketts (republican), Ben Cardin (democrat), Jim Risch (republican) şi Jeanne Shaheen (democrată), patru membri de rang înalt ai Comisiei Senatoriale pentru Relaţii Externe, au criticat, luni, în termeni duri ceea ce ei descriu ca fiind interferenţa Rusiei în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România.

Patru membri de rang înalt ai Comisiei si Subcomisiei Senatoriale pentru Relaţii Externe au transmis o scrisoare în care îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin că a interferat cu alegerile prezidenţiale din România, fără a prezenta dovezi clare în acest sens.

Este vorba de senatorii Pete Ricketts (republican), Ben Cardin (democrat), Jim Risch (republican) şi Jeanne Shaheen (democrată).

“Atacul lui Vladimir Putin asupra alegerilor din România este un alt exemplu al războiului hibrid pe care îl duce împotriva aliaţilor şi partenerilor noştri europeni. Ca aliat puternic al NATO, sprijinim România în lupta sa pentru integritatea alegerilor sale. Condamnăm manipularea de către Putin a platformei TikTok controlată de Partidul Comunist Chinez (PCC) pentru a submina procesul democratic din România. Lumea trebuie să devină conştientă de ameninţarea gravă prezentată la adresa democraţiei de manipularea platformei TikTok de către Rusia pentru a submina societăţile noastre libere”, au precizat senatorii, într-o declaraţie comună, publicată pe site-ul Senatului SUA.

De asemenea, senatorii au lăudat decizia autorităţilor române de a informa SUA şi comunitatea internaţională în legătură cu această situaţie:

“Guvernul României a descoperit acest atac asupra democraţiei sale şi apreciem decizia sa de a declasifica informaţiile legate de investigaţia sa şi de a informa Statele Unite şi comunitatea internaţională. Statele Unite sprijină România în demersurile sale urgente de a organiza alegeri prezidenţiale certificate ca fiind libere şi corecte”.

Ricketts şi Shaheen sunt membru de rang şi, respectiv, preşedinte al Subcomisiei pentru relaţii externe a Senatului pentru Europa şi cooperare în domeniul securităţii regionale. Cardin şi Risch sunt preşedintele şi, respectiv, membru de rang al Comisiei pentru relaţii externe a Senatului.

La rândul său, preşedintele think-thank-ului Expert Forum, Sorin Ioniţă, a acuzat “o manipulare cu tehnica covrig” după ce şeful MAI, Cătălin Predoiu, a susţinut că declaraţia senatorilor americani privind influenţarea alegerilor din România “confirmă că s-au petrecut acţiuni de destabilizare, de atac asimetric, acţiuni de manipulare a informaţiilor care parvin electoratului”.

“Scrisoarea celor patru senatori americani nu confirmă nimic, nici n-avea cum, pentru că citează câteva fraze din concluziile celebrei şedinţe CSAT (pe care le atribuie guvernului) şi nu adaugă nimic în plus. E cel mult un semnal de susţinere politică, altfel important în context. Deci Predoiu, adică guvernul României, citează ca dovadă a atacului rusesc scrisoarea a patru senatori SUA, care la rândul lor citează ca dovadă ce au zis autorităţile române, despre care presa străină serioasă spune că sunt 'preliminare', se aşteaptă mai mult. Învârteala perfectă în cerc Nu mai discutăm aici care lobbyşti apropiaţi de PNL au obţinut scrisoarea celor patru senatori, că se cam vede şi e oricum o practică uzuală, nu suntem noi primii, nici ultimii”, a precizat Ioniţă.

Reamintim că, pe data de 6 decembrie, Curtea Constituţională a decis în unanimitate anularea alegerilor prezidenţiale, urmând ca procesul electoral să se reia în integralitate. Alegerile fuseseră câştigate de Călin Georgescu, care urma să se dueleze în turul doi cu Elena Lasconi.

În motivarea deciziei privind anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale, judecătorii CCR arată că dreptul alegătorilor de a-şi exprima liber votul a fost încălcat.

Mai exact, judecătorii CCR au afirmat că, după declasificarea documentelor prezentate în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care atestă implicarea Rusiei în scrutin în favoarea lui Călin Georgescu, s-a constatat că procesul electoral „a fost viciat pe toată durata desfăşurării lui”. Aceste nereguli au avut un efect convergent de încălcare a principiilor esenţiale ale alegerilor democratice. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor