Funeriu vrea "o Românie suverană cu o mie de miliarde de euro PIB". Spune că Georgescu, Simion, Şoşoacă sunt "guru cu zorzoane"
Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu a explicat, într-un interviu acordat B1 TV, că aşa-zişii suveranişti - pe care îi numeşte "guru cu zorzoane" - nu au de fapt soluţii reale pentru români, doar au capitalizat valul de nemulţumiri legitime din societate. Însă nici vechii politicieni nu sunt soluţia. "Astăzi avem o elită politică pe care eu o numesc cu elită extractivă, o elită care atunci când conduce România extrage resursele României pentru sine".
În acest context, Daniel Funeriu intră în cursa pentru cea mai înaltă funcţie din stat şi susţine că le propune românilor o alternativă serioasă.
Jurnalistă: Cum s-a ajuns ca 45% dintre români să fie atraşi şi seduşi de aceşti suveranişti? Ei spun să facem totul în România să nu ne mai ploconim pe la Uniunea Europeană, pe la americani...
Daniel Funeriu: Sunt motive pe care le enunţ de 3 ani de zile: Iohannis nu doar că n-a vorbit, dar nici n-a ascultat! Peste cetăţenii României, în ultimii ani, au venit aşa: Covid, şoc major... agresiunea Rusiei în Ucraina, şoc major... inflaţia, şoc major... acum vine inteligenţa artificială şi vedem ce se întâmplă în IT, deci şocuri majore şi nimeni nu i-a ascultat pe aceşti oameni care au cereri legitime...
Şi atunci au venit nişte "guru cu zorzoane" care s-au prefăcut că îi ascultă... care şi-au dat aşa imaginea de Mesia, şi atunci oamenii au avut impresia... domnule, cineva ne ascultă, cineva ne ascultă şi atunci în mod firesc oamenii merg înspre o persoană care au impresia că îi ascultă, iar faptul că ei sunt ascultaţi nu e un lucru rău.
Ceea ce este greşit este că votul merge într-un vehicul politic care nu are soluţii pentru că oamenii ăştia nu au soluţii. Asta s-a întâmplat din lipsă de alternativă, uitaţi-vă ce alternativă aveam, alegerile prezidenţiale anulate...
Jurnalistă: Nu e totuşi paradoxal? Pentru că românii au ales să se ducă în Europa să muncească acolo să facă bani să trimită în România şi pe de altă parte au devenit anti-europeni anti Uniunea Europeană?
Daniel Funeriu: Să fim foarte atenţi la nuanţe! Românii, uitaţi-vă la sondajul IRES, şi veţi vedea că românii nu sunt anti-europeni. Sloganul meu e "cu faţa spre vest", românii au doar impresia că România este prea mult supusă unor chestiuni de la Bruxelles şi românii ar dori ca România să impună mai multe lucruri Bruxelles-ului, asta e tot! Doar că atunci când avem politicieni slabi, slabi, slabi, aşa cum am avut zilele astea, n-ai cum să-ţi impui agenda.
Vă dau un exemplu concret foarte simplu de înţeles: avem energie scumpă pentru că niciun politician român n-a fost capabil să bată cu pumnul în masă la Bruxelles şi să spună: vrem interconexiune între Austria şi Slovacia, între Austria şi Ungaria, pentru a respecta acea directivă care spune că e nevoie de 15% din producţia de energie a fiecărei ţări să fie la dispoziţia întregii Uniuni Europene. Nimeni n-a fost capabil să apere acest interes fundamental al României: energie ieftină. Asta este esenţa economiei, esenţa bunăstării oamenilor şi ea se poate face simplu: interconexiune între Austria şi Slovacia şi Austria şi Ungaria. Nimeni n-a fost capabil şi oamenii spun: domnule, stai puţin, trebuie unul care dă cu pumnul în masă acolo!
Eu, toată viaţa, de la 17 ani din 88 de când am fugit în Franţa, eu n-am avut un complex în a fi mai bun decât toţi colegii mei francezi, nu am avut o problemă în a avea doctorate mai bune decât ei, deci cred că România astăzi poate să crească într-un mod cum nu a crescut niciodată în istoria ei dacă e condusă bine!
Jurnalistă: Dar ce părere aveţi că după un an atât de plin de alegeri ne-am ales tot cu Iohannis şi domnul Ciolacu la guvern, deci nu s-a schimbat absolut nimic pentru România?
Daniel Funeriu: Când am condus Ministerul Educaţiei nu am fost un ministru al status-quo-ului n-am stat pe loc. Astăzi avem o elită politică pe care eu o numesc cu elită extractivă, o elită care atunci când conduce România extrage resursele României pentru sine. Eu cât am fost în viaţa publică am schimbat lucruri, cred că România are astăzi nevoie de a ieşi din statul pe loc, are nevoie să înţeleagă un lucru: noi nu mai trebuie să ne privim ţara ca acea ţară mică care avea 150 de miliarde de euro PIB... azi aveam vreo 400, să pregătim România care va avea 1.000 de miliarde de euro PIB, pentru asta trebuie să pregătim România!
România noastră e ca un adolescent care peste vară a crescut 20 cm şi au rămas hainele mici. Oamenii care sunt azi la conducerea României vor să facă România care să reintre în hainele prea strâmte ale adolescenţei! E momentul ca cineva să gândească la România care trebuie ea să fie acolo unde este locul României: cu o mie de miliarde PIB, o Românie suverană pentru că e puternică.
Eşti suveran când ai o demografie bună, o economie puternică, atunci când ai o armată puternică, atunci când ai o educaţie de calitate. Atunci eşti suveran, altfel vorbeşti vorbe în faţa oglinzii... Tu de fapt eşti slab şi ţi se pare că eşti puternic în faţa oglinzii... iar România trebuie să genereze forţă şi trebuie să genereze putere!