Ce se întâmplă dacă OUG-trenuleţ nu scoate 19 miliarde? Expert: Foarte probabil să vedem o creştere a TVA

Marcel Ciolacu (Captură video)
Andrei Pricopie
05.01.2025

Profesorul de economie Cristian Păun, de la ASE, a atras atenţia, într-o intervenţie la postul B1 TV, că dacă Guvernul nu strânge suficienţi bani la buget prin ordonanţa-trenuleţ, este "foarte probabil" că, în a doua jumătate a anului, să vedem o creştere a TVA.

Jurnalist: Marcel Ciolacu, premierul României, atenţionează afaceriştii din ţara noastră să nu-şi mai mute profitul din România în afara ţării. Ar putea face această mişcare un afacerist din ţara noastră, ca o formă de boicot împotriva acestei decizii a guvernului, pentru că, mai devreme sau mai târziu, taxa aceasta pe stâlp, cu un procent de 1%, poate va intra în vigoare la un moment dat.

Cristian Păun: Cei care nu fac parte dintr-un grup internaţional nu vor putea să facă treaba aceasta. Nici cei care sunt într-un grup multinaţional nu pot să facă uşor treaba aceasta, pentru că există mecanisme prin care acest transfer de profituri, astăzi, se poate determina destul de uşor contabil şi poţi vedea.

Problema mare a noastră, şi pe care domnul Ciolacu, îmi pare rău că nu o poate documenta, având în vedere că el are toate datele economice la dispoziţie, este ideea că, până la urmă, să dăm exemplul companiilor din zona auto: ele prelucrează foarte mult, ele aduc foarte mult din import ca să facă motoare, cutii de viteze şi apoi să asambleze maşinile în România. Or, n-ai cum să ai tot profitul maşinii la noi... în final asamblată la noi, localizată în România, pentru că sunt foarte multe componente care se fac în alte ţări şi care, sigur, se asamblează în final la noi şi se exportă de la noi.

Or, tu nu poţi să stai ca prim-ministru şi să spui: "Domnule, dar de ce nu-i profitul tot la mine în ţară? De ce?" Profitul e şi în ţara care face cutia de viteze şi în ţara în care face motorul. Trebuie să înţelegem puţin nişte mecanisme înainte de a veni şi a emite idei din acestea cu mult prea multă uşurinţă şi apoi, pe baza acestor sloganuri, tu să construieşti o politică fiscală foarte păguboasă, care loveşte atât în companiile private, dar mai ales şi în companiile tale, companiile statului.

Pentru că 80% din energia electrică în România este produsă de companii de stat, care vor plăti taxa pe stâlp şi nu am nici cea mai mică îndoială că statul le va da ordin să crească tarifele de energie, pentru că în felul acesta el taxează populaţia. Deci, cumva, noi facem foarte multe greşeli şi le repetăm, din păcate.

Jurnalist: În campania electorală, toţi politicienii s-au ferit să anunţe măsuri mai puţin populare. Era de aşteptat. Oricum se întâmplă acest lucru. Însă iată că anul electoral nu s-a încheiat, pentru că vom avea alegeri şi în 2025. Am putea vedea după alegerile prezidenţiale încă un set de măsuri fiscal-bugetare care, bineînţeles, au obiectivul de a aduce bani la bugetul de stat?

Cristian Păun: Da, eu, de exemplu, am văzut că prin acest pachet guvernul intenţionează să strângă 19 miliarde de lei ca să acopere cât de cât gaura de la bugetul statului. Dar vedem şi un guvern care, odată ce a pornit ordonanţa trenuleţ, începe încet-încet să mai renunţe pe drum la tot felul de măsuri, evident, în funcţie de puterea politică a celor care au reacţionat şi au spus: "Dom"le, nu e în regulă."

Însă vor rămâne în bună măsură o parte din aceste măsuri în vigoare, dar nu vor mai aduce acei 19 miliarde la bugetul statului, ceea ce înseamnă că e foarte probabil să vedem şi o creştere de TVA. Vom vedea şi cum evoluează economia reală, pentru că nici economia nu merge cum trebuie şi atunci guvernul nu va putea să strângă taxe mai mari dintr-o economie privată care tuşeşte şi, cum să spun, merge la relanti. Şi atunci, în final, dacă banii ăştia nu se strâng la bugetul statului, în a doua jumătate a anului, foarte probabil să vedem o creştere a TVA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor