Şeful Expert Forum îi desfiinţează pe liberali după scandalul cu "Legea Iohannis": Râde lumea de ei, partidul preş la picioare

Nicolae Ciuca, Lucian Bode si Rares Bogdan (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
25.09.2024

Preşedinte think thank-ului Expert Forum, Sorin Ioniţă, a comentat în mod tranşant, într-o intervenţie la Euronews, prestaţia liberalilor din ultima vreme, care a culminat cu proiectul de lege cu dedicaţie pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să poată ateriza pe lista de la Senat fără să fie nevoie să îşi dea demisia de la Cotroceni.

Jurnalist: Revenim la această discuţie, care este tema politică a zilei, şi anume dorinţa PNL de a schimba legea, astfel încât preşedintele Klaus Iohannis să poată candida la alegerile parlamentare fără să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte. Ce urmăreşte în acest moment PNL sau poate chiar Klaus Iohannis?

Sorin Ioniţă: Ce urmăreşte Klaus Iohannis? Cred că să ajungă totuşi într-o funcţie undeva, după ce s-a refuzat la export, fără să-şi dea demisia, adică să nu-şi piardă dreptul la casa aia care-l aşteaptă... N-am stat să greblăm legile acum, dar cred că pierzi nişte chestii dacă nu-ţi închei mandatul, chiar şi cu o lună.

PNL-ul nu ştiu ce vrea. Vrea să se pună în situaţia dinainte. Deci Klaus Iohannis va fi... PNL-ului acum, deci partidul preş la picioare ştiind că pierde procente din cauza asta, că face un joc penibil, că râde lumea de ei. Dar da, sunt condiţionaţi de foarte multe fire pe care noi doar le bănuim, nu le ştim, nu le vedem şi fac chestia asta deşi ştiu că pierd din acest motiv.

Şi chiar o să fie un experiment interesant. Deci dacă va candida Klaus Iohannis pe listă la Senat, va fi o circumscripţie, nu ştim, Bucureşti, Sibiu, undeva. Şi să vedem, va trage partidul în jos comparativ cu altele sau cu circumscripţia respectivă acum? Dacă va participa la alegeri. Dacă nu, nu ştim de ce face chestia asta, dar este absolut penibil ce se întâmplă anul ăsta, când PNL-ul practic n-a avut altă grijă.

Deci atâţia oameni plătiţi în Parlamentul României din bani publici, atâta efort, atât timp făcut ca să... întâi să mute alegerile în septembrie, că trebuia să se ducă la NATO cu mandatul, să fie alegeri, tot aşa, să nu demisioneze, ci să-şi încheie frumos un mandat. N-a mai fost la NATO, s-au mutat alegerile înapoi. Deci atâta tocare de vorbe goale prin studiouri de televiziune, şi sunt oameni, mă refer la PNL-işti, deputaţi, plătiţi din banii noştri, ca să facă tot, cum să spun, jocul ăsta de căluşari pentru Iohannis, legea unui om.

Jurnalist: În acest context pe care îl descrieţi dumneavoastră foarte plastic, înţelegeţi ce influenţă şi cum de are această influenţă Klaus Iohannis în PNL?

Sorin Ioniţă: E clar că a avut-o toţi anii ăştia şi nu numai în PNL. O are şi în PSD, aţi văzut că a inginerit rotativele, i-a dus, i-a făcut, deci cât a avut-o. Probabil că acum are mai puţină influenţă decât avea anul trecut pe vremea asta. Avea şi în PSD, că a fost cu ei într-o tovărăşie. Acum că defectează PSD-ul pe ultima sută de metri, că nu mai ascultă de comenzi, nu ştiu, dar poate ca o să asculte până la urmă, deci jocurile nu sunt încheiate. Dar intrăm în logica asta, suntem, cum să zic, discutăm pe o agendă falsă pe care au creat-o ei. Aceeaşi agendă falsă, cu rotativa, şi la ce ne-a folosit? Când acum ascultăm disputele astea, că noi suntem adevăraţii de dreapta, de stânga, de centru, că voi nu sunteţi, că stânga, că sus, că jos.

Problema României acum este deficitul. Eu vreau să-i ascult vorbind şi pe ăştia de la putere şi din opoziţie, cum reduc deficitul, pentru că suntem pe marginea prăpastiei. Deci mergem aşa, în neştire şi aproape că se recunoaşte deschis că e an electoral, e normal să spargem toate puşculiţele posibile şi mai vedem noi ce facem după aia, că aşa e în toate ţările. Nu-i adevărat, nu este aşa în toate ţările, nu spargi bugetul. În nişte ani în care România n-a păţit nimic, n-au fost crize în România, războiul ăsta din Ucraina nu prea ne-a afectat economic, vorbind, chiar ne-a adus business în plus, prin redirijarea fluxului de transport.

Ce motiv ai tu? Şi în plus, nu ştiai că ai alegeri sau ce nu ştiai la începutul acestui an când ai făcut bugetul pe 2024? Deci ce a apărut nou? Erau miniştrii ăştia, era acelaşi ministru de Finanţe, prim-ministru. Care a fost surpriza anul ăsta? Ce aţi păţit în România de nu puteţi să vă ţineţi de bugetul pe care voi l-aţi făcut la începutul anului? Asta e o temă pe care aştept să se pronunţe, inclusiv preşedintele Iohannis, dacă vrea să candideze. Ceea ce e o situaţie bizară, că va trebui să iasă şi el în campanie şi să facă campanie pentru partidul pe lista căruia este şi să ne explice un program de guvernare, o ofertă, o chestie.

Jurnalist: Dar potrivit Constituţiei ar avea voie să facă asta?

Sorin Ioniţă: Dar nu e treaba mea, eu i-am băgat în toate încurcăturile astea? Nu ştiu, să aştepte deocamdată răspunsul de la BEC.

Jurnalist: Articolul 84 din Constituţie, acolo unde se vorbeşte despre incompatibilităţi şi imunităţi, spune foarte clar că, în timpul mandatului, preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nicio altă funcţie publică sau privată. Acest articol vorbeşte despre faptul că un preşedinte trebuie să fie apolitic?

Sorin Ioniţă: Deci acest articol trebuie interpretat. În spiritul lui ai zice că nu. În litera lui, da. Să nu fie membru. Nu va fi membru, dar va candida pe lista unui partid nefiind membru. Deci se pot găsi portiţe avocăţeşti. Dar de ce ne trebuie chestia asta? De ce trebuie să petrec eu următoarele două luni discutând această prostie? Sau o lună, că ei trebuie să ia o decizie la un moment dat. De ce trebuie să angrenăm instituţii iarăşi plătite din bani publici? Că e BEC, că e nu ştiu cine, că o să întrebe la Curtea Constituţională. Pentru ce? Unde am mai văzut în Estul Europei preşedinte la final de mandat care face chestia asta?

Se aştern toţi la picioarele lui pentru agenda lui personală, când ţara are atâtea alte griji? Uite, reale, v-am dat una, dar mai sunt cinci. România n-are o poziţie pe o temă europeană importantă. Nu vezi pe nimeni că se duce la Bruxelles pe teme europene, să zică poziţia României ar fi asta. De ce nu discută ei chestiile astea şi discută cum să-l bage pe Iohannis în Senat?

Jurnalist: De ce nu avem o poziţie bună la Bruxelles? De ce nu putem să negociem astfel încât să prindem ceea ce se pare că ne-am dorit, şi anume o poziţie de comisar economic şi aşa mai departe. Este efectul politicii interne?

Sorin Ioniţă: Este efectul contraselecţiei din partide a liderilor slabi care nu îşi construiesc o carieră, ci doar vânează sinecuri pe sistemul românesc şi atunci când se duc afară, acolo regulile jocului fiind altele, ei nu mai corespund şi nu se pot integra. De aia nu se pot duce nici să negocieze miniştri, nici să avem o poziţie pe orice: nuclear, maşini electrice, agenda verde. Noi nu avem o poziţie clară pentru că, de fapt, pe ei nici nu îi interesează chestiile astea.

Stau aici acasă, dacă e de luat bani, se duc şi văd cum pot să ia bani, dar nu prea mai pot să ia nici bani. Deci asta este problema, şi atunci cum să iei ceva la ce capacităţi avem şi la ce oameni au promovat, e bun şi mandatul ăsta, mandatul fără mandat pe care l-au luat, care e politic.

Da, vicepreşedinte de comisie e ok, politic e important, dar mandatul tehnic este gol acolo. Adică pe cine va conduce, cine este comisarul subordonat acestui vicepreşedinte, n-am înţeles. Mi se pare că este un băiat maltez de la tineret şi sport, care ar putea fi în directa coordonare, dar în rest nu prea vezi pe cine. Chiar dacă ar fi interesaţi de altceva, oricum nu pot.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor