Planul PSD de a introduce impozitul progresiv. Expert în economie avertizează că România se aruncă în prăpastie

Cristian Paun (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
25.09.2024

Expertul în macroeconomie Cristian Păun, profesor universitar la ASE, a opinat, într-o emisiune Digi24, că social-democraţii vor să implementeze impozitul progresiv, iar acest lucru va însemna o lovitură devastatoare pentru o ţară ca România.

Cumva ne pregătim noi de impozitul progresiv. Impozitul progresiv are foarte multe probleme. Cel puţin pentru o ţară ca România.

Jurnalistă: Guvernul este disperat să facă rost de bani, poştaşii sunt transformaţi în recuperatori ai fiscului, iar statul vrea să ia la puricat veniturile românilor pentru a avea apoi ce să taxeze. Măsura ar putea fi un pas înainte către impozitul progresiv dorit de PSD.

Ne-am propus să ne uităm înspre măsurile pe care le analizează guvernul. Pare inventiv şi dacă e un prim pas înspre impozitul progresiv, că e o întreagă discuţie, apropo şi pentru cei de acasă, referitor la ce ne aşteaptă anul viitor. 1. Dacă sunt taxe. 2. Ce poate însemna acest impozit progresiv şi cum adică statul ne ia la verificat aceste venituri.

Înainte de a începe discuţia, domnule profesor Cristian Păun, principial sau cel puţin pe fond, pare o decizie bună aceea de a încerca să vezi care sunt veniturile exact şi astfel direcţionezi şi ajutoarele? Pentru că vorbim inclusiv de compensările din energie, de exemplu. De ajutoare pentru lemn... Cum vă pare însă abordarea aceasta? Noi nu ştim exact cum se întâmplă. Avem câteva informaţii pe surse în acest moment că venitul familiei trebuie stabilit şi statul vrea sa îl cunoască. Dar, în paralel, noi avem şi această goană după banii pentru buget.

Cristian Păun: Statul cunoaşte în momentul de faţă veniturile. Şi, sigur, cele pe care le declară oamenii şi cele pe care le ştie deja. Nu văd de ce ar mai fi el stresat acum să ne mai ceară să ne mai declarăm veniturile. Noi ni le declarăm în fiecare an. E drept că cei mai mulţi dintre români, vreo 80% dintre români, câştigă un singur tip de venit. Salariul. Şi, din păcate, o bună parte din cei care câştigă doar salariu, câştigă salariul minim pe economie. Deci nu au alte surse de venit cei mai mulţi dintre noi, doar salariul, pe care îl declară angajatorul în momentul în care plăteşte contribuţiile pe acest salariu. Deci nu văd ce ar descoperi statul în plus pe zona asta.

Sigur că pentru celelalte venituri, noi suntem obligaţi să le declarăm. Avem declaraţiile de venit care se depun în fiecare an, pentru care se plătesc impozite. De anul acesta se plăteşte şi impozit pe venit, se plăteşte şi impozit pe contribuţie la sănătate gradual, în funcţie de nivelul venitului. Deci progresiv deja plătim contribuţii la sănătate, sigur, plafonate la un moment dat, dar ea e progresivă. Deci statul ştie informaţiile astea.

E un joc din acesta de imagine. Cumva ne pregătim noi de impozitul progresiv. Impozitul progresiv are foarte multe probleme. Cel puţin pentru o ţară ca România. Tocmai ce spuneam, 80% din venituri sunt salariale.

Adrian Ţuţuianu (PSD): N-a discutat nimeni despre impozit progresiv. Este o discuţie pe care o faceţi dumneavoastră acum în presă. S-a discutat la un moment dat în spaţiul public despre oportunitatea introducerii unui impozit progresiv.

Jurnalistă: Cosmin Prelipceanu îl întreabă pe Nicolae Ciucă, în 18 septembrie, aici, la Digi24: "Pe Marcel Ciolacu l-aţi pune premier?" Iar Nicolae Ciucă răspunde aşa: "Ciolacu vorbeşte de cotă progresivă. Cum să-i acorzi mandat când vorbeşte de cotă progresivă?"

Adrian Ţuţuianu: Asta este o retorică tipică de campanie electorală.

Cristian Păun: Dar nu puteţi nega, totuşi, tema aceasta - impozitul progresiv.

Adrian Ţuţuianu: Este o temă nu doar aici, în România, şi ştiţi foarte bine, ca şi mine, că, în general, în Europa, în Uniunea din care facem parte, impozitul este progresiv.

Cristian Păun: În Statele Unite, jumătate din state au deja cotă unică.

Adrian Ţuţuianu: Noi vorbim de Europa, domnule profesor, pentru că suntem parte a Uniunii Europene.

Cristian Păun: Asta nu înseamnă că e un lucru bun. Adică dacă îmi daţi un argument că o ţară se aruncă în prăpastie...

Adrian Ţuţuianu: Avem argumente şi pro şi contra, şi dumneavoastră şi eu, dar vreau să vă spun, acum, mergând pe dispoziţiile Codului fiscal, o reformă de acest tip are nevoie de timp pentru a fi implementată. Al doilea, modificarea legii, ştiţi foarte bine că nu o poţi face mai devreme de şase luni de la data intrării.

Cristian Păun: S-a mai făcut şi peste noapte.

Adrian Ţuţuianu: S-a mai făcut, dar pe lucruri care sunt, să spunem, mai puţin importante. Iar a treia chestiune pe care vreau să o spun, nu împărtăşesc teza, spusă aici că a crescut cineva taxele. Nu, s-au eliminat, domnule profesor, sunteţi de specialitate, s-au eliminat nişte facilităţi acordate unor categorii socio-profesionale. Şi este corect aşa. De exemplu, în zona de construcţii, 800 de mii de oameni nu plăteau contribuţie la sănătate, şi nu mi se pare că e corect.

Cristian Păun: Dar la micro-întreprinderi, de la 1 ianuarie... sunt în creştere.

Adrian Ţuţuianu: Ajungem la această chestiune. Şi dacă suntem până la capăt corecţi, în PNRR există prevăzută o reformă pentru micro-întreprinderi care le-ar pune în dificultate. Guvernul acesta a ezitat să implementeze această reformă şi a blocat cererea de plată.

Ionuţ Moşteanu: Care avea la bază un studiu pe care nu l-aţi făcut.

Adrian Ţuţuianu: Deci nu am dorit să facem asta. Am făcut calculul cât înseamnă din cererea de plată nr. 3, chiar dl Boloş a spus că ar putea fi o discuţie de vreo 700 de milioane de euro. Şi noi avem de ales între a omorî economia naţională, micii întreprinzători, şi a lua nişte bani din fondurile PNRR. Nu s-a discutat PNRR-ul niciodată în Parlament. Este o teză falsă asta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor