Deficitul uriaş, datoria publică de 55% din PIB. Ce se va întâmpla dacă loveşte exact acum recesiunea

. (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
25.09.2024

Expertul în economie Cristian Păun a remarcat, la Digi24, că România are acum aproape 55% din PIB datorie publică, iar dacă vine o recesiune situaţia va deveni dramatică.

Jurnalistă: Amânarea discuţiei cu privire la deficit. Noi am tot înţeles, sau tot asta ne-a explicat Guvernul, că vom reuşi să împărţim reducerea deficitului pe o perioadă de şapte ani. Acum înţelegem că Executivul ăsta cere păsuire până în ianuarie. Ce înseamnă asta pentru dumneavoastră?

Cristian Păun: Din punctul meu de vedere înseamnă neseriozitate. România este în procedură de deficit excesiv din 2019. Suntem ţara cu cea mai veche experienţă de deficit excesiv dintre toate care au deficit excesiv în momentul acesta. Am ratat o foaie de parcurs pe care am negociat-o cu Uniunea Europeană. Am aruncat-o la gunoi prin 2021. N-am respectat-o.

În momentul de faţă nu avem foaie de parcurs. Încercăm să negociem una, că asta înseamnă, de fapt, amânarea discuţiei. Vrem să readucem la masa negocierii Comisia pentru o nouă foaie de parcurs şi venim cu o propunere de şapte ani care mie mi se pare neserioasă.

Jurnalistă: Care-s riscurile?

Cristian Păun: Să vină o criză peste noi în aceşti şapte ani şi tot planul de a reduce deficitul cu 0,5 la sută să se ducă pe apa sâmbetei. Avem un mare risc să trecem. Noi avem acum aproape 55% datorie publică din PIB. O recesiune înseamnă prăbuşirea PIB-ului şi creşterea datoriei publice. Numărătorul creşte, numitorul scade brusc. Uneori a scăzut în fosta criză şi cu peste 15%. Imaginaţi-vă ce se întâmplă cu raportul datorie publică/PIB într-o recesiune care va veni. Nu mai avem şanse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor