Şeful CNADNR Narcis Neaga demis după o impresionantă colecţie de "bile negre"
alte articole
Noul ministru al Transporturilor, Dan Costescu, l-a demis marţi pe Narcis Neaga, şeful Companiei Naţionale de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi (CNADNR), informează Hotnews.
Şef interimar al CNADNR va fi Cătălin Homor, în prezent director interimar la Metrorex, urmând ca în curând să se declanşeze procedura de selecţia a noului management privat al companiei.
Conform sursei citate, demisul şef al CNADNR "a patronat în ultimii ani un dezastru complet în privinţa proiectelor de mare infrastructură rutieră." În timpul mandatului lui Neaga (vara lui 2013 - prezent) marile proiecte de autostrăzi au avut de suferit mari tergiversări şi întârzieri, inclusiv proiectul autostrăzii Piteşti - Sibiu, întârziat birocratic pentru aproape doi ani în timp ce s-a negociat concesiunea autostrăzii Comarnic - Braşov, concesiune ce presupunea un cost uriaş şi care în cele din urmă a eşuat.
Cele mai mari bile negre din mandatul lui Narcis Neaga, potrivit hotnews, sunt:
- Închiderea şi demolarea parţială a unui lot de autostradă deschis traficului în urmă cu mai puţin un an - Sibiu - Orăştie Lot 3;
- Prelungirea extrem de lungă şi reluarea procedurilor şi contractarea studiilor la Sibiu - Piteşti;
- Eşecul celei de-a treia tentative de concesionare a autostrăzii Comarnic - Braşov;
- 10 km de autostradă lângă Lugoj zac nedeschişi circulaţiei de doi ani, deşi sunt finalizaţi, pentru că acel lot se termină în câmp, fără vreun mod de descărcare a circulaţiei;
- Lansarea de licitaţii în contradicţie cu Master Planul de Transport;
- Autostrăzile şi drumurile naţionale pe care nu le-am putut termina la timp vor mânca cel puţin 1 miliard de euro din cei 2,7 miliarde de euro disponibil pentru infrastructură rutieră în exerciţiul financiar european 2014 - 2020;
- întârzierea uriaşă a ciotului de autostradă care să lege A3 de Bucureşti;
- Întârzieri pe A1 Lugoj - Deva, unde licitaţia separată pentru tunelurile pentru urşi nici până azi nu a fost lansată, deşi situaţia este cunoscută din 2013;
- Licitaţia pentru Studiul de Fezabilitate a drumului expres spre Moldova nici până azi nu a fost relansată, deşi ea trebuia începută din 2015, iar o primă tentativă a fost anulată în luna martie.
Reamintim că în iarna lui 2013 CNADNR a fost trecută în subordinea lui Dan Şova, ministru al Marilor Proiecte, apropiat al premierului Ponta şi actualmente arestat la domiciliu în dosarul CET Govora. În decembrie 2014, CANDNR a revenit la Ministerul Transporturilor, aflat tot sub tutela lui Şova, devenit între timp ministru al Transporturilor, funcţie din care a demisionat în iunie 2014.
Mai merită menţionat că demiterea lui Neaga este cea de a doua revocare din funcţie răsunătoare, după cea a lui Laurenţiu Ciurel, şeful Complexului Energetic Oltenia, trimis în judecată în dosarul Turceni-Rovinari, alături de Şova şi Ponta.