Şef ATI: Medicamentele din România au efecte mult mai slabe decât cele din străinătate
alte articole
Rezultatele analizelor în cazul dezinfectanţilor Hexi Pharma arată o realitatea foarte periculoasă pentru pacienţi şi totodată jignitoare pentru medici, consideră şeful secţiei ATI nou-născuţi de la Spitalul Marie Curie din Capitală, Cătălin Cîrstoveanu. Doctorul a relatat că după ce a trimis pacienţi în Germania, medicii de acolo i-au atras atenţia că au găsit bacterii de care nu mai auziseră de 40 de ani. Mai mult, Cîrstoveanu a atras atenţia că nu doar dezinfectanţii ar trebui a ridice semne de întrebare, ci şi medicamentele folosite în România.
„Este jignitor pentru noi, ca doctori, să auzim şi să trecem prin astfel de momente. În 2007, noi am început să ducem copii în alte ţări pentru operaţii pe cord şi am primit buletinele bacteriologice la mulţi copii de-ai noştri. Şi ne-au atras atenţia că sunt germeni extrem de serioşi, pe care ei nu i-au văzut de foarte mulţi ani. De exemplu, în Germania spuneau că au fost microbi pe care nu i-au văzut de 40 de ani”, a declarat Cătălin Cîrstoveanu la digi24.ro.
Doctorul a mai opinat că semne de întrebare ar trebui să ridice şi medicamentele folosite în România, care au efecte mult mai slabe decât cele din străinătate
„Eu, când mă mai duc prin SUA, aduc antitermice de acolo, pentru că sunt mult mai eficiente. E foarte simplu. Şi apoi când vezi că un antibiotic nu merge şi aduci un alt antibiotic cu acelaşi nume al substanţei de bază şi funcţionează, ce părere aveţi? Sunt convins că fiecare vrea să-şi protejeze un business. Şi aşa le spun mereu... Cei care vreţi ca cele mai ieftine medicamente să fie în spitale, poate le-aţi vrea pentru copiii dumneavoastră...”, spune Cătălin Cîrstoveanu.
Declaraţiile medicului vin în contextul în care scandalul Hexi Pharma a scos la lumină faptul că în spitalele româneşti se folosesc dezinfectanţi cu concentraţii mai mici de până la zece ori decât ceea ce indică eticheta.