Scandalul Hexi Pharma. Cioloş: "Nu am primit informări de la SRI

Directorul SRI, instituţie sesizată despre loturile Hexi Pharma cu probleme i-a promis lui Cioloş că îi va trimite o sinteză a elementelor pe care le are.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Premierul Dacian Cioloş susţine că nu a primit informări de la SRI pe tema infecţiilor intraspitaliceşti însă a avut o discuţie "în urmă cu ceva zile" cu directorul SRI, Eduard Hellvig, care i-a promis că îi va trimite "în sinteză" toate elementele pe care le are, relatează Mediafax. Declaraţiile lui Cioloş vin în contextul în care SRI, a acuzat că ştia de ani de zile despre licitaţiile trucate din domeniul sanitar şi de problema dezinfectanţilor a informat că a trimis circa 100 de informări decidenţilor legali.

"Nu, nu am primit (informări n.r.). Am avut o discuţie cu domnul director Hellvig în urmă cu ceva zile şi mi-a promis că îmi va trimite în sinteză toate elementele pe care le au şi i-am solicitat, într-adevăr, sprijinul şi dânsului", a declarat premierul în Parlament întrebat de jurnaliştii prezenţi la Parlament luni la "Ora premierului" dacă a primit informări de la Serviciul Român de Informaţii (SRI) pe tema problemelor din spitale.

Reamintim că o anchetă condusă de jurnalistul Cătălin Tolontan a scos la iveală faptul că Hexi Pharma - firmă ce furnizează spitalelor din România dezinfectanţi - diluează substanţele de 10 ori. Ministerul Sănătăţii a demarat controale în urma scandalului izbucnit, pentru ca apoi să anunţe că ''doar 5% dintre probele (de dezinfectanţi n.r.) recoltate sunt neconforme iar pacienţii sunt în siguranţă''. Acest anunţ a stârnit adâncă nemulţumire, având în vedere că problema infecţiilor nosocomiale este considerată una dintre marile suferinţe ale ţării.

Revoltaţi că acest anunţ al ministrului contrazice flagrant rezultatele investigaţiilor din presă, cetăţenii s-au organizat pe Facebook şi au ieşit vineri în stradă, la un protest în Piaţa Universităţii din Bucureşti, continuat cu un marş spre Ministerul Sănătăţii şi, ulterior, spre Guvern.

Scandalul dezinfectanţilor diluaţi a cunoscut un nou apogeu în această dimineaţă, după ce jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au dezvăluit că în timp ce autorităţile pretind că nivelul infecţiilor nosocomiale în spitalele româneşti este de 0,2% (asta în condiţiile în care media în Europa e de 3 - 5%) la Spitalul Pantelimon din Bucureşti nivelul acestor infecţii merge chiar spre 40% în weekend.

Jurnaliştii au mai dezvăluit că SRI ştia de ani de zile despre licitaţii trucate în spitale şi de loturile Hexi cu probleme. SRI a confirmat acest fapt, anunţând că a trimis cel puţin 100 de informări în ultimi 5 ani beneficiarilor legali. Paradoxal, toţi miniştrii Sănătăţii au negat că ar fi primit informări pe această temă, susţine Cătălin Tolontan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură