Problema dezinfectanţilor, pe agenda Guvernului

Pe fundalul scandalului Hexi Pharma, Guvernul va adopta miercuri o hotărâre de guvern care va înăspri pedepsele în cazul declaraţiilor de date false şi nerespectarea conţinutului substanţelor active de către deţinătorii autorizaţiei de punere pe piaţă a dezinfectanţilor.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Scandalul Hexi Pharma pune în topul priorităţilor Guvernului problema dezinfectanţilor. Astfel, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri a se regăseşte un proiect de hotărâre vizând regimul biocidelor.

Proiectul de hotărâre urmează să modifice şi să completeze Hotărârea Guvernului nr. 617/2014 privind stabilirea cadrului instituţional şi a unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 22 mai 2012 privind punerea la dispoziţie pe piaţă şi utilizarea produselor biocide

Acest proiect vizează înăsprirea pedepselor aplicabile în cazul declaraţiilor de date false şi nerespectarea conţinutului substanţelor active de către deţinătorii autorizaţiei de punere pe piaţă a biocidelor.

Reamintim că problema dezinfectanţilor a ajuns în fruntea priorităţilor Guvernului după ce mass media a dezvăluit că Hexi Pharma vinde spitalelor româneşti biocide diluate de până la zece ori. Investigaţiile realizate de jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor şi ulterior de Euractiv, de Iniţiativa România etc. au prezentat radiografia unui sistem profund corupt, cu licitaţii trucate la care autorităţile au închis ochii în timp ce în spitale bacteriile se proliferau, omorând oameni.

Circa 1000 de persoane au ieşit în stradă ulterior dezvăluirilor din presă, ministrul Sănătăţii demisionând ulterior. Actualmente, interimatul la Ministerul Sănătăţii este asigurat de Dacian Cioloş.