Calul Houdini (video)

Mariska
Mariska (YouTube)

Inteligenţa cailor ne fascinează şi trebuie să spunem că oamenii au fost dintotdeauna conştienţi că specia cailor este una cu calităţi superioare. Caii au o capacitate de înţelegere extraordinară. Îşi recunosc stăpânii după voce şi după înfăţişare, dar şi după îmbrăcăminte, înţeleg aproximativ 80 de cuvinte din vorbirea oamenilor şi sunt capabili să analizeze foarte bine şi să tragă concluzii rapide privind o anume situaţie. Acest lucru este foarte bine demonstrat în video de mai sus. Mariska, o iapă din rasa Friesia, a învăţat de una singură să deschidă aproape orice închizătoare care îi iese în cale. Astfel, a fost supranumită Houdini Horse, după marele magician Harry Houdini, celebru pentru că reuşea să evadeze din cele mai dificile locuri. Interesant este că nu „evadează” doar ea, le deschide şi celorlalţi cai uşa grajdurilor. Pe lângă frumuseţe şi deşteptăciune, mai are şi calitatea de a nu fi egoistă.

Proprietarii Mariskăi, Sandy şi soţul ei Don Bonem, spun că nu vor să-i schimbe obiceiul căpătat, însă recunosc că poate fi o pacoste când evadează în cele mai neaşteptate momente şi mai deschide uşile şi altor cai.

“Dacă am învăţat-o asta? Nu, cu siguranţă nu. Ea ne face viaţa să fie o provocare. Mai ales când uităm să blocăm unul din dispozitivele de siguranţă. Ea va găsi întotdeauna veriga slabă”, declara Sandy Bonem.