Cel mai frumos cal din lume

Akhal-Teke
Akhal-Teke (Facebook)

Calul din rasa Akhal-Tek este atât de frumos, încât poate fi comparat cu o statuie de aur. Cu pielea foarte subţire, în lumina soarelui pare aproape metalizat. Acesta a fost denumit cel mai frumos cal din lume de către publicaţia buzzfeed.com, după ce a descoperit pe un site rusesc.

Acest armăsar este incredibil de frumos şi adevărul este că nu prea ai ce-i reproşa – crupa perfectă, părul auriu-argintiu, ochii albaştri - un armăsar de competiţie excepţional, care pare să ştie chestia asta, după cum pozează.

Rasa de cai Akhal-Teke este o rasă foarte puţin cunoscută în România şi deloc reprezentată. Din câte ştim, nu există nici măcar un reprezentant al acestei rase în ţară. Fiind o rasă atât de importantă, mai ales prin vechimea ei, credem că este necesar să aflăm câte ceva despre ea.

Această frumuseţe exotică, extraordinar de graţioasă, nu a fost cunoscută decât recent în afara graniţelor Uniunii Sovietice. Rasa însă nu este originară din Rusia, aşa cum se crede cel mai adesea, ea fiind datată cu 300 de ani înaintea constituirii Rusiei ca stat. Abia după ce Rusia Imperială a anexat hanatul Turkmen în anul 1881, rasa aceasta a fost cunoscută sub denumirea actuală, Akhal Teke, de la numele turkmenilor din triburile Teke şi oaza Akhal de la poalele Munţilor Kopet Dag. În mod tradiţional, o familie de turkmeni creştea câte un singur cal, acesta având aproape statutul unui membru al familiei. Akhal Teke este singurul descendent pur al rasei Turkmene. Cercetări arheologice efectuate în sudul Turkmenistanului au scos la iveală rămăşiţele unui cal înalt, cu osatura fină, datând din anul 2400 I.Hr.

Republica Turkmenisin prezent este una dintre republicile ex-sovietice situate în Asia Centrală. Ţară cu o istorie veche şi o cultură originală şi interesantă, în Turkmenistan, această rasă este una aproape sfântă, dovadă şi faptul că un cal apare în centrul stemei de stat.

Aceşti cai cu calităţi remarcabile, dublate de o frumuseţe unică, nu sunt foarte înalţi (1,6 - 1,65 m), dar sunt foarte ageri, graţioşi, cu un păr mătăsos, cu reflexe metalice şi un aspect foarte suplu. Au picioare lungi, capul expresiv, iar coama este aproape inexistentă. Sunt foarte potriviţi pentru dresaj, fiind incomparabili mai buni decât orice altă rasă de cai ca viteză, rezistenţă şi forţă. Aceste calităţi sunt dobândite prin traiul lor într-un mediu ostil, deşertul şi stepele turkmene, cu mari variaţii de temperatură.

Rasa a fost de două ori ameninţată cu dispariţia. În 1924 rasa a fost la un pas de dispariţie, când oraşul Ashkabad, principalul oraş din valea Akhal, a fost lovit de cutremure violente. A doua oară, din cauza ignoranţei oamenilor, atunci când în anii ’50 ruşii au decis să transforme caii Akhal Teke în animale de abator. Salvaţi de la extincţie de militanţi precum Maria Cerkezova sau Vladimir Shamborant, caii din rasa Akhal Teke sunt acum răspândiţi în mai multe zone din lume. Totuşi, este o rasă rară, în întreaga lume existând mai puţin de 3.000 de exemplare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură