Frumuseţile pământului: stânci cu forme de animale

Mioara Stoica
26.11.2015

Dacă ne gândim la o insulă primul lucru care ne vine în minte este un paradis de plaje aurii şi necontaminate, perfectă pentru relaxare şi plajă. Dar, dacă v-am spune că pentru unele insule principala atracţie nu este ceea ce se poate face pe plajă, ci ceea ce se vede de sus?

Această colecţie de imagini aeriene arată formele unice şi ciudate ale unor insule împrăştiate în lume. Noi vă prezentăm două: una este insula Li Galli în Italia, iar cealaltă este insula Heimaey în Islanda. Una cu formă de delfin, cealaltă cu formă de elefant.

La un pas de Napoli insula cu formă de delfin ce aparţine sirenelor

Li Galli, o insulă care văzută de sus arată ca un delfin, în realitate este un mic arhipelag format din trei insule, situate între Capri şi Positano, la numai câţiva kilometri mai sus de Napoli, în Italia.

Arhipelagul este format din: Gallo lungo (Cocoşul lung) – care este insula cea mai mare – La Rotunda (Rotunda) şi La Castelluccia (Castelul), iar întreaga zonă face parte din zona marină protejată Punta Campanella. Arhipelagul este cunoscut, de asemenea, sub numele de La Sireneuse (Sirenele), deoarece, conform legendei, în trecut a fost locuită chiar de sirene, care îi vrăjeau cu cântecele lor pe marinarii în tranzit.

De asemenea, conform mitologiei, numai două nave au reuşit să nu naufragieze pe stânci, cea a lui Ulise, a cărui poveste este spusă în Odiseea lui Homer şi cea a Argonauţilor care s-au salvat datorită lui Orfeu. Denumirea de Li Galli provine tocmai de la iconografia sirenelor, care, în arta greacă arhaică, nu sunt jumătate femeie şi jumătate peşte, ci mai degrabă jumătate femeie şi jumătate pasăre.

Li Galli a exercitat dintotdeauna o mare fascinaţie, ce l-a făcut să fie dorit de mulţi oameni celebri. În 1924, coregraful şi dansatorul rus Leonide Massine a cumpărat arhipelagul, în acea vreme acoperit de ruine romane, construind cu ajutorul arhitectului Le Corbusier o vilă magnifică. După moartea sa, proprietatea a fost cumpărată, în 1989, de un alt celebru dansator rus, Rudolf Nureyev. La scurt timp după moartea prematură a acestuia, în 1993, arhipelagul a trecut în mâinile altor persoane.

Vila cu trei etaje, are pereţii decoraţi cu mozaicuri turceşti şi andaluze, este împodobită cu covoare Klimt şi colecţii de bronzuri anatoliene. Este una dintre preferatele vedetelor şi bogătaşilor, pe aici trecând, printre mulţi alţii, Greta Garbo, Roberto Rossellini, Anna Magnani, Ingrid Bergman, Jacqueline Kennedy, Aristotele Onassis şi chiar Hilary Clinton şi Franco Zeffirelli.

Insula Heimaey, Islanda: stânca în formă de elefant care a cucerit lumea

Există o stâncă uriaşă pe insula Heimaey, situată în sud-vestul Islandei, care seamănă cu un elefant ce iese din apele Oceanului Atlantic cu trompa sa masivă: imaginile sunt incredibile. Oricât de bizar ar părea, totul a fost „sculptat” de natură.

Ca un elefant uriaş care îşi scufundă trompa în mare, stânca în formă de mamifer din Heimaey este o adevărată capodoperă a naturii. De-a lungul secolelor, lava şi vântul au sculptat piatra de bazalt de culoare întunecată, culoare care caracterizează întreaga insulă de origine vulcanică, până când i-a dat forma unui elefant uriaş sau mamut. Roca, situată în partea de sud a insulei, a luat forma unui elefant uriaş care a venit în acest loc pentru a bea apă, sau care iese din apă, după o scufundare seculară.

Forma specială a rocii de pe insula Heimaey atrage turişti din toată lumea, iar în ultima vreme, imaginile impresionante ale celebrei stânci în formă de elefant au făcut înconjurul planetei.

Heimaey este adesea supusă fenomenelor de erupţii vulcanice: se crede că, atunci când în 1973 a fost înregistrată erupţia vulcanului Eldfell (Muntele de Foc), vulcan activ care ar erupe din când în când, fără avertisment, localnicii s-au grăbit să pompeze apa rece a mării pe fluxurile de lavă, pentru a îndepărta pericolul de oraşul locuit şi de port. Prin urmare, formaţiuni ciudate pot fi găsite pe întreaga insulă Heimaey.

Numele insulei, Heimaey, care se traduce prin „acasă” şi este, cu cei 4.500 de locuitori ai săi, cea mai populată din arhipelagul Vestmannaeyjar, atrage anual sute de mii de turişti, curioşi să vadă această „minune” a naturii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor