Mituri despre câini

Mituri despre câini (Facebook)
A. D.
12.09.2015

Anumite mituri despre câini încă sunt considerate ca fiind adevărate de mulţi oameni din întreaga lume, iar unele dintre aceste mituri rezistă de foarte mult timp.

În îngrijirea, educaţia şi dresajul canin se regăsesc nenumărate idei şi opinii despre cum este mai bine să vă creşteţi câinele. Multe dintre acestea se dovedesc a fi simple mituri, moştenite pe cale orală de la un posesor de câine la altul. Respectând aceste principii “populare” nu faceţi decât să compromiteţi relaţia dumneavoastră cu câinele. Luaţi la cunoştinţă aceste mituri şi feriţi-vă de ele pe cât de mult cu putinţă, pentru a avea o viaţă cât mai liniştită alături de prietenul dvs. blănos.

Mituri despre câini. Câinele bătrân nu poate fi învăţat trucuri noi

Fals! Cu perseverenţă, răbdare şi mult tact, orice câine, în orice etapă a vieţii s-ar afla poate fi dresat şi educat. Chiar dacă seniorul nu mai percutează la giumbuşlucuri ca puiul, el poate fi dresat comenzi şi trucuri simple, poate fi învăţat regulile casei, unde şi când să îşi facă nevoile, cum să meargă în lesă sau cum să socializeze cu oamenii sau alţi câini. Câinilor de orice etate le place să lucreze cu stăpânul lor, mai ales dacă sunt trataţi cu calm, mângâieri şi ceva delicios de mâncare.

Mituri despre câini. Puiul nu poate fi dresat decât după 6 luni.

Fals! Multe probleme de comportament ale câinilor adulţi încep din copilărie. Dacă s-ar fi lucrat atunci puţin cu ei, nu ar mai fi fost nevoie să se lucreze acum de 10 ori mai mult (poate acum e chiar prea târziu ca să se mai facă ceva). Este adevărat că, atât timp cât este pui, câinele se concentrează greu la un singur lucru, îşi pierde repede interesul şi nu poate fi corectat, dar se poate lucra cu el.

Pe de altă parte, oricât de bun ar fi dresajul făcut, caracterul câinelui se va definitiva doar după ce se maturizează, moment în care puteţi descoperi comportamente pe care nu le doriţi (poate deveni agresiv cu străinii care intră singuri în curte, iar dvs. poate nu vreţi asta). Acesta nu este însă un motiv deloc bun pentru a nu da câinele la dresaj decât atunci.

Mituri despre câini. Câinii din adăpost sunt mai dificil de educat

Nimic mai eronat! În adăpost sau pe stradă sunt o mulţime de câini inteligenţi, gentili şi doritori de afecţiune. Fiecare patruped îşi are propriul temperament şi în consecinţă se va adapta mai greu sau mai uşor unei familii. De obicei, câinii fără stăpân sau cei abandonaţi sunt mai dornici de iubire decât cei de rasă, mai umili şi mai recunoscători pentru şansa la viaţă acordată. Indiferent de vârstă, ei vor putea fi învăţaţi cum să se comporte în familie sau societate, dresaţi tot felul de comenzi. În plus, aceştia pot fi metişii unor rase care au demonstrat de-a lungul timpului că au o inteligenţă ieşită din comun.

Mituri despre câini. Câinii fericiţi dau din coadă

Această afirmaţie conţine un sâmbure de adevăr, dar ţineţi cont că şi câinii agresivi îşi balansează deseori cozile. Există câteva mişcări ale corpului şi semne care-i ajută pe câini să-şi comunice intenţiile.

O coadă pendulată dintr-o parte în alta poate însemna fie agitaţie, fie încântare. Un câine care-şi balansează coada încet şi îşi mişcă întreaga parte posterioară a corpului sau se ghemuieşte la pământ este unul cu intenţii prietenoase.

Cozile balansate şi purtate ridicat, cozile scuturate sau mişcate deasupra spinării pot fi asociate acceselor de agresiune.

Mituri despre câini. Câinii ar trebui să dea naştere unei serii de pui înainte de a fi castraţi

Acest lucru nu este nici el adevărat! Câinii care au fost daţi la împerecheat înainte de a fi castraţi nu sunt cu nimic mai fericiţi sau mai sănătoşi decât ceilalţi. De fapt, căţelele castrate prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta cancer mamar sau infecţii uterine.

Mituri despre câini. Un câine castrat se îngraşă şi devine leneş

Lipsa exerciţiului şi mâncatul în exces vă îngraşă şi secătuieşte de energie câinele. Un câine castrat este mai puţin predispus să muşte sau să fuga de acasă, mai predispus să se înţeleagă cu alţi câini, mai mulţumit de viaţa să şi mai aparat de câteva tipuri de cancer.

Mituri despre câini. Câinele şi pisica nu pot trăi în aceeaşi casă, ei se urăsc din naştere

Fals! Există mulţi câini şi pisici care trăiesc împreună fără probleme. În plus, nicio specie nu se naşte urând o altă specie. Câinele fugăreşte pisica pentru că ea fuge, din acelaşi instinct care-l face să alerge după o minge, iar pisica fuge de câine pentru că vede diferenţa de forţă şi nu vrea să rişte o confruntare.

Mituri despre câini. Câinele care latră nu muşcă.

Fals! Lucrurile stau uneori chiar pe dos. Lătratul poate fi un avertisment din partea câinelui, ca să vă îndepărteze în caz de se simte ameninţat.

Mituri despre câini. Dacă nasul câinelui este rece şi umed, înseamnă că este sănătos

Nu este neapărat valabil. Un câine poate avea nasul rece, de exemplu, din cauza aerului rece de afară.

Mituri despre câini. Câinii sunt bolnavi dacă au nasurile calde şi uscate

Temperatura nasului unui câine nu indică starea de sănătate sau de boală a acestuia. Afirmaţia potrivit căreia nasurile umede indică bună stare de sănătate şi nasurile calde sau uscate indică o stare febrilă sau de boală nu este nimic altceva decât o legendă.

Singura metodă corectă şi precisă de a lua temperatura corporală a unui câine este cu ajutorul unui termometru, iar o temperatură normală se încadrează între 38-39 grade Celsius.

Mituri despre câini. Câinii mănâncă iarbă când le este rău

Nu neapărat! Unii câini mănâncă iarbă dacă au o problemă la stomac, pentru a vomita. Alţi câini mănâncă iarbă cu alte scopuri, fie pentru a atrage atenţia stăpânilor, fie pentru că a devenit simplă obişnuinţă, fie pentru a scăpa de un miros neplăcut în gură.

Mituri despre câini. Câinilor le plac mâncărurile gustoase

Câinii au foarte puţine papile gustative, iar ei se hrănesc în primul rând pe baza mirosurilor.

Mituri despre câini. Câinii nu disting culorile

Fals! Câinii pot vedea mai multe culori, însă nu cât poate vedea un om. Ei disting culorile într-un mod cu totul diferit faţă de oameni, medicii veterinari comparând acest lucru cu modul în care percepe culorile o persoană daltonistă.

Mituri despre câini. Dacă a făcut în casă, bagă-l cu nasul în urină

Mulţi proprietari de câini sau pisici, din dorinţa de a-şi învăţa patrupedul că nu are voie să se uşureze oricând şi oriunde simte nevoia, obişnuiesc să îi plimbe acestuia mizeria pe la nas.

Specialiştii sunt de părere că această abordare este complet greşită. Câinele nu va înţelege altceva decât că trebuie să se teamă de dumneavoastră. În loc să înveţe că doar afară poate "merge la toaletă", va evita să-şi facă treaba în prezenţa dvs., preferând, de multe ori, să caute unghere ascunse în casă.

O abordare mult mai sănătoasă şi care dă rezultate este recompensa, atunci când animalul procedează întocmai cum l-aţi educat. Pentru asta, scoateţi-l din casă doar în lesă şi recompensaţi-l când este cazul cu "ceva bun", o jucărie sau chiar o repriză de joacă.

Mituri despre câini. Câinii trebuie să roadă oase

O greşeală frecventă este de a da câinelui oase, şi cu atât mai rău dacă osul înlocuieşte o masă. Chiar dacă dinţii câinilor sunt mai puternici decât ai oamenilor, totuşi aceştia se tocesc în timp şi chiar se pot sparge dacă hrana este foarte solidă.

Dacă totuşi alegeţi să îi daţi căţelului oase de ros, aveţi grijă să nu i le daţi niciodată fierte. Din cauza căldurii, proprietăţile chimice şi fizice ale osului se modifică, astfel că acestea devin imposibil de digerat în mod eficient. Aşchii de os fiert rămân în sistemul digestiv al câinelui, putând produce sfâşierea organelor. O altă soluţie este să îi daţi căţelului să roadă jucării de cauciuc sau oase artificiale, special concepute pentru ei.

Mituri despre câini. Nu trebuie să deranjaţi un câine când mănâncă

Dacă nu este câinele dumneavoastră, aşa ar fi bine! Dacă însă este al dvs., atunci trebuie să-l învăţaţi să vă accepte în preajmă atunci când mănâncă.

Mituri despre câini. Câinii mănâncă pietre, ling pereţii şi consumă fecalele altor animale din cauza unor dezechilibre nutriţionale

Nimeni nu ştie exact de ce câinii mănâncă „chestii” pe care în mod normal nu ar trebui să le mănânce. Medicii veterinari sunt de părere că unii câini care mănâncă astfel de „lucruri” încearcă să atragă atenţia sau acţionează în acest mod din plictiseală. Este foarte important ca animalele noastre să aibă o dietă echilibrată care să le satisfacă necesităţile nutritive şi alimentare şi vor trebui să beneficieze de o multitudine de oportunităţi de a se juca şi de a face mişcare pentru a preveni plictiseala.

Mituri despre câini. Periatul este bun pentru blană

Parţial adevărat. Periatul păstrează blana curată şi stimulează circulaţia sângelui, însă dacă se exagerează (periat prea apăsat, prea des), se poate deteriora grav structura pielii şi a firelor de păr.

Mituri despre câini. Când muşcă, câinilor din rasa pitbull li se încleştează fălcile de obiectul apucat

Specialiştii în medicină canină spun că nu există aşa ceva la nicio rasă de câine. Ei adaugă că forţa muşcăturii este proporţională cu mărimea fălcilor şi a muşchilor fălcilor. Cu alte cuvinte, nu există un mecanism anatomic care să declanşeze blocarea fălcilor la pitbull în timpul unei muşcături, ci doar puterea de oţel a muşchilor şi presiunea exercitată de acesta în acel moment.

Mituri despre câini. Dobermannilor le creşte creierul şi la 7 ani craniul rămâne prea mic, aşa că înnebunesc (uneori te omoară în somn).

Absolut fals! Probabil conceput iniţial să sperie vreun copil neascultător, mitul nu are nicio bază reală. Deşi boala există, ea este întâlnită mult mai des la câinii de talie mică, cu capul mic. Chiar şi în acele cazuri, câinii nu „înnebunesc”, nu muşcă, ci suferă.

Mituri despre câini. Arsul pe bot imunizează câinele împotriva jigodiei

Cât se poate de fals! Unul dintre cele mai barbare mituri care încă este crezut de unii în România, mai ales ca formă de prevenire a bolii. Singurul efect este durerea de moment, jigodia nu poate fi eliminată, încetinită sau prevenită în vreun fel prin această metodă. Prevenirea bolii se face prin vaccinarea anuală a câinelui.

Mituri despre câini. Gura câinelui e mai curată ca cea a unui om

Doar parţial adevărat. Deşi saliva câinilor are proprietăţi antiseptice şi ajută la refacerea rănilor distrugând anumite bacterii care ne afectează, aceasta conţine şi alte bacterii, diferite de ale noastre, care pot îmbolnăvi oamenii cu sistemul imunitar slăbit.

Mituri despre câini. Câinele trebuie să stea afară

Cât se poate de fals! Câinii sunt fiinţe sociale, ei vor să fie în apropierea stăpânului şi atât. Nu prea contează pentru ei dacă stau afară sau în casă, atâta vreme cât sunt cu dumneavoastră. Că locuiţi într-o garsonieră sau într-un conac cât un stadion, el tot la picioarele dvs. se va aşeza.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor