Cele mai adânci lacuri din lume
alte articole
Printre cele mai interesante atracţii turistice şi destinaţii de vacanţă sunt incluse şi lacurile cele mai adânci din lume. Fie ele artificiale, glaciare, de origine tectonică sau create prin prăbuşirea unui versant montan, în jurul lor s-au construit legende şi poveşti de-a lungul timpului de către oamenii locurilor în care acestea se situează.
În ciuda agresiunii omului modern împotriva naturii, unele lacuri, aflate la mare distanţă de “civilizaţie”, au rămas intacte. Ireal de frumoase, incredibil de pure şi transparente, sunt aşezate în împrejurimi mirifice care te îndeamnă pe loc la linişte şi reflecţie interioară.
Cele mai adânci lacuri din lume. Lacul Baikal
Localizat în partea sudică a Siberiei „ochiul albastru al Siberiei” aşa cum i se mai spune are o adâncime de 1637 m. Cu o vechime de 25-30 de milioane de ani, lacul este foarte vechi şi reprezintă un adevărat ecosistem. Se întâlnesc aici mai multe specii endemice precum foca de Baikal. Ca şi curiozitate trebuie menţionat că lacul deţine o cincime din întreaga cantitate de apă dulce a lumii – 23000 km cubi.
Dacă Siberia, locul în care se află Baikal, înseamnă în limba populaţiei Yakut "pământul care doarme", numele lacului înseamnă "ocean" sau "mare". Folosindu-ne de un joc de cuvinte, am spune că Baikalul este "oceanul pământului adormit". Adormit dar îngheţat aproape tot timpul anului, astfel încât, chiar şi în lunile de vară, putem uşor să facem hipotermie dacă ne scufundăm în apele sale limpezi. Uitaţi despre plajă şi înot dacă sunteţi în vizită!
Cel mai adânc lac din lume are, de asemenea, o transparenţă rar întâlnită, încât am putea să vedem la 130 de metri de la suprafaţă. Explicabil, dacă ne gândim la minusculele vietăţi înrudite cu racii, care trăiesc în lac şi funcţionează ca un adevărat filtru, hrănindu-se cu alge şi alte vietăţi marine microscopice. Se estimează că aceste mici vietăţi, de aproximativ 1,5 mm lungime, filtrează apa lacului de 10-15 ori, păstrându-l limpede şi curat.
Chiar şi în aceste condiţii aprige de viaţă, Baikalul este o super-destinaţie turistică! Fie datorită recordurilor pe care le deţine sau datorită locaţiei deosebite, aici iarna se fac excursii cu o durată de la câteva ore până la câteva zile, pe snowmobil sau cu sania trasă de câinii siberieni. Un obiectiv interesant îl reprezintă şi cea mai mare insulă a lacului, Olhon. Este locul în care, conform mitologiei, a fost născut celebrul Genghis Han.
Legenda spune că apele sale adăpostesc un animal gigantic, care seamănă cu un sturion sau cu un şarpe. Un fel de „Nessie” al Baikalului, însă mult mai puţin promovat de amatorii de senzaţional.
Cele mai adânci lacuri din lume. Lacul Tanganyika
Găsit întâmplător de către 2 exploratori britanici Richard Burton şi John Speke în încercarea lor de a descoperi izvorul Nilului, lacul ce are o adâncime de 1.470 m este cel mai adânc lac de apă dulce din Africa.
Lacul aparţine mai multor ţări: Burundi, Congo, Tanzania şi Zambia. Tanganyika este cel mai adânc lac cu apă dulce din Africa şi totodată al doilea din lume, cu un maxim abisal de 1.470 de metri. Lacul a fost descoperit din întâmplare în 1858 de exploratorii britanici şi, apropo de creaturi gigantice, pe malurile sale au fost găsiţi crocodili lungi de 6 metri şi peste 900 kilograme greutate!
Regiunea are o floră şi faună bogată, multe specii de păsări şi plante acvatice fiind sub protecţia naturii Internaţional Union for Conservation of Nature and Natural Resources ca specii periclitate.
Cele mai adânci lacuri din lume. Marea Caspică
Este cel mai mare lac sărat ca suprafaţă de pe glob. Această întindere de apă, în trecutul geologic (până acum 11 milioane de ani), a fost legată de Marea Azov, Marea Neagră şi Marea Mediterană putând comunica astfel cu Oceanul Planetar. Acest lac este o rămăşiţă a Oceanului Tethys, fiind cel ce-al treilea cel mai adânc lac din lume, cu o adâncime de 1.025 de metri.
Marea Caspică este foarte bogată în resurse de petrol şi gaz, valoarea valoarea fiind estimată la peste zece trilioane de dolari.
Conform unei ipoteze, Marea Caspică a fost numită aşa în cinstea unor triburi vechi de crescători de cai – Caspiev, care au locuit în sec. I î.Hr. pe coasta de nord-vest a lacului. Pe parcursul istoriei, Marea Caspică a avut cca 70 de nume: marea Hyrcană, marea Hvalână, marea Hazară, marea Abescună , marea Saray, marea Derbent, Sihai şi alte denumiri provenite de la naţionalităţi şi triburi diferite.
Ambianţa naturală a ţărmului mării presărat cu plaje de nisip, ape minerale şi nămoluri lecuitoare creează condiţii favorabile pentru odihnă şi tratament. În acelaşi timp, gradul la care a ajuns industria turistică a ţărmului Mării Caspice îl depăşeşte pe cel al ţărmului caucazian al Mării Negre. În ultimii ani, industria turistică se dezvoltă şi pe ţărmul azer, iranian, turkmen şi al Daghestanului.
Cele mai adânci lacuri din lume. Lacul Vostok
Lacul Vostok are o adâncime de 1000 de m şi este localizat sub gheaţa din Antarctida. Acesta se află sub staţiunea Vostok, a Rusiei, la 3.962 m sub stratul de gheaţa din Oceanul Antarctic.
Cercetătorii britanici şi cei ruşi l-au descoperit în 1996. Vechimea acestui lac e estimată la aproape un milion de ani. Până în prezent nu există dovezi că ar exista viaţă în această apă, însă teoriile conspiraţioniste şi fanteziste susţin că cel mai probabil vieţuitoarele de aici au căpătat însuşiri dintre cele mai ciudate, dacă acestea ar exista.
Aşa cum am precizat, se presupune că lacul adăposteşte forme ciudate de viaţă care nu au mai fost descoperite până în prezent. În anul 2001 s-au înregistrat anomalii magnetice în vecinătatea lacului subteran. Variaţii de peste 1000 de nano-tesla (tesla este unitatea de măsură a magnetismului) se înregistrează pe suprafaţa pe care se întinde Lacul Vostok. În mod normal variaii magnetice între 500-600 nano-tesla se înregistrează în apropierea vulcanilor, iar în zonele obişnuite variaţiile sunt mult mai mici. În cazul Lacului Vostok variaţiile magnetice sunt foarte mari, fapt pentru care au stârnit curiozitatea oamenilor de ştiinţă şi cercetările au continuat.
O descoperire importantă, efectuată în anul 2001, este structura ovală care seamănă cu o intrare ce a fost săpată în munte.
În ciuda speculaţiilor, oamenii de ştiinţă cred că intrarea în munte a fost construită de o civilizaţie străveche şi că ar avea o vechime de cel puţin 14.000 ani. În tot acest timp, scriitoarea de origine americană, Barbara Marciniaku, în cartea intitulată „Mesaje din Constelaţia Pleiadelor„ susţine că sub Antarctica s-ar afla o civilizaţie care îşi duce existenţa de peste 500.000 de ani. În opinia scriitoarei, acea „poartă” duce spre o altă lume ascunsă de ochii curioşi ai oamenilor.
Cele mai adânci lacuri din lume. Lacul O’Higgins-San Martin
Localizat în Patagonia, între Ayesen şi Santa Cruz, lacul este numit O’Higgins în Chile şi San Martin în Argentina. Este cel mai adânc din Americi, cu o adâncime de 836 de metri. Lacul este neregulat, fiind alcătuit din 8 braţe bine definite, cu o apă albastră, lăptoasă, din cauza consistenţei rocilor.
Lacul se află pe locul 5 în topul celor mai adânci lacuri de pe glob.
Cele mai adânci lacuri din lume. Alte lacuri şi legende
Amintim pasager lacurile Malawi, cunoscut şi sub numele Nyasa, din Africa de Vest (705 m) şi Issyk Kul, din Kârgâzstan (668 m), pentru a ne referi la ceva mai spectaculosul Grand lac des Esclaves din Canada (624 m). Din cauza temperaturilor scăzute din zonă, aproape 8 luni pe an apele sale sunt îngheţate, pojghiţa fiind atât de groasă iarna, încât se poate trece peste ea şi cu un camion. Nu există încă dovezi palpabile că ar exista „monştri” în aceste ape, dar mulţi spun că au văzut aşa ceva. Unii povestesc că au observat „ceva” ieşind la suprafaţă, o umflatură ca o stâncă, ce se scufundă subit, alţii că au văzut un cap imens, ca de ştiucă. Un preot afirmă chiar că a văzut un dragon care s-a înălţat la 2 metri deasupra apei şi a înotat spre ţărm, creatura fiind botezată Ol’Slavey.
Cu un trecut vulcanic violent, lacul din Parcul Naţional Crater Lake (Oregon, SUA) este de o frumuseţe rară, dar şi cel mai adânc din SUA (594 m). El are şi cele mai pure ape din America de Nord, datorită lipsei factorilor poluanţi, alimentându-se din apa zăpezilor topite. O legenda spune că fost creat atunci când Muntele Mazama (3.657 m) s-a prăbuşit, acum 7.700 de ani, din cauza unei erupţii vulcanice. Tribul indian Klamath vorbeşte despre un război între Llao, spiritul Lumii-de-sub-pământ, care locuia în Muntele Mazama, şi Skell, spiritul Lumii-de-sus. Llao s-a îndrăgostit de Loha, fiica şefului de trib Klamath, dar a fost respins şi s-a hotărât să se răzbune pe oameni. Skell le-a sărit în ajutor tinerilor, prăbuşind muntele şi acoperind gura de foc cu apă albastră.
Poate că sunt doar poveşti născute din fantezia localnicilor, însă, dincolo de toate acestea, vorbim despre comori nepreţuite ale naturii, care ne uimesc cu frumuseţea lor.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.