Barroso: "În istoria Europei această xenofobie, acest şovinism nu este un lucru bun"

"România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Această dezbatere presupune, ca de obicei, un amalgam incredibil între Schengen, imigrare, Lampedusa, lucrători detaşaţi.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso - la Bruxelles (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
12.11.2013

Preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso a declarat la 11 noiembrie 2013 că "România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Această dezbatere presupune, ca de obicei, un amalgam incredibil între Schengen, imigrare, Lampedusa, lucrători detaşaţi.

Un amalgam care trebuie denunţat; dacă nu, vom fi martorii intensificării mişcărilor extremiste care împing Europa să facă lucruri foarte periculoase. Pentru că noi am experimentat în istoria Europei această xenofobie, acest şovinism şi nu este un lucru bun.

Europa a trecut prin perioade grele în aceste momente de ultranaţionalism, protecţionism sau şovinism. Trebuie să le evităm. Să luăm fiecare caz în parte.

România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen deoarece există ţări care se opun; deci există o unanimitate care trebuie atinsă, chiar dacă, tehnic, îndeplinesc deja condiţiile. Bineînţeles, bulgarii şi românii, precum şi britanicii care nu fac parte din spaţiul Schengen, când ajung la Gara de Nord cu Eurostar, trebuie să treacă prin controlul documentelor de intrare."

Reamintim că Olanda şi Franţa se opun vehement aderării României la spaţiul Schengen, motivele invocate fiind imigraţia romilor şi problemele Justiţiei din ţara noastră.

Recent Comisarul european pe Justiţie, Viviane Reding, declara, într-un interviu acordat publicaţiei Die Zeit, că România este printre ţările unde statul de drept este încălcat în mod constant şi a adăugat că Uniunea Europeană va trebui să folosească şi alte măsuri de a pune presiune pe acest gen de ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor