Petrescu şi Ponta 'luptă' cu evaziunea fiscală. Premii derizorii pentru contribuabilii corecţi
alte articole
Ministrul finanţelor publice, Ioana Petrescu, şi primul-ministru Victor Ponta au lansat miercuri, în dezbatere publică proiectul de măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Palatul Victoria.
Printre soluţii pentru combaterea evaziunii fiscale, estimate în 2013 la 16% din PIB (cu alte cuvinte, peste 276 de milioane de ron pe zi) se numără dotarea caselor de marcat cu un jurnal electronic, în loc de role de hârtie, precum şi în organizarea unei loterii fiscale online, ceea ce ar avea drept scop "încurajarea conformării la plată."
Recompensele care vor fi acordate contribuabililor care-şi plătesc taxele la timp se vor concretiza în aproximativ 160 de premii egale, câte 20 pentru fiecare regiune fiscală a ANAF. Valoarea preconizată a fiecărui premiu va fi de 1.200 de lei
În opinia consultantului fiscal Dan Schwartz, Managing Partner RSM Scot România, intenţia MFP vine cam târziu şi este complet ne-stimulată: " După părerea mea, este puţin întârziată: din propria experienţă, vă pot spune că în ultimii ani nu prea mi s-a întâmplat să nu primesc bon fiscal, ba chiar am primit un astfel de bon (fără să-l solicit) chiar de la un producător care-şi vindea produsele la târgul de weekend de la "Muzeul Ţăranului Român”! În plus, iniţiativa mi se pare puţin “naivă”: personal, cred o astfel de “metodă de luptă" nu va aduce mari venituri suplimentare la bugetul statului ci cel mult va stârni zâmbete printre marii evazionişti", a declarat Schwartz, pentru Hotnews.
În ceea ce priveşte înlocuirea aparatelor de marcat, firmele din România vor trebui să-şi înlocuiască, într-un an şi jumătate, casele de marcat fiscale cu role de hârtie cu case de marcat cu jurnal electronic, a anunţat miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor Publice. Noile aparate echipate cu jurnal electronic vor trebui să fie conectate la sistemul de supraveghere şi monitorizare, în vederea transmiterii datelor către A.N.A.F.
Potrivit Ministerului Finanţelor, înlocuirea aparatelor este foarte avantajoasă pentru comercianţi, căci se elimină costurile cu achiziţia rolelor de hârtie, (economia medie/an/aparat în exploatare ≈ 150 euro) şi spaţiile de depozitare a acestora, pentru o perioadă de 2 ani. Mai mult, măsura ar fi benefică şi pentru mediul înconjurător, susţine ministerul, economisindu-se 27.000 tone hârtie anual.
Ministrul nu a precizat la evenimentul de ieri şi cât vor costa respectivele aparate, cine le va produce, cât va costa mentenanţa, upgrade-ul de softuri etc.
În proiectul de ordonanţă postat pe site-ul ministerului se precizează însă că instituţia va gestiona şi publica pe site o evidenţă a distribuitorilor autorizaţi şi a aparatelor de marcat electronice fiscale avizate, precum şi o listă a unităţilor autorizate pentru comercializarea şi/sau service-ul aparatelor. De autorizarea şi evidenţa acestor unităţi se va ocupa tot Ministerul de Finanţe, care va înfiinţa o Comisie în acest sens.
De asemenea, proiectul de OUG impune o serie de obligaţii pentru utilizatorii noilor aparate fiscale, precum utilizarea de consumabile strict de la distribuitorii autorizaţi şi introduce sancţiuni usturătoare, mergând până la 10.000. de lei de exemplu, pentru comercianţii care nu solicită la timp efectuarea operaţiunilor de service a noilor aparate electronice.