Scandalul Flynn: Transcrierile convorbirilor cu ambasadorul rus, publicate, arată că totul a fost o înscenare a FBI

Gen Michael Flynn
Gen Michael Flynn (Chip Somodevilla/Getty Images)

Senatorul Chuck Grassley a dat publicităţii transcrierile convorbirilor dintre generalul Michael Flynn - consilierul de securitate naţională al proaspetei administraţii Trump la acel moment - şi ambasadorul rus Serghei Kisliak.

Convorbirile au fost folosite de către FBI pentru a ancheta dacă Flynn nu era agent rus şi, apoi, pentru a forţa demiterea generalului Flynn din poziţia de consilier de securitate naţională. Ulterior, Partidul Democrat a folosit campania pentru a începe o anchetă împotriva lui Donald Trump, care a fost şi el învinuit de colaborare cu Rusia lui Vladimir Putin.

Dar transcrierile conversaţiei dintre Flynn şi ambasadorul rus au dezvăluit că Flynn a cerut Rusiei doar să nu escaladeze tensiunile după ce administraţia Obama, la sfârşitul mandatului, impusese sancţiuni Rusiei pentru presupusa interferenţa în alegerile prezidenţiale americane din 2016 care l-au adus la putere pe Donald Trump.

Măsura luată de Barack Obama de a impune sancţiuni unei puteri majore la sfârşitul mandatului prezidenţial este fără precedent în istoria recentă a SUA.

În conversaţia telefonică avută cu ambasadorul rus, Flynn a spus: "Tot ce cer Rusiei să facă este să nu - bun, ştiu că trebuie să acţionaţi într-un fel, pentru a lua măsuri reciproce - dar nu mergeţi mai departe decât atât, pentru că nu vreau să intrăm în ceva care să escaladeze".

În ciuda evidenţelor că respectiva convorbire nu a avut un caracter ilegal, fostul agent FBI Peter Strzok (contrainformaţii) a folosit conversaţia ca bază pentru a ancheta dacă Flynn nu era un potenţial agent rus, potrivit documentelor judecătoreşti recent desecretizate.

Agenţia a folosit convorbirea ca pârghie pentru a-l determina pe generalul Flynn să admită o încălcare a legii Logan - o lege obscură şi îndeobşte încălcată de membrii administraţiei care preia puterea, şi care interzice cetăţenilor privaţi să intervină în acte de diplomaţie.

Agentul FBI Joe Pientka, care l-a intervievat Flynn împreună cu agentul Strzok, a scris în rapoartele sale că nu credea că Flynn i-a minţit în timpul interviului - în timp ce alte note recent publicate au dezvăluit că FBI dorea să-l facă pe Flynn să mintă pentru a-i forţa concedierea.

După ce manevrele FBI au ieşit la iveală, Departamentul de Justiţie al SUA a renunţat la cazul Flynn - deşi judecătorul Emmet Sullivan a refuzat să închidă dosarul -, cerând, în schimb, unui judecător federal pensionat, John Gleeson, să ofere argumente legale pentru a vedea dacă nu cumva Flynn ar trebui să fie acuzat de lipsă de respect faţă de Tribunal pentru că şi-a retras la un moment dat pledoaria ca vinovat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe