Scandalul Flynn: Transcrierile convorbirilor cu ambasadorul rus, publicate, arată că totul a fost o înscenare a FBI
alte articole
Senatorul Chuck Grassley a dat publicităţii transcrierile convorbirilor dintre generalul Michael Flynn - consilierul de securitate naţională al proaspetei administraţii Trump la acel moment - şi ambasadorul rus Serghei Kisliak.
Convorbirile au fost folosite de către FBI pentru a ancheta dacă Flynn nu era agent rus şi, apoi, pentru a forţa demiterea generalului Flynn din poziţia de consilier de securitate naţională. Ulterior, Partidul Democrat a folosit campania pentru a începe o anchetă împotriva lui Donald Trump, care a fost şi el învinuit de colaborare cu Rusia lui Vladimir Putin.
Dar transcrierile conversaţiei dintre Flynn şi ambasadorul rus au dezvăluit că Flynn a cerut Rusiei doar să nu escaladeze tensiunile după ce administraţia Obama, la sfârşitul mandatului, impusese sancţiuni Rusiei pentru presupusa interferenţa în alegerile prezidenţiale americane din 2016 care l-au adus la putere pe Donald Trump.
Măsura luată de Barack Obama de a impune sancţiuni unei puteri majore la sfârşitul mandatului prezidenţial este fără precedent în istoria recentă a SUA.
În conversaţia telefonică avută cu ambasadorul rus, Flynn a spus: "Tot ce cer Rusiei să facă este să nu - bun, ştiu că trebuie să acţionaţi într-un fel, pentru a lua măsuri reciproce - dar nu mergeţi mai departe decât atât, pentru că nu vreau să intrăm în ceva care să escaladeze".
În ciuda evidenţelor că respectiva convorbire nu a avut un caracter ilegal, fostul agent FBI Peter Strzok (contrainformaţii) a folosit conversaţia ca bază pentru a ancheta dacă Flynn nu era un potenţial agent rus, potrivit documentelor judecătoreşti recent desecretizate.
Agenţia a folosit convorbirea ca pârghie pentru a-l determina pe generalul Flynn să admită o încălcare a legii Logan - o lege obscură şi îndeobşte încălcată de membrii administraţiei care preia puterea, şi care interzice cetăţenilor privaţi să intervină în acte de diplomaţie.
Agentul FBI Joe Pientka, care l-a intervievat Flynn împreună cu agentul Strzok, a scris în rapoartele sale că nu credea că Flynn i-a minţit în timpul interviului - în timp ce alte note recent publicate au dezvăluit că FBI dorea să-l facă pe Flynn să mintă pentru a-i forţa concedierea.
După ce manevrele FBI au ieşit la iveală, Departamentul de Justiţie al SUA a renunţat la cazul Flynn - deşi judecătorul Emmet Sullivan a refuzat să închidă dosarul -, cerând, în schimb, unui judecător federal pensionat, John Gleeson, să ofere argumente legale pentru a vedea dacă nu cumva Flynn ar trebui să fie acuzat de lipsă de respect faţă de Tribunal pentru că şi-a retras la un moment dat pledoaria ca vinovat.