Scandalul Flynn învăluie fosta administraţie Barack Obama şi foşti lideri ai serviciilor americane

Michael Flynn, fost consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Donald Trump.
Michael Flynn, fost consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Donald Trump. (Getty Images)

Directorul interimar al Biroului Naţional de Informaţii, Richard Grenell, a trimis Congresului o copie a listei cuprinzând oficialii administraţiei Obama care au solicitat „demascarea” generalului Michael Flynn în presă.

"Am declasificat documentul anexat, pe care vi-l furnizez pentru informare", a scris Grenell în nota sa trimisă unor senatori republicani.

Documentul a fost trimis senatorilor ca răspuns la solicitarea lor adresată Oficiului Directorului Informaţiilor Naţionale (ODNI) şi Ministerului Justiţiei (DOJ). Aceştia cereau lista pentru a oferi Congresului informaţii privind „demascarea” (de-secretizarea) cetăţenilor americani de către oficialii administraţiei Obama în timpul alegerilor din 2016 până în ianuarie 2017.

Generalul Flynn, deţinând funcţia de consilier de securitate naţională, a vorbit de mai multe ori cu ambasadorul rus Serghei Kisliak. Apelurile au fost preluate de agenţiile de informaţii din SUA, iar numele lui Flynn a fost transmis ilegal către mass-media.

David Ignatius, un editorialist la Washington Post, publicaţie cunoscută pentru legăturile cu CIA, a raportat conversaţiile lui Flynn cu Kisliak pe 12 ianuarie.

Un singur apel - cel din 29 decembrie 2016 - a atras atenţia în mod special, deoarece Flynn a discutat despre noile sancţiuni ale administraţiei Obama impuse Rusiei acelei zile pentru presupuse interferenţe electorale. Flynn i-a spus lui Kisliak că Rusia nu ar trebui să „escaladeze” ca răspuns, potrivit raportului şefului unei comisii speciale de anchetă, Robert Mueller.

Ulterior, Flynn a fost urmărit penal pentru că ar fi minţit FBI despre conversaţiile sale cu Kisliak, deşi nu este clar ce le-a spus agenţilor FBI, care, aşa cum s-a dovedit de curând, fuseseră trimişi pentru a-i înscena lui Flynn o declaraţie mincinoasă.

Săptămâna trecută, Departamentul de Justiţie a renunţat la cazul împotriva lui Flynn, evoluţia fiind considerată o victorie majoră a lui Trump împotriva democraţilor.

Lista transmisă de Grenell conţine numele destinatarilor care ar fi putut primi identificarea lui Flynn ca răspuns la o solicitare procesată între 8 noiembrie 2016 şi 31 ianuarie 2017 pentru a demasca identitatea persoanei la care se făcea referire generică într-un raport al agenţiei de informaţii externe a NSA.

În cursul monitorizării comunicărilor cu oficialii străini, conversaţiile cetăţenilor americani sunt colectate uneori întâmplător de agenţiile de informaţii. Identitatea acestor persoane este de obicei ascunsă în transcrieri sau rapoarte de informaţii dacă nu fac obiectul supravegherii.

„Demascarea” se referă la procesul de dezvăluire a identităţii în chestiune.

Pe lista lui Grenell se află fostul vicepreşedinte Joe Biden, şeful de personal al lui Barack Obama, Denis McDonough, fostul ambasador al SUA Samantha Power, fostul director al informaţiilor naţionale James Clapper, fostul director al FBI, James Comey şi fostul director al CIA, John Brennan. Pe lângă nume, lista include şi când au solicitat demascarea lui Flynn.

Unele nume şi informaţii din document au fost redistribuite.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Justiţie a declarat, marţi, că Grenfell a furnizat informaţiile despre demascare săptămâna trecută şi că acestea ar putea fi examinate de procurorul american John Durham în cadrul investigaţiei despre originile anchetei de contrainformaţii FBI Trump-Rusia, dacă se consideră relevant.

Conversaţiile lui Flynn cu ambasadorul rus Serghei Kisliak de la sfârşitul lunii decembrie, ca urmare a cererilor de demascare, au fost scurse ilegal în mass-media. Se crede că scurgerea a declanşat în cele din urmă controversa care a dus la demiterea lui Flynn din calitatea de consilier al securităţii naţionale al lui Trump.

Flynn a fost acuzat că a minţit anchetatorii FBI în momentul în care a susţinut că nu a discutat despre sancţiunile ruseşti în timpul unui apel telefonic pe care l-a avut cu Kisliak înainte ca Trump să preia funcţia. În transcrierile interceptate ale administraţiei Obama a fost dezvăluit că Flynn a discutat despre sancţiuni.

În decembrie 2017, Flynn a pledat vinovat că a minţit în interviul FBI în ceea ce priveşte conversaţia sa cu Kisliak, dar ulterior a încercat să retragă pledoaria. Avocaţii lui Flynn au susţinut că acesta a fost atras în capcană de agenţii FBI care nu au respectat protocolul şi nici măcar nu l-au informat pe Flynn că era anchetat.

Documentele recente referitoare la cazul Flynn, publicate de Departamentul de Justiţie, includeau note scrise de mână care dezvăluiau faptul că funcţionari de top din agenţie se întrebau dacă obiectivul interogării lui Flynn era „să-l facem să mintă, astfel încât să-l putem judeca sau să-l concediem?”

Documentele au relevat, de asemenea, că Peter Strzok, directorul adjunct al FBI pentru operaţiuni de contrainformaţii la vremea respectivă, s-a adresat de urgenţă agenţilor care se ocupau de cazul Flynn sfătuindu-i să nu închidă cazul după ce agenţii au stabilit că nu avea rost să-l urmărească pe Flynn.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe