Şeful Biroului american de intelligence desecretizează convorbirile dintre Michael Flynn şi ambasadorul rus la Washington

Gen Michael Flynn. fostul consilier de securitate naţională al administraţiei Trump, prins în ambuscadă de loialişti ai administraţiei Obama
Gen Michael Flynn. fostul consilier de securitate naţională al administraţiei Trump, prins în ambuscadă de loialişti ai administraţiei Obama (Chip Somodevilla/Getty Images)

În ultima sa acţiune în calitate de director interimar al Biroului naţional de informaţii - celebrul ODNI înfiinţat după 2001 - Richard Grenell a desecretizat transcrierile convorbirilor telefonice interceptate care au avut loc între fostul consilier al securităţii naţionale gen. Michael Flynn şi fostul ambasador rus în SUA, Serghei Kisliak.

Convorbirile au generat o campanie a presei democrate americane, care a determinat o anchetă asupra lui Flynn, efectuată de FBI, ducând la demiterea acestuia.

Transcrierile sunt acum în mâinile succesorului lui Grennel, fostul congresman John Ratcliffe, care a fost învestit marţi, după ce Senatul l-a confirmat joia trecută. Ratcliffe va decide dacă vor fi publicate, potrivit New York Post.

Grenell a declarat săptămâna trecută că este în proces de desecretizare a transcrierilor după ce preşedintele Comisiei de Informaţii a Camerei, Adam Schiff - un adversar vehement al lui Donald Trump - a făcut o cerere scrisă ca Grenell să publice informaţiile.

Cu câteva zile în urmă Grenell dezvăluise o listă de oficiali ai administraţiei Obama care ceruseră să vadă transcriptul convorbirilor telefonice. Numele lui Flynn a ajuns în presă - un lucru ilegal - de care sunt bănuiţi oficialii care au beneficiat de transcrieri desecretizate.

Flynn a fost concediat la câteva săptămâni pe motiv că ar fi fost sfătuit de ambasadorul rus Serghei Kisliak să-l mintă pe vicepreşedintele Mike Pence cu privire la subiectul conversaţiilor şi ar fi existat bănuieli că Flynn ar fi făcut acest lucru.

În convorbiri, care sunt până acum secrete, Flynn ar fi cerut Rusiei să nu escaladeze tensiunile generate de măsuri ale administraţiei Obama - luate ca răspuns la presupusa interferenţă a Kremlinului în alegerile prezidenţiale din 2016, care l-au adus la putere pe Donald Trump.

Ulterior, Flynn a pledat vinovat pentru că ar fi minţit FBI în legătură cu convorbirile. Cu toate acestea, recent, au apărut dovezi potrivit cărora agenţii FBI din teren şi conducerea agenţiei au încercat să-l prindă în capcană pe generalul Flynn în timpul unui interviu care nu respecta proceduri de bază - încercând să-l facă să mintă.

"Care este obiectivul nostru? Adevăr/Admitere sau să-l determinăm să mintă, ca să-l putem judeca sau să-l concediem?" a întrebat directorul de contrainformaţii al FBI într-o notă scrisă de mână, el însuşi prins într-un scandal de proporţii, fiind acuzat de conduită ilegală împotriva membrilor administraţiei Trump.

Săptămâna trecută, Sidney Powell, avocatul lui Flynn s-a alăturat fostei consiliere de securitate naţională, Susan Rice, solicitând publicarea transcrierilor.

Powell a declarat miercurea trecută în emisiunea „Dan Abrams Show”, de la SiriusXM, că „i-ar plăcea” să vadă acele conversaţii publice, argumentând că ar ajuta la exonerarea clientului său.

„Cred că motivul pentru care nu am văzut [transcrierile] este acela că termenul „sancţiuni” nu apare în ele”, a spus ea, potrivit New York Post.

După apariţia complotului FBI care-l viza pe Flynn, Departamentul de Justiţie a renunţat la caz, iar acum dosarul este în prezent blocat de judecătorul activist Emmet Sullivan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe