Mueller prezintă Departamentului de Justiţie raportul privind Rusia şi alegerile prezidenţiale din SUA
alte articole
Procurorul special american Robert Mueller a prezentat mult aşteptatul său raport privind campania preşedintelui Donald Trump şi potenţiala implicare a ruşilor în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, a declarat vineri Departamentul american de Justiţie, potrivit Deutsche Welle.
Mueller a investigat presupusele legături ruseşti ale lui Trump şi ale unora dintre consilierii săi şi obstrucţionarea justiţiei timp de aproximativ 2 ani. Raportul ar trebui să ofere informaţii privind acţiunile consilierilor lui Trump şi posibil ale acestuia din urmă.
Mueller a trimis raportul său Procurorului General al SUA, William Barr, care îl analizează în prezent.
Conţinutul raportului nu a fost făcut public iar Barr se va consulta cu adjunctul său şi cu Mueller cu privire la cât de multe informaţii din acest document pot fi prezentate publicului şi Congresului SUA.
Barr a declarat că ar putea înştiinţa Congresul privind controversatul raport chiar în acest weekend.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al lui Mueller a precizat că procurorul special îşi va încheia atribuţiile în zilele următoare.
Într-o scrisoare trimisă Congresului, Barr a susţinut că este dedicat „unui nivel cât mai mare de transparenţă posibil”.
Liderul majorităţii din Senat, republicanul Mitch McConnell, a declarat că speră că Barr va furniza cât mai multe informaţii de îndată ce va putea să o facă. Într-o declaraţie separată, Doug Collins din Comisia Juridică a Congresului a precizat că raportul lui Mueller ar trebui făcut public „fără întârziere”.
De asemenea, democraţii Nancy Pelosi şi Chuck Schumer au cerut ca întregul raport să fie făcut public, adăugând că Barr nu trebuie să îi ofere preşedintelui Trump, avocaţilor sau consilierilor săi şansa de a vedea raportul înainte de publicare.
Conţinutul complet al raportului este necunoscut în acest moment, totuşi, ancheta lui Mueller a dus deja la anunţarea unor acuzaţii împotriva a şase persoane care au lucrat în echipa de campanie a lui Trump, precum şi împotriva altor 28 de persoane. Atât Trump cât şi Kremlinul au negat comiterea vreunei infracţiuni, iar liderul american a descris în repetate rânduri ancheta drept o „vânătoare de vrăjitoare”.
Mueller a fost autorizat să investigheze orice legătură sau coordonare între guvernul rus şi persoane asociate cu campania lui Trump. De asemenea, el a putut investiga „sperjurul, obstrucţionarea justiţiei, distrugerea de dovezi şi intimidarea martorilor” comise împotriva anchetei sale, precum şi alte aspecte declanşate de anchetă.
Câţiva consilieri cheie ai lui Trump au ajuns în faţa instanţei pentru presupuse legături cu Moscova. Fostul şef al campaniei preşedintelui Trump, Paul Manafort, a fost găsit vinovat că a minţit procurorii în legătură cu trei chestiuni privind ancheta asupra Rusiei, inclusiv contactele sale cu cetăţeanul rus Konstantin Kilimnik. Echipa lui Mueller consideră că rusul este un agent al Kremlinului. Procurorii americani au declarat că, de asemenea, Mueller, a încercat să ascundă milioane de dolari cu care a fost plătit de politicieni ucraineni pro-Rusia, pentru care a lucrat ca şi consultant politic.
De asemenea, Michael Flynn, nominalizat de Trump pentru funcţia de consilier al Casei Albe pentru securitate naţională, a recunoscut că a minţit FBI-ul în privinţa contactelor sale cu ambasadorul rus în SUA de la acea vreme. Flynn a indus în eroare agenţii afirmând că nu a discutat niciodată cu ambasadorul despre sancţiunile aplicate de SUA asupra Rusiei.
După depunerea raportului, presa americană a precizat că Mueller şi echipa sa nu au recomandat nicio nouă punere sub acuzare.