Războiul civil american, faza pe statui - stânga îşi canalizează mânia pe simbolurile confederate

Oraşul Baltimore a dat jos patru statui confederate situate pe proprietatea oraşului la adăpostul întunericului, în primele ore ale zilei de marţi.
Muncitorii dau jos un monument confederat în Baltimore, SUA, 16 august 2017.
Muncitorii dau jos un monument confederat în Baltimore, SUA, 16 august 2017. (Captură Foto)

Echipele angajate de autorităţile oraşului Baltimore, statul american Maryland, au început distrugerea monumentelor înainte de miezul nopţii şi au terminat operaţiunea în jurul orei locale 5:30 a.m., conform The Hill. Consiliul orăşenesc a votat în linişte această acţiune luni seară, în unanimitate.

Totodată, au fost distruse în mijlocul nopţii şi monumente dedicate soldaţilor şi marinarilor confederaţi şi un monument dedicat femeilor confederate.

Baltimore nu este singurul oraş care urmăreşte să muşamalizeze istoria sa legată de confederaţie în faţa protestelor violente ale elementelor de extremă stânga.

Mai multe oraşe din Virginia şi Kentucky se chinuie de asemenea în privinţa deciziilor de a înlătura monumente şi statui confederate şi, în urmă cu câteva luni, New Orleans a dat jos patru statui.

Lupta actuală merge înapoi până la un incident armat în masă în 2015, când Dylann Roof, care s-a autodescris ca un naţionalist alb, a împuşcat şi ucis nouă persoane într-o biserică din Charleston, Carolina de Sud, unde majoritatea enoriaşilor erau afroamericani. Roof a atras atenţia prin faptul că, după incident, au fost publicate mai multe poze în care apărea alături de un steag confederat, fotografiile respective contribuind la declanşarea unei lupte în Carolina de Sud dacă ar trebui dat jos un steag confederat care a fluturat ani de zile pe clădirea administraţiei. În cele din urmă, statul a căzut de acord să dea jos steagul în mod oficial, după ce acesta a fost dat jos neoficial de activistul Bree Newsome.

Statuile confederate supără extremiştii de stânga deoarece Confederaţia (Sudul) a luptat împotriva Nordului, împotriva abolirii sclaviei şi a devenit astfel un simbol al "supremaţiei albe".

Preşedintele Donald Trump a fost acuzat încă de la învestirea sa de faptul că este de dreapta şi că are consultanţi (gen. Michael Flynn, Steve Bannon etc.) care erau asociaţi cu dreapta naţionalistă.

Astfel încât, războiul dus de establishmentul american, de stânga, împotriva preşedintelui american, a cuprins şi istoria, pe care, acum, stânga încearcă să o rescrie.