Procurorul general William Barr începe o anchetă asupra unor foşti oficiali ai administraţiei Obama

Procurorul General al SUA, William Barr (Getty Images)
A.P.
29.05.2020

Procurorul general William Barr a numit un procuror federal pentru a examina aşa-numitele cereri de „desecretizare” pe care oficialii administraţiei Obama le-au depus împotriva asociaţilor preşedintelui Donald Trump, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Justiţie.

Kerri Kupec, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Justiţie, a declarat pentru Fox News că Barr l-a numit pe procurorul texan John Bash ca lider al anchetei.

Bash va efectua investigaţia în coordonare cu avocaţii americani John Durham şi Jeff Jensen, care analizează diverse aspecte ale anchetei Trump-Rusia.

"Avocatul general a stabilit că anumite aspecte ale desecretizării trebuie revizuite separat, în sprijinul anchetei lui John Durham", a spus Kupec pentru Sean Hannity de la Fox News.

Pe 13 mai, senatorii republicani au publicat o listă de 39 de oficiali guvernamentali ai administraţiei Obama care au depus cereri pentru a primi rapoarte de informaţii în perioada de tranziţie prezidenţială, identificându-l pe consilierul de securitate naţională gen. Michael Flynn.

Numele lui Flynn a fost scurs în presă de unul sau mai mulţi dintre aceştia, lucru ilegal.

Documentele au arătat că fostul vicepreşedinte Joe Biden, fostul director al FBI James Comey, fostul director CIA John Brennan şi alţi oficiali din administraţia Obama au depus cereri de desecretizare care au dus la identificarea lui Flynn în cadrul unor transcrieri.

Kupec a spus că, în timp ce procesul de demascare nu este „neapărat” greşit, Barr analizează dacă oficialii Obama au avut motive politice pentru a depune cereri de rapoarte care l-au identificat pe Flynn.

„Motivaţia şi raţionamentul desecretizării pot fi problematice”, a declarat aceasta.

„Când te uiţi la desecretizare ca parte a unei investigaţii mai ample, cum ar fi cea a lui John Durham, faptul că analizezi în mod special cine a demascat pe cine poate duce la o înţelegere mai profundă a motivelor şi evenimentelor, precum şi a contextului general”.

Republicanii au declarat într-o scrisoare adresată lui Richard Grenell, fostul director interimar al Biroului de Informaţii Naţionale, că sunt „din ce în ce mai îngrijoraţi” că FBI începuse supravegherea membrilor echipei lui Trump înainte ca Biroul să lanseze oficial ancheta de contrainformaţii împotriva campaniei electorale a lui Trump, pe 31 iulie 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor