SUA: Departamentul de Justiţie închide urmărirea unui fost director DIA din anturajul lui Donald Trump
alte articole
Departamentul de Justiţie al SUA a renunţat la urmărirea fostului consilier general de securitate naţională gen. Michael Flynn, potrivit Associated Press.
Ştirea survine la o săptămână după ce noile probe obţinute de avocaţii lui Flynn au arătat că agenţii FBI au încercat să-l facă pe Flynn să mintă în timpul unei mărturii în speranţa că va fi urmărit penal sau concediat. Dovada sugera, de asemenea, că FBI ştia că generalul nu comisese nicio o infracţiune.
Cazul deschis de FBI-ul condus de James Comey asupra proaspătului - la vremea aceea - consilier de securitate naţională numit de Donald Trump a generat critici vehemente, inclusiv pentru nerespectarea procedurilor de către agenţii care îl anchetau pe Flynn.
Joi, procurorul Brandon Van Grack s-a retras din dosar.
Flynn a fost directorul Agenţiei de Informaţii pentru Apărare (DIA) sub preşedintele Barack Obama, dar a fost concediat. Apoi s-a alăturat campaniei prezidenţiale a lui Donald Trump, modelându-i politica externă şi prezentându-l pe Trump la mitinguri în timpul campaniei.
Flynn este considerat un patriot şi a avut deseori poziţii divergente cu Departamentul de Stat, condus în primele luni ale mandatului lui Trump de către oameni din vechea administraţie, percepuţi ca având înclinaţii globaliste.
După ce Trump a câştigat, Flynn a modelat politicile de securitate naţională ale administraţiei şi a fost ales să îndeplinească funcţia de consilier pentru securitate naţională. În această calitate, a purtat conversaţii cu oficiali străini, inclusiv ambasadorul rus de atunci Serghei Kisliak.
Convorbirile lui Flynn cu Kisliak au fost preluate cu ajutorul înregistrărilor făcute ambasadorului, iar numele său a fost „demascat” de oficialii administraţiei Obama în transcrierile conversaţiilor, care au fost scurse către Washington Post.
În acelaşi timp, Departamentul de Justiţie de pe vremea lui Obama l-a cercetat pe Flynn în conformitate cu Legea Logan din 1799, care împiedică cetăţenii privaţi să conducă acţiuni diplomatice. Legea este în vigoare, dar nu este practic niciodată folosită şi a fost încălcată inclusiv de Barack Obama.
Deşi FBI nu a găsit nicio dovadă de infracţiune - aşa cum se arată în documentele înmânate de FBI avocatului lui Flynn, Sidney Powell, săptămâna trecută - oficialii agenţiei au ţinut cazul deschis.
La vremea respectivă directorul FBI James Comey a trimis agenţii FBI să se întâlnească cu Flynn în mod informal la Casa Albă (încălcând regulamentele agenţiei), în speranţa de a-l prinde pe general cu o minciună despre conversaţiile sale cu Kisliak.
Controversa se referea la întrebarea dacă Flynn a discutat despre sancţiunile administraţiei Obama împotriva Rusiei pentru interferenţe în procesul electoral. Flynn ar fi negat că a făcut acest lucru, deşi transcrierea ar fi sugerat că ar fi făcut-o.
Flynn şi-a dat demisia din administraţie după ce, aparent, l-a înşelat pe vicepreşedintele Mike Pence în legătură cu conversaţiile sale cu Kisliak.
Ulterior, el a fost trimis în judecată pentru că ar fi minţit FBI şi a pledat vinovat, sub presiunea şi sfatul fostului său avocat. A trebuit să-şi vândă casa pentru a-şi plăti cheltuielile de judecată.
La acea vreme, urmărirea lui Flynn a fost considerată de democraţi şi mass-media că a stat la baza deschiderii anchetei Mueller pentru presupusa „colaborare” între Trump şi Rusia.
Dar Mueller nu a găsit nicio dovadă de „colaborare”, iar pe măsură ce FBI şi Departamentul de Justiţie au progresat cu procesul, au început să apară probe de conduită incorectă din partea FBI, iar Flynn şi-a retras la începutul acestui an pledoaria de vinovăţie.
În februarie, procurorul general William Barr a numit un procuror din exterior, Jeffrey Jensen, să examineze cazul Departamentului de Justiţie împotriva lui Flynn.
Sub un control extern mai atent, FBI a eliberat documente suplimentare, iar cazul construit de FBI-ul lui James Comey a început să se destrame.