Fost ambasador rus în SUA neagă existenţa unor contacte nepotrivite cu Michael Flynn

Fostul ambasador rus în SUA, Serghei Kisliak, a declarat că discuţiile sale cu fostul consilier pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Michael Flynn, au fost “complet adecvate, calme şi absolut transparente”.
Serghei Kisliak, fost ambasador rus în SUA. (Getty Images)
Andrei Popescu
07.08.2017

Adresându-se sâmbătă la televiziunea de stat, Kisliak a adăugat că nu doreşte să depună mărturie în ceea ce priveşte contactele sale cu Michael Flynn în faţa Congresului SUA sau a unui Mare Juriu american.

“Am discutat despre cele mai elementare lucruri. Există câteva probleme care sunt importante pentru relaţiile ruşilor cu SUA – cea mai importantă chestiune este terorismul. Acesta a fost unul dintre subiectele despre care am discutat. În general, interacţiunea noastră a fost absolut adecvată, calmă şi complet transparentă. Nu au existat secrete [în legătură cu acea interacţiune], cu siguranţă nu în ceea ce ne priveşte”.

Flynn a fost forţat să demisioneze din administraţia preşedintelui Donald Trump după ce a ieşit la iveală faptul că el nu a dezvăluit contactele pe care le-a avut cu fostul ambasador în perioada dintre alegerile prezidenţiale americane din noiembrie 2016 şi învestirea oficială a preşedintelui în ianuarie 2017.

Kisliak a declarat în mod specific că a fost instruit de Moscova să nu discute despre sancţiunile americane împotriva Rusiei.

Fostul ambasador a adăugat că a făcut în zadar unele încercări de a stabili contacte cu campania democratei Hillary Clinton, rivala lui Trump în alegerile din 2016.

“V-aş putea da o listă lungă de persoane din campania lui Clinton cu care aş fi vrut să mă întâlnesc, dar ei au întors spatele [încercărilor mele]”, a precizat Kisliak.

Kisliak şi-a încheiat mandatul ca ambasador în SUA luna trecută.

Departamentul american al Justiţiei şi mai multe comisii în Camera Reprezentanţilor şi Senatul SUA investighează potenţialele contacte ilegale dintre Rusia şi campania lui Trump.

Comunitatea americană de informaţii a declarat în luna ianuarie că preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat o “campanie de influenţare” împotriva alegerilor americane, cu obiectivul de a submina încrederea în procesul electoral american, de a o denigra pe Clinton şi pentru a-l ajuta pe Trump să câştige preşedinţia. Atât Trump cât şi Putin neagă aceste acuzaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor