Scandal uriaş la TV: "E o înşelătorie (planul Simion). Impactul e de 37 de miliarde de euro, 30% din PIB-ul României"

Anca Suciu, Alexandru Muraru şi Georgiana Teodorescu
Andrei Pricopie
26.07.2024

"Planul Simion" prin care liderul AUR le promite românilor case ieftine de 35.000 de euro a stârnit mare vâlvă în spaţiul public. Povestea s-a lăsat cu o plângere penală depusă de liberalul Alexandru Muraru, spre indignarea celor din AUR. A ieşit un scandal monstru pe acesta temă în emisiunea "Studio Politic" realizată de Anca Suciu.

În timp ce reprezentanta AUR a susţinut că partidul său a găsit o formulă prin care să le dea românilor case ieftine, reprezentanţii puterii vorbesc despre o "şarlatanie", "o înşelăciune" uriaşă. Dacă ar fi să fie pusă în practică, măsura ar avea un impact financiar de "37 de miliarde de euro, asta înseamnă 30% din PIB-ul României într-un an", a subliniat liderul PNL, care spune că planul Simion "este cea mai mare minciună care s-a propagat vreodată".

Redăm mai jos discuţia din platoul TV:

Jurnalistă: Sunt câteva informaţii care ne-au atras atenţia, inclusiv, apropo de campania electorală. Vorbim de campania electorală a candidaţilor la alegerile prezidenţiale şi de faptul că George Simion este acuzat de înşelăciune într-o plângere penală la parchet. Începem cu plângerea penală depusă de PNL la adresa planului Simion.

Domnule Muraru, de ce? Să înţelegem. Noi am tot vorbit despre faptul că aceste case ieftine, credite ieftine, nu se susţin cu argumente. Aţi ajuns însă în punctul de a merge să depuneţi o plângere penală, ceea ce înseamnă că trebuie să depuneţi dovezi pentru ca Parchetul General chiar să înceapă urmărirea penală. Care ar putea fi aceste argumente pe care le-aţi depus?

Alexandru Muraru (PNL): Este de notorietate că în ultimele zile, la Cluj, la Bucureşti, începând de astăzi şi la Iaşi, mii de oameni sunt înşelaţi sub privirile tuturor, cu promisiunea construirii unor locuinţe sau a intrării în posesia unor locuinţe - un plan care arată o înşelătorie de proporţii cosmice pe care România nu a mai avut-o în ultimele două decenii, de la cunoscutele ţepe care s-au tras românilor în anii '90.

Şi este fără dubiu pentru oricine din această ţară care este jurist sau nu este jurist, orice om de bună credinţă poate vedea că se încadrează la infracţiunea de înşelăciune, adică o infracţiune pedepsită de Codul Penal român, această promisiune de a facilita achiziţia de locuinţe cu 35.000 de euro precum şi finanţarea creditelor ipotecare prin renunţarea completă la dobândă, ceea ce intră în conflict cu legislaţia actuală, cu normele financiar-bancare, cu legislaţia europeană.

Acest lucru arată că, de fapt, domnul Simion, care se autointitulează candidat la funcţia de preşedinte al României, domnia sa nefiind nici candidat, deoarece pentru a primi în primul rând această titulatură trebuie să treci printr-o serie de proceduri - eşti candidat abia după ce Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral şi Curtea Constituţională validează aceste proceduri - or, în aceste contracte pe care românii sunt ademeniţi să le semneze dând datele personale - datele personale sunt o altă chestiune pentru care am făcut inclusiv o sesizare la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal - reprezintă evident o înşelătorie de proporţii.

Această problemă am adus-o în atenţia Procurorului General, am făcut astăzi o sesizare oficială către Procurorul General pentru că e în plină desfăşurare această campanie de înşelare a oamenilor.

Jurnalistă: Am reţinut argumentele. E şi Georgiana Teodorescu din partea AUR în direct cu noi, pentru a ne oferi explicaţiile celor de la AUR şi reacţia la aceste sesizări depuse, inclusiv plângerea penală. L-aţi auzit, doamna Teodorescu, mai devreme pe domnul Muraru spunând că planul Simion e o înşelătorie de proporţii cosmice.

Georgiana Teodorescu (AUR): Da, l-am auzit pe domnul Muraru şi aş vrea să vă spun că, din păcate sau din fericire, în dreptul penal nu merge ca în filozofie. Cu tot respectul pentru studiile terminate de domnul Muraru, dar să ştiţi că e un pic altfel în dreptul penal. I-aş fi recomandat domnului Muraru să citească contractul semnat de domnul preşedinte George Simion, dar mă îndoiesc că are capacitatea să-l înţeleagă, neavând studii juridice, după cum vă spuneam.

Din punctul de vedere al domnului Muraru, care ne-a atacat pe noi cei de la AUR de nenumărate ori şi de foarte multe ori a înţeles să formuleze plângeri penale împotriva noastră, înţeleg că aceasta este abordarea prin care ştie domnia sa să facă politică în România. De fiecare dată când îl deranjează un competitor electoral, când alt politician are un mesaj politic mai bun decât al său, se duce repede şi face plângere la parchet.

Jurnalistă: Şi, doamna Teodorescu, dacă folosiţi aceste date personale pentru a strânge semnături, pentru că aşa pare că funcţionează mecanica...

Alexandru Muraru: Să vă citească, doamna Teodorescu, care este şi avocat, ce înseamnă infracţiunea de înşelăciune. Citiţi-o aici, în faţa tuturor.

Georgiana Teodorescu: Infracţiunea de înşelăciune pe care domnul Muraru o consideră că s-a săvârşit aici presupune, în primul rând, un scop de a se obţine un folos patrimonial. Patrimonial înseamnă bani. Eu nu ştiu ce bani obţine domnul Simion din semnarea acestui contract, asta una la mână, că nu se obţine niciun folos de către AUR. Şi al doilea lucru, şi dacă s-a pricinuit o pagubă, aşa zice la Codul Penal, trebuie să vorbim de o pagubă materială.

Românii care semnează acest contract şi îl citesc, şi ştiu foarte bine ce semnează, nu scot niciun leu din buzunar, nu sunt păgubiţi în niciun fel. Şi totul se referă la o perspectivă viitoare de a putea achiziţiona apartamente la un preţ rezonabil. Şi doar la acel moment când s-ar realiza planul Simion s-ar pune problema ca românii să îşi achite apartamentele. Repet, un preţ foarte mic comparativ... Nu sunt îndeplinite în niciun fel condiţiile de infracţiune.

Jurnalistă: Domnule Zamfir, vreau să ştiu dacă consideraţi înşelăciune planul Simion şi sunteţi alături de partenerii de guvernare în acest demers.

Daniel Zamfir (PSD): Nu. Nu suntem de acord cu domnul Simion. Mai mult decât atât, realitatea a demonstrat că domnul Simion este un mare ipocrit. Şi vă spun şi de ce. Exact acum vreo două luni, trei luni de zile, în Parlamentul României s-a votat o lege cu privire la plafonarea dobânzilor la creditele IFN-urilor, acele dobânzi uriaşe pe care le practicau IFN-urile. Iar noi, cei de la PSD, am reglementat această lege prin care am stabilit anumite plafoane, reguli, care sunt şi în Uniunea Europeană. Ei bine, domnul Simion şi AUR au votat împotrivă. Adică, cât de credibil eşti când votezi împotrivă unei legi care îi protejează pe oameni de abuzurile IFN-urilor şi, pe partea asta, vii şi spui, domnule, staţi că noi tăiem dobânzile, facem...

Jurnalistă: Şi atunci, vă alăturaţi demersului. Vreau să ştiu dacă PSD este alături de acest demers al PNL, plângere penală la parchet.

Daniel Zamfir: Asta cu plângere penală, nu cred. Nu sunt eu în măsură să stabilesc lucrul ăsta, nici nu m-am gândit. Cert e că nu face sens, vă spun. Adică demersul celor de la AUR în oglindă cu realitatea, adică faci un demers electoral, dar când eşti în situaţia în care în Parlament să votezi o lege prin care să îi protejezi pe oameni de abuzuri, votezi împotriva ei dorind să laşi IFN-urile...

Georgiana Teodorescu: Da, este normal că domnul Zamfir nu are cum să fie de acord cu demersul AUR, în condiţiile în care domnul Zamfir este fost semnatar şi chiar dumnealui a trecut legea privind darea în plată, acea lege care permite românilor care nu îşi mai pot permite să plătească ratele să rămână fără casă, să predea locuinţa băncii creditoare. În timp ce PSD-ul luptă să ia casele românilor... vine pe rând şi găseşte o formulă prin care să le dea românilor case ieftine, că despre asta este vorba.

Jurnalistă: Ödon Szabo, ce părere aveţi despre acest demers, plângere penală şi despre planul Simion. Case ieftine, credite ieftine, în schimb, oamenii semnează cu date personale pe o listă înainte de alegerile prezidenţiale, înainte de a se strânge semnatari pentru candidatura la prezidenţiale?

Ödon Szabo (UDMR): Este clar că este vorba despre o şarlatanie politică, în primul rând, nu neapărat de o înşelăciune în sensul Codului Penal. Contract de acest gen pot să spun nici măcar nu au fost originali cei de la AUR, pentru că în 1995-1996 CDR-ul de atunci a avut un proiect politic numit "Contractul cu România", programul celor 200 de zile, dacă mai ţineţi minte, dar eu sunt istoric şi de aceea poate ţin minte, alţii care sunt mai noi în politică, cum e AUR, poate n-au studiat despre istoria post-decembristă, deci nici măcar nu sunt originali. Nu este o chestiune, după părerea mea, de ordin penal, este pur şi simplu o şarlatanie politică.

Este neaplicabilă, trebuie spus foarte clar, pentru că, într-adevăr, merg pe anumite lipsuri ale oamenilor, ale societăţii, pe anumite nemulţumiri ale societăţii, dar acestea sunt soluţiile pe care le propun şi un contract întotdeauna are şi o zonă în care poţi să tragi la răspundere. Există răspunderea părţilor? Deci care este răspunderea părţilor în acest contract?

Ceea ce poate fi penal, într-adevăr, este zona aceasta de strângere de date. Aici, da. Aici, eu cred că în acest context există suspiciuni rezonabile, ca să spun aşa, că aceste date nu sunt folosite în mod corect. Pentru ca să fie folosite de către partid sau de candidat, trebuie să aibă nişte reglementări. Există nişte reglementări, inclusiv europene, destul de stricte. Deci aici, poate, nu pe zona de promisiune electorală. Acolo vorbim doar de şarlatanie.

Jurnalistă: Informaţie nouă, doamna Teodorescu. Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a fost sesizată de asemenea de către domnul Muraru şi PNL.

Georgiana Teodorescu: Da, nu ne surprinde nici această chestiune din partea domnului Muraru. Probabil o să sesizeze toate instituţiile posibile şi imposibile care există în ţara asta şi la nivel european, aşa cum a mai făcut-o şi în trecut, dar nu ăsta este subiectul. Să ştiţi că noi am lucrat cu o echipă de experţi, de jurişti, şi pe acest contract, şi pe planul Simion, pe partea tehnică în sine de realizare a proiectului avut în vedere de domnul preşedinte George Simion şi el este realizabil, iar contractul este perfect legal. Nu avem nici cea mai mică emoţie, nici cu privire la legitimitatea contractului.

Jurnalistă: Dar de ce nu semnează oamenii aceştia, românii cărora le cereţi votul de asemenea, contractul în momentul în care văd casa? Unde e casa aceea de 35 de mii de euro?

Georgiana Teodorescu: Păi, tocmai ăsta este planul Simion şi vă recomand să citiţi contractul.

Jurnalistă: L-am citit, dar eu vă recomand să le explicaţi pe înţelesul tuturor şi celor care ne urmăresc.

Georgiana Teodorescu: Întrebaţi Guvernul PSD-PNL unde sunt casele de 35 de mii de euro.

Alexandru Muraru: Nu, doamna Teodorescu, impactul financiar este de 37 de miliarde de euro, asta înseamnă 30% din PIB-ul României într-un an. Este cea mai mare minciună care s-a propagat vreodată. Credeţi că nu existau în statele europene, să spunem, experţi care ar fi ajuns la concluzia pe care o invocă cei de la AUR să facă case cu sub 1.100-1.200 de euro metrul pătrat? Este o înşelătorie.

Georgiana Teodorescu: Domnule Muraru, puteţi să consideraţi lecţia de avocatură gratuită. V-am dat-o pro bono şi vă aşteptăm să retrageţi plângerea penală de la Parchet şi să vă cereţi scuze public pentru faptul că...

Alexandru Muraru: Nu retrag nimic. Veţi fi chemaţi la parchet toţi cei care aţi contribuit la această înşelătorie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor