Scandal la nivel înalt în BOR: Consilierul economic al lui Teodosie, reţinut de procurori. E acuzat că a furat 3 milioane de lei

Teodosie şi Ionuţ Pop
Andrei Pricopie
26.10.2024

Ionuţ Pop, fost vicar al Episcopiei Sălajului, a fost reţinut de procurori sub acuzaţia că a sustras trei milioane de lei din conturile instituţiei. Potrivit Observator News, preotul fusese recent numit consilier economic al episcopului Tomisului, ÎPS Teodosie.

Ionuţ Pop a obţinut acces la fondurile Episcopiei Sălajului în 2020, când a fost numit vicar şi consilier economic. Procurorii cred că în aceeaşi perioadă ar fi început să deturneze diverse sume de bani.

Mai exact, procurorii susţin că una dintre metodele de comitere a infracţiunii era transferul de bani din conturile Episcopiei Sălajului, sub forma restituirii unor împrumuturi, către un CAR pentru stingerea unor credite contractate pe numele unor persoane fizice.

Deocamdată, procurorii nu au stabilit exact destinaţia banilor, însă suspectează că preotul i-ar fi investit într-o casă de lux construită într-o zonă panoramică a Zalăului. Imobilul, cu o suprafaţă de 430 de metri pătraţi, dispunea de dotări inteligente şi materiale premium, iar recent a fost vândut pentru 500.000 de euro, conform anunţului de vânzare.

Vânzarea casei a avut loc în timp ce Ionuţ Pop era subiectul unei anchete interne a Episcopiei Sălajului, încă din luna martie. În urma descoperirii prejudiciului, preotul a fost demis din funcţia de consilier economic. În luna august, a solicitat un transfer la Constanţa şi a fost acceptat de Teodosie.

Relaţia dintre Arhiepiscopul Tomisului şi Ionuţ Pop este una de lungă durată. În 2022, arhiepiscopul l-a decorat pe preot cu Crucea Dobrogei . În prezent, însă, arhiepiscopul susţine că nu are cunoştinţă despre ancheta în desfăşurare.

"Nu ştiu despre ce e vorba. Eu sunt la Bucureşti, nu ştiu nimic", a declarat IPS Teodosie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor