Scanările cerebrale, o modalitate de apărare a deţinuţilor periculoşi

(photos.com)

John McCluskey, un deţinut american în vârstă de 45 de ani, condamnat pentru uciderea unui cuplu aflat în vacanţă, a scăpat de pedeapsa cu moartea.

Deţinutul a reuşit să evadeze o dată, dar a fost prins de poliţie. Printre alte anomalii, s-a constatat că anumite părţi ale creierului lui McCluskey, cele responsabile cu planificarea şi controlul comportamentului, erau mai mici decât în mod normal.

În ultimii ani, judecătorii şi membrii juriilor au văzut din ce în ce mai multe scanări cerebrale high-tech apărând în cazurile din instanţă, potrivit NPR. De obicei, acestea sunt folosite pentru a argumenta că inculpaţii nu pot purta întreaga responsabilitate pentru crimele comise, deoarece creierele lor sunt imature sau depreciate.

Oamenii de ştiinţă consideră acest fenomen îngrijorător.

"Nu se poate sări de la o scanare dinamică a creierului la noţiunea de responsabilitate", a declarat, în noiembrie, pentru The Guardian, Nigel Eastman, care studiază dreptul şi etica în psihiatrie la Universitatea din Londra.

De asemenea, există dovezi că scanările cerebrale influenţează juraţii chiar mai mult decât alte dovezi ştiinţifice vizuale, cum ar fi diagramele şi graficele. Şi ele pot apărea în cazuri controversate, avocaţii folosindu-le pentru a argumenta împotriva pedepsei cu moartea în cazuri de crime violente.

Aproximativ 5% din procesele de crimă recurg acum la neuroştiinţă, a raportat NPR.

Apărarea lui McCluskey a susţinut că, în cazul acestuia, modul de funcţionare a creierului determină dificultăţii în planificarea şi controlul emoţiilor şi comportamentului. Între timp, procuratura a prezentat dovezi că McCluskey putea foarte bine planifica lucrurile, începând de la conducerea unei afaceri cu droguri în închisoare, până la planificarea propriei sale evadări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe