Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva: Marele Premiu pentru România

O firmă românească a câştigat Marele Premiu la cel de-al 41-lea Salon Internaţional de Invenţii de la Geneva, la care au fost prezenţi 725 de inventatori din 45 de ţări ale lumii.
Avion al companiei Japan Airlines. (Stephen Brashear / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
13.04.2013

O firmă românească a câştigat Marele Premiu la cel de-al 41-lea Salon Internaţional de Invenţii de la Geneva, la care au fost prezenţi 725 de inventatori din 45 de ţări ale lumii.

Într-un comunicat dat publicităţii vineri, organizatorii manifestării anunţă că Marele Premiu al celui de-al 41-lea Salon Internaţional de Invenţii de la Geneva a fost decernat firmei româneşti MB Telecom pentru 'Roboscan 2M Aeria', un sistem de scanare a avioanelor.

Aparatul permite radiografierea avioanelor, cu scopul de a identifica orice obiecte de contrabandă sau alte ameninţări aflate la bord ori ascunse în cavităţile tehnice ale aeronavelor, fiind destinat serviciilor vamale, armatei, aeroporturilor şi companiilor aeriene. relevă Agerpres.

Din totalul celor 40 prezentate la standul României, cel mai mare ca suprafaţă la acest Salon, au mai fost recompensate şi alte invenţii .

Alte premii

Pentru sistemul său de securizare a cardurilor cu bandă magnetică, compania Gnosis Kernel a primit Premiul Presei Internaţionale.

Pe de altă parte, Gabriel Rizea şi colaboratorii au intrat în posesia Premiului acordat de Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Rusia pentru produsul lor fitoterapeutic cu acţiune complexă în normalizarea nivelului de colesterol.

La acelaşi concurs, Premiul Asociaţiei pentru Ştiinţă şi Tehnologie 'Technopol Moscova' i-a revenit fizicianului Aurel Enache pentru instalaţia sa de tratare a combustibilului în vederea creşterii puterii calorice.

Premiul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) din România a avut doi câştigători: Nicolae Vasile şi colaboratorii săi au fost apreciaţi pentru convectorul electric motor destinat încălzirii clădirilor, iar Corneliu Birtok-Băneasă pentru filtrul său de aer superaspirant.

Constantin Oprean şi colaboratorii lui au cîştigat premiul oferit de Parcurile Ştiinţei şi tehnologiei din Hong Kong pentru izolaţia de seră contra pierderilor prin conducţie termică terestră.

Echipa condusă de inginerul Liviu Daniel Ghiculescu a primit Premiul Universităţii Islamice Azad din Iran, pentru un echipament pentru prelucrarea simultană a structurilor de microfante prin eletroeroziune asistată de ultrasunete.

Pentru compoziţia şi procedeul de tanare a pieilor de bovine, Marian Crudu şi colaboratorii au fost recompensaţi cu Premiul Universităţii Mehr-e-Alborz din Iran .

Nu mai puţin de 725 de inventatori din 45 de ţări ale lumii au participat la cel de-al 41 Salon Internaţional de Invenţii de la Geneva.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor