Salată crocantă de gulii cu mere

Veţi rămâne surprinşi cât de gustoasă este această salată de gulii cu mere!
Salată de gulii cu mere
Salată de gulii cu mere (Maria Matyiku / Epoch Times)

Este o salată delicioasă, simplă şi rapidă, ce conţine doar două ingrediente principale: guliile şi merele, asezonate cu ulei de măsline, lămâie, sare, piper şi puţină nucşoara.

Gulia este în sezon în timpul toamnei, iernii şi la începutul primăverii, dar se poate găsi la magazinele mari mai tot timpul anului.

Utilizările culinare ale guliei sunt numeroase, fiind consumată pe scară largă în Europa şi Asia. Gulia însă, şi-a câştigat popularitate în întreaga lume datorită beneficiilor pentru sănătate: este o sursă bogată de nutrienţi, cum ar fi vitamina C, B6, potasiu, magneziu, etc. O gulie de mărime potrivită asigură peste 90% din necesarul zilnic de vitamina C. Gulia conţine nutrienţi şi antioxidanţi care ajută la întărirea sistemul imunitar şi pot reduce riscul de boli cronice. De asemenea, prin conţinutul ridicat de fibre gulia ajută la menţinerea unui microbiom intestinal sănătos.

Vă puteţi bucura de gulie în formă crudă în salate sau poate fi preparată atât ca fel principal, cât şi ca garnitură.

Salată de gulii cu mere
Salată de gulii cu mere (Maria Matyiku / Epoch Times)

Pentru prepararea salatei veţi avea nevoie de următoarele:

Ingrediente:

  • 3 gulii de mărime potrivită,
  • 1 măr roşu,
  • 1 măr verde,
  • o grămăjoară de frunze de rucola, salată verde sau spanac proaspăt

pentru asezonare:

  • 2 linguri de ulei de măsline sau avocado,
  • coajă de la o jumătate de lămâie,
  • 2 linguri de suc de lămâie,
  • sare şi piper negru proaspăt măcinat după preferinţă

pentru ornare:

  • frunze de la 2-3 crenguţe de tarhon (proaspete),
  • 3 linguriţe de seminţe de fistic sau alte seminţe preferate,
  • nucşoară rasă


Mod de preparare:

Guliile se curăţă de coajă şi părţile cotoroase, apoi se taie în bastonaşe de chibrituri subţiri, groase de un cm. Puteţi, de asemenea, să mărunţiţi guliile folosind un robot de bucătărie sau o mandolină.

Se taie merele în bastonaşe subţiri de un cm, apoi se stropesc cu puţin suc de lămâie pentru a evita oxidarea acestora.

Puneţi beţişoarele de gulii şi mere într-un castron, apoi adăugaţi frunzele de rucola, şi amestecaţi uşor să se combine.

Dacă nu serviţi salata imediat, este preferabil să o puneţi la frigider. Bucăţile crude de gulie au tendinţa de-a lăsa apă după ce se sărează. Pentru a evita o salată apoasă, salata se va termina doar înainte de servire.

Pentru asezonarea salatei se rade coajă de la o jumătate the lămâie, după care se adaugă sucul de lămâie, ulei, sare şi piper după gust. Se amestecă uşor.

Ornaţi salata cu câteva crenguţe de tarhon verde sau uscat şi 2-3 linguri din seminţele preferate. Tarhonul se poate înlocui cu cimbru, mărar sau pătrunjel, după dorinţă.

Deasupra se poate presăra puţină nucşoară rasă (este opţional, dar recomandat deoarece merge foarte bine cu gulia).


Notă:Această salată poate fi preparată din timp şi se păstrează bine în frigider timp de câteva zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură