Clătite umplute cu lobodă şi brânză telemea - un aperitiv elegant

Cunoscută încă de pe vremea geto-dacilor, loboda şi-a păstrat locul ei anume în bucătăria tradiţională. Deşi se aseamănă cu spanacul, loboda are un gust mai delicat, deoarece frunzele conţin mai puţin acid oxalic. Poate înlocui spanacul în aproape toate reţete. Frunzele crude se folosesc la salate în curele de detoxificare sau de slăbire, datorită proprietăţilor lor diuretice; fierte, se folosesc la ciorbe, ca mâncare scăzută, sau umplutură. Frunzele fierte combinate cu brânză sărată şi mărar sunt deosebite, rezultând o umplutură de culoare roz vibrantă, care se poate folosi cu succes la umplerea clătitelor sau la alte feluri de plăcinte.
Maria Matyiku
08.06.2014

Cunoscută încă de pe vremea geto-dacilor, loboda şi-a păstrat locul ei anume în bucătăria tradiţională. Deşi se aseamănă cu spanacul, loboda are un gust mai delicat, deoarece frunzele conţin mai puţin acid oxalic. Poate înlocui spanacul în aproape toate reţete. Frunzele crude se folosesc la salate în curele de detoxificare sau de slăbire, datorită proprietăţilor lor diuretice; fierte, se folosesc la ciorbe, ca mâncare scăzută, sau umplutură.

Frunzele fierte combinate cu brânză sărată şi mărar sunt deosebite, rezultând o umplutură de culoare roz vibrantă, care se poate folosi cu succes la umplerea clătitelor sau la alte feluri de plăcinte.

Clătitele umplute cu această compoziţie sunt un aperitiv gustos, elegant şi consistent, care prin culorile sale înviorează masa.

Ingrediente:

pentru clătite:

250 g făină,

2 ouă,
5 g sare,
60 g zahăr,
330 ml lapte,
un pacheţel de vanilie,
30 g unt topit,
jumătate din coaja rasă de la o lămâie

pentru umplutură:
450 g lobodă,
450 g brânză telemea,
o legătură de mărar,
jumătate din coaja rasă de la o lămâie

Modul de preparare:

Pentru prepararea clătitelor, făina se cerne într-un castron, apoi se adaugă ouăle bătute şi se amestecă uşor cu telul. Într-un alt castron se pune sarea, zahărul şi vanilia în lapte, amestecându-se uşor. În castronul cu făină, se adaugă treptat laptele, amestecându-se în continuare, până când aluatul devine cremos ca o smântână. Se adaugă apoi untul topit şi jumătate din coaja rasă de la o lămâie. Aluatul se pune la frigider şi se lasă să se odihnească cam o oră.

Se pune tigaia de clătite sau teflon pe foc (între mediu şi mare). După ce tigaia s-a încins bine, înainte de-a coace prima clătită, se unge cu puţin unt.

Cu ajutorul unui polonic se ia din aluatul de clătite (cam 30-45 ml de aluat pentru o clătită) şi se întinde uniform pe fundul tigăii. Când clătita începe să se desprindă de pe marginile tigăii, se întoarce pe partea cealaltă şi se mai lasă cam un minut.

Se repetă operaţia până când se termină tot aluatul de clătite. Din compoziţia de mai sus ies 10 clătite.

Prepararea umpluturii:

Loboda se spală bine în câteva ape, apoi se pune la fiert pe aburi 2-3 minute. Când frunzele devin moi, se ia de pe foc, se lasă să se răcească apoi se mărunţeşte cu ajutorul unui tocător.

Mărarul se spală şi se taie mărunt.

Brânza se zdrobeşte bine cu o furculiţă: două treimi din cantitate se amestecă împreună cu loboda, coaja rasă de lămâie şi mărarul.

Asamblarea clătitelor:

Întindeţi 2 sau 3 linguri din amestecul de brânză colorat pe mijlocul clătitei, după care presăraţi o lingură din treimea de brânza albă. (opţional puteţi pune şi 3-4 frunze crude de lobodă). Împăturaţi clătita la cele două capete ale umpluturii şi rulaţi. Repetaţi operaţia până când împăturaţi toate clătitele

La servire, clătitele se taie în rulouri. Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor