Obiceiuri culinare: pisică prăjită şi bere rece - noul aperitiv favorit al vietnamezilor

Pisică jucându-se cu şoarecele
Pisică jucându-se cu şoarecele (WOLFGANG KUMM / AFP / Getty Images)

Creşte exponenţial consumul de carne de feline mici, prăjite cu usturoi şi servite ca o gustare înainte de masă. Un medic veterinar explică: "Nu este cruzime, dar ani de zile am fost o ţară săracă şi afectată de război. Am învăţat să mâncăm de toate".

În ciuda unei interdicţii oficiale din partea autorităţilor, carnea de pisică a devenit noua gustare preferată sau un aperitiv, în Vietnam. Popularitatea tot mai mare a acestui nou produs îi sperie pe proprietarii "micilor tigri", care trăiesc constant cu teama de a-şi vedea răpite animale de companie: o pisică sănătoasă şi de dimensiune medie – mare este vândută în prezent, în Hanoi, între 50 şi 70 de dolari americani, mai mult decât salariul mediu al unui fermier. Pentru consumatori, această carne "este mult mai dulce şi mai fragedă decât cea de câine" şi este "perfectă pentru a însoţi o bere rece".

To Van Dung, în vârstă de 35 de ani, este proprietarul unui mic restaurant în centrul oraşului Hanoi, unde se pregăteşte această specialitate. "Multe persoane mănâncă carne de pisică. Este o noutate şi doresc să o încerce", a declarat el pentru France-Presse.

Din punct de vedere oficial, guvernul a interzis consumul de carne de pisică promovând, în rândul populaţiei, ideea că acestea sunt utile pentru a ţine la distanţă numărul mare de şobolani care afectează, mai ales, oraşele importante. Dar piaţa produselor alimentare continuă să o folosească şi cererea este atât de mare încât cantităţi considerabile de pisici vii sunt importate de la graniţa cu Laos.

Haong Ngoc Bau, unul dintre puţinii medici veterinari privaţi din Hanoi, a declarat: "Obiceiul vietnamez de a manca animale, care în alte părţi din lume sunt considerate de companie, este cauzat de război. O perioadă, această ţară a fost foarte săracă, iar conflictul din ţara noastră a durat mai mulţi ani: am fost forţaţi să mâncăm de toate pentru a supravieţui, de la insecte la şobolani. A devenit un lucru comun". Iubirea pentru animale, conchide el, "are prea puţin de-a face cu această problemă", conform unui articol Asia News.