Expert Forum: Guvernul a greşit ordonanţa traseismului. Aleşii migratori îşi vor pierde în final mandatul
alte articole
Analistul politic Sorin Ioniţă, de la Expert Forum, este de părere că aleşii locali, care au beneficiat de prevederile ordonanţei de urgenţă ce legalizează, pentru 45 de zile, migraţia politică, îşi vor pierde mandatul după trecerea acestui termen.
"Practic, pentru 45 de zile aceste prevederi legale nu se mai aplică iar primarii şi aleşii locali pot migra liniştiţi unde vor ei. Întrebarea este însă: ce se întâmplă la încheierea celor 45 zile? Logic, pentru mintea mea needucată în nobila profesie juridică, derogarea încetează, Legea 393 este din nou în vigoare integral şi toţi aleşii locali din România sunt iarăşi supuşi prevederilor de a nu-şi fi pierdut calitatea de membri ai partidului pe listele căruia au fost aleşi. Care partid e tot acela de la început, cu care au mers în alegerile din 2012, deoarece asta e o stare de fapt care nu se poate schimba retroactiv, nici măcar prin lege. Cu alte cuvinte, toţi cei care migrează în aceste zile, în cap cu celebrul primar Stan de la Galaţi, care s-a grăbit să iasă primul la TV să anunţe fapta, şi-au pierdut deja mandatele, deoarece, după intervalul de derogare nu se vor mai regăsi în partidul pe listele căruia au fost aleşi. Adică mai au 43 de zile ca să regleze afacerile prin primărie şi să-şi caute job în sectorul privat", scrie Sorin Ioniţă, pe contributors.ro.
Expertul susţine că Guvernul Ponta trebuia să dea două ordonanţe: prima, care să schimbe formularea în lege – din "partid pe a cărui listă a fost ales" în "partid al cărui membru este" – iar a doua ca să introducă derogarea de 45 de zile.
"Astfel, la finalul intervalului ar fi revenit în vigoare interdicţia migraţiei, dar fără vreo referinţă la momentul alegerilor din 2012. Aşa, nu văd cum putem pretinde, din octombrie încolo, că legea e în vigoare şi perfect aplicabilă, având două categorii de primari – unii care chiar se află pe listele pe care au fost aleşi; iar alţii care au migrat în cele 45 zile – iar ambii respectă prevederile legii. Asta e o absurditate logică care face praf nu doar ideea de lege, dar chiar de înţeles univoc al unui text scris", a adăugat acesta.
Sorin Ioniţă evidenţiază că nu este vorba că după cele 45 de zile li se introduce aleşilor locali o prevedere nouă, aplicabilă asupra unor fapte din trecut, nedreaptă, când n-aveau cum cunoaşte o lege viitoare, ci este vorba de faptul că din octombrie legea le va cere să fie pe listele pe care s-au ales, iar unii, concret, nu vor fi.
"Li se cere prin lege o imposibilitate practică, perfect anticipabilă la momentul legiferării (prin ordonanţă, alaltăieri). Asta nu e o situaţie tipică de ne-retroactivitate a legii", a subliniat expertul.