Să descoperim frumuseţile din Biarritz [video]

Biarritz, Franţa
Biarritz, Franţa (Youtube.com)

Biarritz este un oraş francez spectaculos, situat în sud-vestul ţării, ce aparţine de departamentul Pyrenees-Atlantique, situat în regiunea Aquitaine Nova. Oraşul are o coastă de 4 km la Oceanul Atlantic, în Golful Biscaya, la mai puţin de 25 de km de graniţa spaniolă.

Este una dintre cele mai frumoase şi pline de glamour staţiuni turistice de pe coasta franceză, care impresionează prin plajele sale cu nisip auriu, prin sporturi nautice, golf, spa, restaurante, baruri şi cafenele elegante.

Cu mult înainte ca Victor Hugo să-l descopere la mijlocul secolului al XIX-lea, era doar un port de pescari mic şi fermecător, în Ţara Bascilor. Napoleon al III-lea şi împărăteasa Eugenia de Montijo l-au făcut proprietatea lor şi l-au transformat într-o staţiune balneară, preferată de aristocraţia vremii, în special în perioada La Belle Époque. Tinerii din Biarritz făceau scufundări în mare, sfidând valurile, ca un preludiu al unui sport nou şi surprinzător importat din Hawaii şi California: surfing. Toate acestea au făcut ca în anii '60 Biarritz să se transforme într-un oraş la modă.

Biarritz este leagănul golfului în Europa continentală.

Pe lângă surfing, golful este celălalt sport rege din Biarritz şi Coasta Bască. Oraşul are unul dintre cele mai vechi două trasee de golf din Europa continentală: Golf du Phare, creat în 1888 de către colonia britanică şi situat în centrul oraşului, lângă far, în spatele hotelului Le Regina. Dispune, de asemenea, de un centru de formare unic în Europa: Centrul Internaţional din Ilbarritz. Cele 4 şcoli de golf şi cei 20 de profesori care lucrează în Ilbarritz se află în competiţie şi încearcă să ofere cele mai bune metode ale acestui sport. Regiunea Biarritz are 16 terenuri de golf la mai puţin de o oră distanţă, cu vedere la mare sau la Munţii Pirinei.

Pe lângă tenis, echitaţie, rugby, se pot face şi excursii cu bicicleta.

Frumoasele edificii ce pot fi vizitate în Biarritz:

Hôtel du Palais, cu vedere la mare între Grand Plage şi Plaja Miramar, este cea mai emblematică clădire din oraş şi păstrază memoria vie a persoanei care a promovat transformarea unui sat de pescari în ceea ce este astăzi Biarritz: Eugenia de Montijo. Reşedinţa imperială a fost construită în 1855 pentru Napoleon al III-lea şi soţia sa, poartă numele "Villa Eugenie" şi a avut o istorie foarte intensă până când au vândut-o. O bancă a cumpărat-o la sfârşitul secolului al XIX-lea, a fost transformată în hotelul-cazino "Palais-Biarritz" şi mai târziu în hotel. La începutul secolului al XX-lea a ars, apoi a trecut în mâinile primăriei, a fost reconstruită şi restaurată, iar acum este unul dintre cele mai atractive hoteluri de lux din Franţa, devenind o clădire emblematică.

Din secolul al XIX-lea, odată cu sosirea Eugeniei de Montijo, Biarritz a atras aristocraţia spaniolă, care l-a transformat în loc de odihnă. De atunci până la începutul secolului al XIX-lea, membrii Curţii Spaniole - conţi, duci şi aristocraţi de toate felurile - au dorit să îşi construiască vile şi palate în oraş.

Biserica Ortodoxă Rusă de la sfârşitul secolului al XIX-lea a fost construită pentru colonia aristocraţilor ruşi ai vremii.

Cele două cazinouri ale oraşului, Bellevue (stil Belle Époque) - acum transformat într-un centru de congrese şi expoziţii – şi Cazinoul Municipal ce conţine restaurant şi centru de congrese, deţin încăperi art deco foarte bine conservate.

La Gare du Midi, fosta staţie de tren din Biarritz "Gare de Biarritz-Ville", o clădire cu arhitectură modernă, este transformată acum într-un teatru.

Farul de la Pointe San Martin este situat pe vârful unui deal şi astfel se poate vedea frumoasa coastă franceză. Ar fi bine să-l vizitaţi la sfârşitul zilei pentru a contempla frumuseţea unui apus de soare.

Pe aceste meleaguri mai puteţi vizita: Muntele Rhune - accesibil printr-un traseu pentru drumeţii sau cu un tren turistc; peşterile de sare, iluminate cu ajutorul unor tehnici foarte moderne, şi maimuţele din pădurea de pini din Labenne, care îi vor încânta pe copii, pentru că animalele circulă într-un spaţiu vast.

Iubitorii de muzee au de asemenea ce vizita în Biarritz.

Muzeul de Istorie se află într-o veche biserică anglicană şi deţine o colecţie care dezvăluie istoria oraşului din primele zile de la înfiinţare şi până în prezent. Muzeul ciocolatei pune la dispoziţie date despre istoria şi fabricarea ciocolatei.

Muzeul de artă orientală: da, un muzeu de artă orientală în Biarritz, deşi pare ciudat ... fondatorul său a fost un francez care a plecat să locuiască în India la începutul secolului al XX-lea şi care a început să colecţioneze obiecte din toată Asia. Astăzi Muzeul Asiatica este unul dintre cele mai importante cinci muzee de artă orientală din Europa, cu capodopere din ţări precum India, Tibet, Nepal şi China.

Frumosul Muzeu al Mării este una dintre cele mai renumite atracţii din Biarritz şi unul dintre cele mai bune locuri de vizitat, mai ales în cazul în care călătoriţi cu copii. Are douăzeci şi patru de acvarii, aşa-numita peşteră cu rechini, un spectacol cu foci şi diverse restaurante cu vedere la ocean. În plus, în afară de faptul că puteţi privi animalele, unele pot fi atinse, de exemplu steaua de mare sau anemonele.

Deliciile gastronomice deţin supremaţia în Biarritz, unde în cafenele şi restaurante puteţi găsi diverse feluri, de la gustări simple şi fructe de mare proaspete, până la specialităţi regionale şi „nouvelle cuisine”.

Scriitorul Victor Hugo, care a cunoscut Biarritz-ul în drumeţiile sale, impresionat de frumusetea şi decorurile de care s-a îndrăgostit, a făcut celebra afirmaţie : „Nu cunosc loc mai fermecător şi mai măreţ ca Biarritz”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură