Fascinantul Maroc, cu istoria şi arta sa

Hotelul Mamounia, Marrakech (Getty Images)
Simona Milea
22.01.2019

Marocul este o ţară cu tradiţii şi obiceiuri ce atrage mii de turişti, mai ales pentru bazarele şi pieţele pline de culoare şi agitaţie, dar şi pentru arta, arhitectura, munţii, cascadele, deşertul şi plajele frumoase pline de exotism şi mister. Vă prezentăm câteva oraşe cu arhitectura şi arta străveche, ce reprezintă epoca de aur a unei civilizaţii ce a uimit lumea prin culoare, rafinament, stil şi bogăţie.

Casablanca, cel mai mare oraş al Marocului, găzduieşte moscheea Hassan al II-lea, o importantă clădire a orşului, ce este cel de-al doilea edificiu ca mărime din lume, având cel mai înalt minaret, ce măsoară aproape două sute de metri.

Binecunoscut din celebrul film Casablanca, oraşul adăpsteşte cafenele cochetele în care parcă se mai simte încă parfumul inefabil al lui Ingrid Bergman, învăluit de fumul ţigărilor lui Humphrey Bogart.

Un tur al oraşului ar cuprinde Piaţa Mohamed al V-lea - centrul oraşului, flancată de o splendidă arhitectură colonială franceză -, primăria; catedrala Sacre Coeur - o lucrare fascinantă a arhitecturii în stil neo-gotic, cu influenţe Art Deco şi marocane, construită în anul 1930 când Marocul era încă sub dominaţia Frantei; parcul Ligii Arabe; Noua Medina; moscheea Hassan al II-lea, a treia ca mărime din lume, cu un turn de 210 m înaltime. Şi nu în ultimul rând, este minunată o plimbare pe bulevardul de pe faleză, numit ca în toate ţările mediteraneene La Corniche.

Marrakeş, unul din cele mai importante centre turistice din nordul Africii, renumit pentru grădinile şi monumentele sale de arhitectură din partea veche a oraşului, se poate lăuda cu cea mai mare piaţă tradiţională din ţară, Jemaa el Fna - una dintre cele mai aglomerate pieţe din lume şi cea mai pitorească atracţie a oraşului, unde se pot observa obiceiurile şi tradiţiile locale.

Oraşul oferă multe alte atracţii, cum ar fi moscheea Koutoubia, o capodoperă a artei maure construită in anul 1158 de către sultanul Abdelmoumen Al Mouahidi, cunoscută şi ca Moscheea Librarilor, datorită numeroaselor magazine care o înconjurau şi în care se vindeau manuscrise. Nu trebuie trecute cu vederea Palatul Golfului, cu motive decorative de o mare frumuseţe; mausoleul lui Sultan Ahmad al-Mansur sau Palatul El Badi, construit cu mare lux în secolul al XVI-lea, mormintele sultanilor saadieni – o grădină-cimitir în care se odihnesc peste 150 de prinţi şi membrii ai familiei regale; Palatul Bahia – care a servit drept palat rezidenţial al vizirului Marrakeş-ului; Bab Agnau – cea mai veche poartă care face parte din zidul ce înconjoară oraşul.

O notă aparte are şi oraşul Tetouán, cunoscut sub numele de "Porumbelul Alb", pentru culoarea primitivă a zidurilor sale, al cărui cartier istoric face parte din patrimoniul mondial UNESCO, sau Agadir, în care există moscheea Mohamed al V-lea, cu detalii decorative din lemn. Fiind unul dintre oraşele portuare ale Marocului, de-a lungul istoriei pe ţărmurile sale au ajuns atât cartaginezi, vandali, fenicieni şi, mai recent, invadatori spanioli, francezi, englezi şi portughezi.

Fez este considerată capitala culturală şi religioasă a Marocului, având multe monumente de mare importanţă şi frumuseţe.

Oraşul este format din trei părti: oraşul nou – construit în anul 1912 pe vremea când Marocul era colonie franceză,oraşul medieval – construit pe vremea imperiului Meridines în sec. al XIII-lea şi oraşul vechipe atunci Fez el Bali, construit în timpul imperiului Idriss, oraş care a fost descoperit în anul 809. Vom descoperi în continuare Medresa Attarine – locaţia unei frumoase şcoli islamice, care datează din sec. al XIV-lea; Medresa Bo Inania – exemplificare a artei arhitecturale islamice, atelierele meşteşugarilor, artiştilor şi tăbăcarilor; Şcoala Coranica; Mausoleul Mulai Idriss; Souk Nejjarine, renumita piaţă unde se poate vedea şi fântâna cu acelaşi nume şi cartierul evreiesc Mellah.

Unul dintre punctele de atracţie din Fez este Moscheea Al Karaouine, unde se află cea mai veche universitate în activitate din lume, construită în anul 859. O altă construcţie importantă a oraşului Fez este moschea andaluză care datează din secolul al IX-lea. De asemenea, puteţi vizita mausoleul lui Moulay Idriss, care face parte dintr-un complex arhitectural mai mare. Însă Fez ascunde şi alte comori. Merită menţionată Moscheea Er Rsfi, la care se remarcă minaretul decorat cu plăci verzi sau moscheea Sidi Ahmed Tijani, unde se află mormântul celui care îi dă numele.

Tanger este unul dintre oraşele portuare ale Marocului şi, precum oraşul Agadir, de-a lungul istoriei pe ţărmurile sale au ajuns cartaginezi şi vandali, fenicieni şi, mai recent, invadatori spanioli, francezi, englezi şi portughezi. Turiştii pot vizita vestigiile ce au fost toate bine conservate. Mai exact, în Tanger puteţi vizita moscheea Sidi Bouabid, care datează din 1917 şi este în stilul Alawite. Şi nu rataţi palatul Dar El Makhzen, care a servit ca reşedinţă a sultanilor marocani în timpul şederii lor în oraş. Alte locuri care merită vizitate sunt Plaza 9 de Abril, unul dintre punctele de întâlnire preferate ale cetăţenilor, sau Muzeul Dar El Mandoub.

Rabat. Dacă călătoriţi în Maroc, una dintre primele opriri ar trebui să fie Rabat. Centrul său istoric este declarat patrimoniul mondial Unesco. Puteţi vizita Moscheea lui Hassan, cu zidurile ei medievale, care a început să fie construită în 1184, dar şi vestigii maure şi andaluziane din secolul al XVII-lea.

Puteţi vizita şi alte locuri, cum ar fi Casa Udayas; necropola din Chella, o aşezare veche feniciană, cartagineză şi romană; moscheea din Agdal; catedrala Sf. Petru de Roma, dedicată catolicilor din 1930; sau Dar-al-Mahkzen, palatul regal şi sediul guvernului.

În oricare oraş v-aţi afla, puteţi admira şi savura arhitectura, arta, tradiţiile, gastronomia magnifică a Marocului, a cărui civilizaţie şi-a lăsat amprenta timp de şapte secole în zonele din sud-vestul Europei. Este o lume aparte cu o artă ce impresionează şi fascinează.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor